Ύφεση -0,4% προβλέπει στην ευρωζώνη η ΕΚΤ

Σε πιο απαισιόδοξο σενάριο αναθεώρησε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πιο συγκεκριμένα, η ΕΚΤ «έκοψε» τις προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2013 στο -0,4% από το 0% προηγούμενης εκτίμησης και για το 2014 στο 1,1% από το 1%.

Επίσης, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα capital, μείωσε την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό στο 1,7% από το 1,8% και για το επόμενο έτος αναμένει τον πληθωρισμό στο 1,6%. Στη μηνιαία έκθεση της ΕΚΤ αναφέρεται ακόμα ότι παραμένουν καθοδικά τα ρίσκα για την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, ενώ το ρίσκο για τον πληθωρισμό είναι ισορροπημένο.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η έκθεση συμπίπτει με τις πρόσφατες δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι, μετά την απόφαση νομισματικής πολιτικής για μείωση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,50%. Η έκθεση σημειώνει ότι ο χαμηλότερος πληθωρισμός σε χαμηλά 3 ετών τον Απρίλη στο 1,2% επέτρεψε στην ΕΚΤ τη μείωση των επιτοκίων. Επίσης, αναφέρει ότι η μείωση του κόστους δανεισμού θα βοηθήσει την πορεία ανάκαμψης αργότερα εντός του έτους και ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει υποστηρικτική για όσο χρειαστεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα