Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα από 162 βουλευτές

Με 162 βουλευτές να υπερψηφίζουν (ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ) και 137 να καταψηφίζουν την κυβέρνηση και 1 απόντα (σ.σ. τον Νίκο Μιχαλολιάκο που είναι ασθενής), ολοκληρώθηκε η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων, που επιστεγάστηκε με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.

Σφοδρή επίθεση πρωθυπουργού στον Αντώνη Σαμαρά

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

δεσμεύτηκε ότι αυτή η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις προγραμματικές δηλώσεις και αρνήθηκε εμφατικά την παράταση του υπάρχοντος προγράμματος μνημονιακής σύμβασης, παραδεχόμενος ωστόσο την κρισιμότητα των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

«Στο αυριανό Eurogroup θα βρίσκεται η Ελλάδα όχι ο Γιάνης Βαρουφάκης. Μαζί μας θα είναι ο ελληνικός λαός που θα μας τραβά από το μανίκι να μην γυρίσουμε πίσω με το κεφάλι σκυμμένο», δήλωσε αρχικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, περιγράφοντας ως απολύτως κρίσιμη την αυριανή διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής για την Ευρώπη αυτό που θα κριθεί είναι εάν η Ευρώπη θα μπορέσει να κρατήσει τη συνοχή της. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε από το Eurogroup με το κεφάλι σκυμμένο», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Δεν διαπραγματευόμαστε το μνημόνιο αλλά τη δανειακή σύμβαση», είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε πως «για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μια κυβέρνηση πριν ακόμη λάβει ψήφο εμπιστοσύνης καλείται να διαπραγματευτεί ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα και δέχεται τόσους εκβιασμούς».

«Όσοι επενδύουν σε μία αποτυχία της κυβέρνησης, δηλαδή της Ελλάδας, να γνωρίζουν ότι εθελοτυφλούν. Ό, τι και να γίνει, ήδη ανήκουν στην ιστορία. Και η ιστορία θα τους κρίνει αυστηρά», τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «αυτό στο οποίο επενδύουν, μόνο τους εχθρούς της δημοκρατίας ενισχύει, και εδώ και στην Ευρώπη».

«Είχατε σχεδιάσει τον εκβιασμό της Ελλάδας έως την τελευταία λεπτομέρεια και αυτό ήταν η τελευταία σας επιλογή», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά και την αξιωματική αντιπολίτευση. Μάλιστα, ρώτησε τον κ. Σαμαρά, εάν στο ΕΛΚ θα συζητήσει με την κ. Μέρκελ παράταση του ισχύοντος προγράμματος ή την εθνική θέση για ένα πρόγραμμα γέφυρα.

«Η ελληνική δημοκρατία δεν εκβιάζεται, η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Δεν εκβιαζόμαστε, δεν εκφοβιζόμαστε από κανέναν, όσο έχουμε το λαό στο πλάι μας», πρόσθεσε. «Η μόνη παρένθεση που θα υπάρξει στην σύγχρονη ελληνική δημοκρατία θα είναι αυτή των μνημονιακών χρόνων, που τελείωσε στις 25 Ιανουαρίου», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Κατηγόρησε μάλιστα εκ νέου τον κ. Σαμαρά ότι στην ομιλία του που προηγήθηκε «ξαναπρόσφερε το ζεσταμένο φαγητό του success story». «Σε ποια χώρα ζείτε; Δεν διδαχτήκατε τίποτα από την ψήφο του ελληνικού λαού;», διερωτήθηκε.

«Δεν πρόκειται να ζητήσουμε παράταση του μνημονίου», διευκρίνισε ο κ. Τσίπρας, αντίθετα επεσήμανε την ανάγκη για μια «νέα συμφωνία που θα σέβεται τους κανόνες, αλλά πάνω απ΄ όλα θα πρέπει να σέβεται τον ελληνικό λαό».

Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του σημείωσε πως «για πρώτη φορά μια κυβέρνηση έχει κερδίσει την πρωτοφανή ψήφο εμπιστοσύνης από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

«Η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού είναι η μόνη μας στήριξη και έχουμε ευθύνη να τη διευρύνουμε», είπε και σχολίασε πως «δεν έχει ξαναγίνει Έλληνας πρωθυπουργός να βρεθεί στην Αυστρία εν μέσω διαδηλώσεων συμπαράστασης του ελληνικού σκοπού».

«Δεν έχουμε άλλη δύναμη, δεν μας στηρίζουν ισχυροί παράγοντες μέσα και έξω στη χώρα, μόνη στήριξη της κυβέρνησης είναι η εμπιστοσύνη του λαού» δήλωσε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη αλλά δέχεται στήριξη και από τους ευρωπαϊκούς λαούς».

«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πετύχει στο όνομα των ευρωπαϊκών λαών», υποστήριξε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Όσοι επενδύουν σε μία αποτυχία της κυβέρνησης, να γνωρίζουν ότι εθελοτυφλούν. Ό, τι και να γίνει, ήδη ανήκουν στην ιστορία. Και η ιστορία θα τους κρίνει αυστηρά».

«Αν αποδεχτούμε ότι θα συνεχίσουμε ακριβώς από το σημείο που το άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση, θα ήταν σαν να παραδεχόμαστε ότι η δημοκρατία δεν έχει κανένα νόημα, και μάλιστα στην χώρα που τη γέννησε», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Σαμαράς: Θα στηρίξω την πατρίδα, αλλά…

«Όποιος αγαπά την πατρίδα του θέλει να πετύχει η νέα κυβέρνηση. Αλλά επειδή αγαπάμε την πατρίδα δεν θα επιτρέψουμε να κινδυνεύσει η ευρωπαϊκή πορεία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, αρνούμενος παράλληλα την πρόσκληση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά η ΝΔ να πάρει μέρος στη διαπραγμάτευση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για την κακή οικονομική κατάσταση, που βρισκόταν η χώρα πριν από 2,5 χρόνια -έλλειμμα και βαθιά ύφεση- τονίζοντας ότι η χώρα που παρέδωσε είχε ρυθμό ανάπτυξης 1% το 2014, καθώς και πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ η ανεργία βρισκόταν σε πτωτική πορεία. «Παραλάβαμε μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση, αλλά παραδώσαμε χώρα στα πόδια της», δήλωσε ο ίδιος.

«Νομίζετε ότι η έξοδος της χώρας από το ευρώ είναι αδύνατη; Κάνετε λάθος. Βεβαίως νομικά δεν έχουν την δυνατότητα, αλλά μπορούν να σου ασκήσουν ασφυκτικές πιέσεις, να κλείσουν την ρευστότητα και φοβόμαστε ότι βλέπουμε τέτοιες πρακτικές», είπε ο κ. Σαμαράς.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους ο πρώην πρωθυπουργός είπε: «Μην μας προκαλείτε, όπως νωρίτερα, για το ποιος στέκεται όρθιος. Επειδή ακούστηκαν πολλά για τις διαπραγματεύσεις και ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα διαπραγματεύεται όρθια, ένα έχω να πω: Σας εύχομαι όταν μπαίνετε, και κυρίως όταν βγαίνετε, από το Eurogroup να είσαστε όρθιος».

Σχετικά με το mail Χαρδούβελη, σχολίασε: «Μάλλον δεν το έχετε διαβάσει. Γιατί η κυβέρνησή μας δεν συμφώνησε με κανένα από τα μέτρα που ζητούσε η τρόικα». «Εμείς έχουμε δεχθεί λιγότερα από το 70% των μέτρων μνημονίου, επισήμως όχι πάνω από το 63%», είπε ο κ. Σαμαράς και υποστήριξε ότι «εσείς σήμερα κάνετε την κωλοτούμπα και δεν νοιώθετε την ανάγκη ούτε να ζητήσετε ένα συγγνώμη για όσα έχετε πει εις βάρος μας». «Ακούω θεωρίες περί διαπραγμάτευσης, που άλλες φορές δείχνουν μία συμπαθητική αφέλεια και άλλες φορές απύθμενη ανευθυνότητα», ανέφερε, ενώ εκτίμησε ότι «προχωράτε σε νέα μνημόνια. Κάνετε κωλοτούμπα χωρίς να ζητάτε συγνώμη για το 70% των μέτρων που τώρα αποδέχεστε». Παρέδωσε εξάλλου και ένα εμπιστευτικό έγγραφο με μέτρα που ζητούσε το 2014 η τρόικα και δεν πήρε η κυβέρνηση Σαμαρά.

Εξάλλου, σχολίασε με χιουμοριστικό τρόπο και με ένα «ουάου» την πρόταση της κυβέρνησης να ελαφρυνθεί το δημόσιο χρέος με διηνεκή ομόλογα, λέγοντας πως «είναι ένα εργαλείο από τα βάθη της ιστορίας».

«Τα πλεονάσματα εμείς τα φτιάξαμε και εσείς τα βρήκατε. Εάν εσείς στέκεστε είναι γιατί εμείς σας παραδώσαμε στέρεα θεμέλια. Σήμερα αποκαλύπτεται ότι δεν είχατε κανένα πρόγραμμα, καμία επαφή με τη πραγματικότητα», επισήμανε ο πρώην πρωθυπουργός, κατηγορώντας προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα ότι «ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλούσε τον κόσμο να μην πληρώνει το χαράτσι στα ακίνητα, ενώ τώρα τον καλεί να πληρώσει για το καλό της πατρίδας. «Άλλη ήταν τότε η πατρίδα μας;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την αντίρρησή του για την αύξηση του κατώτατου μισθού, λέγοντας ότι «θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας», ενώ εκτίμησε ότι «η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ θα οδηγήσει σε υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης». «Μυρίζουν πρόσθετοι φόροι, αν καταργήσετε τον ΕΝΦΙΑ», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναρωτήθηκε αν η κυβέρνηση θα στηρίξει το πρόγραμμα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση να προχωρήσει σε εξεταστικές επιτροπές, διαβεβαιώνοντας ότι «η ΝΔ δεν έχει να φοβηθεί τίποτα». «Κάντε και 6 και 16 επιτροπές. Προσέξτε μην είναι πυροτεχνήματα αποπροσανατολισμού για τα δικά σας αδιέξοδα», τόνισε.

Εν συνεχεία, ο κ. Σαμαράς διερωτήθηκε αν η κυβέρνηση θέλει να κλείσει τις φυλακές τύπου Γ (υψίστης ασφαλείας) για να δραπετεύουν πιο εύκολα οι τρομοκράτες. «Γιατί άραγε; Για να φεύγουν ορισμένοι πιο εύκολα;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά και όταν αυτό σχολιάσθηκε από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Αγγίζει το θέμα ευαίσθητες χορδές μίας συγκεκριμένης συνιστώσας».

Για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, ο κ. Σαμαράς κάλεσε τον κ. Τσίπρα να μην δίνει συνέχεια σε αυτή τη συζήτηση: «Θα μας γυρίσει εκατό χρόνια πίσω. Θυμίζω ότι το ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και στρογγυλοκάθισε πάνω από τη χώρα το φάντασμα της δραχμής, που κάναμε μεγάλο κόπο να διώξουμε».

Τέλος, ο πρώην πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα προσέλθει στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του ΕΛΚ, όχι ως αντίπαλος, αλλά ως σύμμαχος της κυβέρνησης.

Keywords
τσιπρας, νεα κυβερνηση, βουλευτες, ψηφος εμπιστοσυνης, κυβερνηση, αλέξης τσίπρας, δανειακή σύμβαση, ελλαδα, μνημονιο, σαμαρας, μερκελ, success, νέα, νεα δημοκρατια, βουλη, mail, τροικα, χρεος, ενφια, φοροι, συριζα, δημοψηφισμα 2015, παπανδρεου, δραχμη, βρυξέλλες, Αντωνης Σαμαρας, παραταση φορολογικων δηλωσεων, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, μνημονιο 2, βαρουφακης, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, ΔΕΝ ΕΚΒΙΑΖΟΜΑΣΤΕ, αλέξης τσίπρας, χαρατσι, το θεμα, ακινητα, αυριανη, δημοκρατια, εθνικη, εξοδος, θεμα, ομολογα, προγραμμα, πυροτεχνηματα, ρωτησε, υφεση, mail, αυξηση, αυστρια, ανεργια, βρισκεται, βρυξέλλες, φαγητο, γεφυρα, γινει, δυναμη, δυνατοτητα, δημοσιο, δηλωσεις, εγγραφο, εδρανα, ευκολα, ευρω, ειπε, ευθυνη, ευρωπη, θεωριες, ομιλια, λαθος, νικο, νοημα, ονομα, συγνωμη, συζητηση, συνεχεια, φορα, φυλακες, χωρα, ποδια, success, βεβαιως
Τυχαία Θέματα