Υπεγράφη η συμφωνία διάθεσης σε πολυεθνική, της μισής παραγωγής ελληνικού καπνού

Μια σημαντική συμφωνία ολοκληρώθηκε, παρουσία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, μεταξύ της κυβέρνησης και της πολυεθνικής καπνοβιομηχανίας Philip Morris. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου τη διάθεση της μισής παραγωγής της Ελλάδας σε καπνό, την τριετία 2013-2015, στην εταιρεία.

Ως «σφραγίδα εμπιστοσύνης

στη χώρα μας» χαρακτήρισε την απόφαση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Ο κ. υπουργός , επεσήμανε το γεγονός ότι τα καπνά είναι μια πολύ προσοδοφόρα καλλιέργεια, η οποία απασχολεί χιλιάδες ανθρώπους και στον τομέα της παραγωγής και στον τομέα της μεταποίησης.

H ελληνική παραγωγή καπνών ανέρχεται σε ετήσια βάση περίπου σε 26 εκατομμύρια κιλά. Από αυτά τα 20 εκατομμύρια κιλά αφορούν τα καπνά ανατολικού τύπου που είναι περιζήτητα και τα υπόλοιπα 6 εκατομμύρια κιλά την ποικιλία Virginia.

Σήμερα η Philip Morris αγοράζει ετησίως περί τα 11 εκατ. κιλά καπνά ανατολικού τύπου.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η πολυεθνική θα αυξήσει κατά 20% τις αγορές της στα καπνά ανατολικού τύπου με αποτέλεσμα, αν δεν υπάρξει σημαντική μεταβολή στη συνολική παραχθείσα ποσότητα, να απορροφά ακόμη και πάνω από το 50% της ελληνικής παραγωγής καπνού.

Για μία τριετία θα ενισχυθεί η προβλεψιμότητα για τον κλάδο της καπνοκαλλιέργειας που απασχολεί 15.000 καλλιεργητές και 12.000 εργάτες. H αξία της συμφωνίας στο βάθος της τριετίας θα ανέλθει στα 180 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα