Ξεκίνησε το σκληρό «μπρα ντε φερ» Ελλάδας-«Κουαρτέτου»

Με πλήρη σύνθεση ξεκίνησαν τις επαφές τους με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των τεσσάρων θεσμών, καθώς και η Ντέλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ βρίσκεται κανονικά στην Αθήνα. Πάντως, παρά την καθυστέρηση της κας Βελκουλέσκου, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν κανονικά, με τα τεχνικά κλιμάκια να συγκεντρώνουν όλα τα στοιχεία, που χρειάζονται, προκειμένου να έχουν πλήρη εικόνα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Στο επίκεντρο των επαφών όλης της ομάδας των Θεσμών και της κυβέρνησης, με πρωτοστατούντες τον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Οικονομίας, βρέθηκαν τα ενεργειακά, το πλαίσιο αδειοδοτήσεων, τα δημοσιονομικά και τα φορολογικά. Ταυτόχρονα «τρέχουν» και οι έλεγχοι για την κατάσταση των τραπεζών, ενώ έχουν γίνει και οι πρώτες επαφές για το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι όλες οι συζητήσεις έγιναν σε πάρα πολύ καλό κλίμα και ακολουθήθηκε πλήρως η ροή του προγράμματος. Οι πρώτες ημέρες των επαφών δείχνουν ότι η διαπραγμάτευση γίνεται σε τρία μέτωπα, καθώς τα τεχνικά κλιμάκια έχουν εγκατασταθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) και την Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ), ενώ επαφές έχουν γίνει και στο ξενοδοχείο, που έχει καταλύσει η αποστολή των δανειστών.

Εκεί μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών έχουν ξεκινήσει ατύπως τις πρώτες συζητήσεις με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, με στόχο να «τρέξουν» τις διαδικασίες, ώστε να είναι όλα έτοιμα πριν το Δεκαπενταύγουστο, όπως τουλάχιστον επιθυμεί η κυβέρνηση.

Διπλωματικές πηγές εξηγούσαν ότι οι συναντήσεις των τριών επικεφαλής γίνονται ατύπως, ώστε να μην υπάρξει «ενόχληση» από το ΔΝΤ. Οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι το ΔΝΤ πιέζει την Ελλάδα, ώστε οι Θεσμοί να έχουν επαφές με τους αρμόδιους υπουργούς και πρόσβαση στα υπουργεία, αλλά και προς την Ευρώπη, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες σχετικά με τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, γεγονός που φάνηκε και από τις νέες δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Στο επίκεντρο τα δημοσιονομικά

Τα τεχνικά κλιμάκια έχουν επικεντρωθεί στην πορεία του κρατικού προϋπολογισμού, ειδικά μετά την επιβολή των capital controls.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κλιμάκια εξετάζουν εξονυχιστικά το μακροοικονομικό σενάριο, την πορεία των εσόδων και των δαπανών, αν και όπως αναφέρουν πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις «τα μπλοκάκια τους δεν ήταν κενά όταν ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις». Όπως εξηγούν, οι τεχνοκράτες της τρόικας είχαν επαφές με το υπουργείο Οικονομικών πριν από την έλευση τους στην Αθήνα, προκειμένου να ενημερώνονται για την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, αλλά και την εκτίμηση ότι οι εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ θα προσεγγίσουν τα περυσινά επίπεδα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ελπίζει ότι θα διαψευστούν οι εκτιμήσεις των δανειστών ότι ο προϋπολογισμός θα κλείσει ελλειμματικός για το 2015. Για πλεόνασμα προφανώς ούτε λόγος.

Ο έστω και ισοσκελισμένος προϋπολογισμός ωστόσο θα μπορούσε να βοηθήσει την κυβέρνηση να αποφύγει τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για το 2015. Ωστόσο, ο στόχος μοιάζει δύσκολος, από τη στιγμή που οι συζητήσεις με την τρόικα θα πρέπει να έχουν κλείσει έως το Δεκαπενταύγουστο και ο προϋπολογισμός του 2015 θα κλείσει στο τέλος Φεβρουαρίου, όταν και θα μάθουμε οριστικά αν υπήρξε πλεόνασμα, έλλειμμα ή έκλεισε ισοσκελισμένος.

Και αυτό γιατί οι δανειστές ανεβάζουν τις εκτιμήσεις τους για το δημοσιονομικό κενό τουλάχιστον στα 3 δισ. ευρώ (εξαιτίας της διαφοράς του στόχου, που είχε τεθεί για πλεόνασμα 1% και του ελλείμματος, το οποίο υπολογίζεται μεταξύ 0,7% και 1%), ενώ από την κυβέρνηση εκτιμούν ότι μετά τη διαπραγμάτευση αυτό θα κλείσει στα 500 εκ. ευρώ και θα μπορεί να καλυφθεί χωρίς πρόσθετα μέτρα.

Στα προαπαιτούμενα επίσης περιλαμβάνονται:

– Μέτρα που δεν υπάρχουν «ρητά» στη συμφωνία όπως οι παρεμβάσεις στους αγρότες και στο ασφαλιστικό (πρόωρες, μηδενική ρήτρα στις επικουρικές).

– Δεσμεύσεις της συμφωνίας, όπως οι παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας, η αντιστάθμιση των αποφάσεων του ΣτΕ για το συνταξιοδοτικό, με ισοδύναμα μέτρα, η αναστροφή/αντιστάθμιση μονομερών ενεργειών (100 δόσεις, προσλήψεις στο δημόσιο) και η αποπολιτικοποίηση του δημοσίου.

– «Υπόλοιπα» της απόφασης του Eurogroup, όπως η ενίσχυση του δημοσιονομικού συμβουλίου και το «πάγωμα» της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Έκτακτη εισφορά–φόροι υπέρ τρίτων

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι οι Θεσμοί ζητούν την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης 8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ, καθώς, εκτιμούν ότι μπορεί να οδηγήσει σε φοροδιαφυγή. Έκαναν σαφέστατη την αντίθεση της ελληνικής πλευράς οι ίδιες πηγές, αναφέροντας ότι η υψηλή φορολόγηση είναι πολιτική απόφαση και αφορά στην ανακατανομή των οικονομικών βαρών στον πληθυσμό της χώρας.

Επίσης, προαναγγέλλεται από πηγές του ΥΠΟΙΚ ότι ξεκινά η διαβούλευση για τα εργασιακά με στόχο έως το τέλος του 2015 να υπάρχει ένα νέο πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ειδική συνάντηση έλαβε χώρα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και για τις κρατήσεις φόρων υπέρ τρίτων, ενώ μελετάται η σύσταση διυπουργικής επιτροπής με στόχο την απλοποίηση των αδειών λειτουργίας των επιχειρήσεων (πηγές του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι έχει καταργηθεί ήδη σε 103 περιπτώσεις η υποχρεωτική έκδοση άδειας λειτουργίας).

Τα παραπάνω μέτρα προβάλλονται ως προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου δανείου ή για τη χορήγηση δεύτερου δανείου-γέφυρα, εφόσον οι διαπραγματεύσεις για το νέο δάνειο δεν μπορέσουν να ολοκληρωθούν πριν από τις 20 Αυγούστου.

Μεγάλο «αγκάθι» τα εργασιακά και το ασφαλιστικό

Το μεγάλο «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης ακούει στο όνομα «εργασιακά και ασφαλιστικό», καθώς οι δανειστές έχουν έρθει με «άγριες» προθέσεις και για τα δύο μέτωπα. Με τα όσα έχουν γίνει γνωστά έως σήμερα οι Θεσμοί ζητούν περικοπή δαπάνης για τα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία θεωρείται βέβαιο ότι αν εφαρμοστεί όπως τη ζητούν, θα φέρει και νέες μειώσεις στις συντάξεις, αλλά και περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αντίστοιχα στο εργασιακό οι δανειστές επιμένουν στις ομαδικές απολύσεις και τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο.

Αλλαγές θα πρέπει να γίνουν όμως και στις δαπάνες του Δημοσίου, με τους Θεσμούς να ζητούν να μπει «μαχαίρι» και στο μισθολογικό κόστος και όχι μόνο στα επιδόματα, τα οδοιπορικά και τα εκτός έδρας (μη μισθολογικό κόστος).

Κεντρικό θέμα της διαπραγμάτευσης είναι και η ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, η οποία μάλιστα βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π) υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών πριν από τη σύσκεψη του ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π, για τις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς, ανέφερε ότι «η εικόνα που έχω είναι ότι η διαπραγμάτευση προχωρά ήρεμα, πηγαίνουμε καλά μέχρι «νεωτέρας»».

Keywords
Τυχαία Θέματα