«Ξεσκόνισμα» για τους Ολυμπιακούς του 2004 στη Βουλή

Τη δημοσιοποίηση του πραγματικού κόστους και των πραγματικών εσόδων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 ζητούν με ερωτήσεις τους στη Βουλή ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας, μαζί

με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους Παναγιώτη Κουρουμπλή, Παναγιώτη Λαφαζάνη και Δημήτρη Παπαδημούλη.

«Είναι πλέον κοινή πίστη όλων των Ελλήνων, μετά την επιβολή του ΔΝΤ και των Μνημονίων, ότι τα ιλιγγιώδη ποσά τα οποία δαπανήθηκαν για την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004, έχουν σχέση με την εκτόξευση του δημοσίου χρέους και του ελλείμματος της χώρας», τονίζουν οι τέσσερις προαναφερόμενοι άνδρες. Με ερωτήσεις και αίτηση κατάθεσης εγγράφων στη Βουλή ζητούν τη δημοσιοποίηση του πραγματικού κόστους και των πραγματικών εσόδων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και των Special Olympics του 2011, όπως και του Φεστιβάλ «Ελληνιάδα», καθώς και των αποτελεσμάτων των σχετικών διαχειριστικών ελέγχων που παραμένουν ακόμα αδημοσίευτα.

Το τελικό κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, τονίζουν οι ερωτώντες βουλευτές, ανήλθε σύμφωνα με τον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη και την τότε αναπληρώτρια υπουργό Πολιτισμού Φ. Πάλλη - Πετραλιά, σε 8,95 δισεκατομμύρια ευρώ, «ποσό στο οποίο συμπεριλαμβανόταν τα κονδύλια που δαπανήθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό (τακτικό και ΠΔΕ) για τα έργα και την προετοιμασία των αγώνων (7,2 δισ. ευρώ)- χωρίς να αναφερθούν τα συγκεκριμένα έργα- και για τις δαπάνες της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» (1,75 δισ. ευρώ). Στο ποσό αυτό σύμφωνα με τις κυβερνητικές δηλώσεις της εποχής, δεν συμπεριλαμβανόταν το κόστος κατασκευής των έργων που ολοκληρώθηκαν ή επισπεύτηκαν, λόγω των αγώνων αλλά ήταν προγραμματισμένα να υλοποιηθούν (αεροδρόμιο, αττική οδός, τραμ)».

Οι Αλ. Τσίπρας, Π. Κουρουμπλής, Π. Λαφαζάνης και Δ.Παπαδημούλης προσθέτουν:

«Εκτός από την Αττική εκτελέστηκαν έργα και στην περιφέρεια, τα οποία περιλαμβανόταν στα ειδικά έργα εθνικών επιλογών, μέσω του προγράμματος «Ελλάδα 2004».  Όσον αφορά την εκμετάλλευση και αξιοποίηση των Ολυμπιακών έργων, κατά το σχεδιασμό τους, δεν είχε προβλεφθεί η μελλοντική και μόνιμη χρήση τους αν και είχαν εκπονηθεί και κατατεθεί σχετικές μελέτες από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το 2005 συστάθηκε η Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης, η οποία το 2010 μετονομάσθηκε σε Γενική Γραμματεία Πολιτιστικής και Τουριστικής Αξιοποίησης, χωρίς κανένα αποτέλεσμα μέχρι σήμερα» και τονίζουν:

«Με τα έργα αυτά δεσμεύτηκαν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα που στερούν δεκάδες χιλιάδες ελεύθερους χώρους. Οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις καθημερινά ερειπώνονται και απαξιώνονται».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και οι κοινοβουλευτικοί του εκπρόσωποι ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς, ζητώντας να κατατεθούν και όλα τα σχετικά έγγραφα:

1.Το κράτος είναι σε θέση να γνωρίζει το συνολικό κόστος των ολυμπιακών αγώνων του 2004 από την προετοιμασία τους το 1998 μέχρι και την εκκαθάρισή τους το 2004 (ως προς το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, αθλητικό και το συνολικό κόστος των έργων υποδ

Keywords
Τυχαία Θέματα