Ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών στη Γενεύη για τη Συρία

Ο δεύτερος γύρος των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία ξεκίνησε σήμερα στη Γενεύη με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για τις ωμότητες και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρα.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Λάχνταρ Μπραχίμι είχε ξεχωριστές συναντήσεις, κεκλεισμένων των θυρών, με τις αντιπροσωπείες του καθεστώτος και της αντιπολίτευσης. Αμέσως μετά ακύρωσε την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου που

επρόκειτο να δώσει το απόγευμα, γεγονός που ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι δεν επιτεύχθηκε κάποια πρόοδος στις επαφές αυτές.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φάισαλ αλ Μέκνταντ, βγαίνοντας από τη συνάντηση της αντιπροσωπείας με τον Μπραχίμι, κατήγγειλε τη σφαγή πολιτών από ισλαμιστές αντάρτες στο χωριό Μάαν της κεντρικής Συρίας, την Κυριακή. «Ο αριθμός αυτών που σκοτώθηκαν από τις τρομοκρατικές οργανώσεις ξεπερνά τους 50», είπε στους δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι «τέσσερις ανάπηροι άνθρωποι σφαγιάστηκαν σαν αρνιά».

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ανακοινώσει ότι 20 φιλοκυβερνητικοί πολιτοφύλακες και 21 πολίτες σκοτώθηκαν στο Μάαν, ένα χωριό που κατοικείται από αλαουίτες μουσουλμάνους, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ο Μέκνταντ σημείωσε ότι η επίθεση αυτή καταδεικνύει την ανάγκη να επικεντρωθούν οι συνομιλίες στην καταπολέμηση της «τρομοκρατίας». Με τον όρο αυτό το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ χαρακτηρίζει συνήθως τις αντιπολιτευόμενες οργανώσεις που μάχονται για την ανατροπή του εδώ και τρία χρόνια.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης Λουάι αλ Σάφι είχε δηλώσει ότι η αντιπροσωπεία του παρουσίασε στον Μπραχίμι μια έκθεση έκτασης 1.000 σελίδων όπου περιγράφονται οι πράξεις βίας για τις οποίες ευθύνονται οι κυβερνητικές δυνάμεις. Ο Αλ Σάφι επανέλαβε ότι στο νέο γύρο των συνομιλιών βασικός στόχος της αντιπολίτευσης είναι ο σχηματισμός μεταβατικής κυβέρνησης.

Την ώρα που οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνταν στη Γενεύη, ακτιβιστές εντός της Συρίας ανέφεραν ότι η εκεχειρία γύρω από τους πολιορκημένους θύλακες των ανταρτών στην πόλη Χομς παρατάθηκε για τρεις ημέρες ώστε να προωθηθεί περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στους απελπισμένους κατοίκους.

«Η επιχείρηση διανομής τροφίμων και ιατροφαρμακευτικού υλικού συνεχίζεται» είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών αποστολών της Ερυθράς Ημισελήνου στη Συρία, Χάλεντ Ερκσούσι.

Keywords
Τυχαία Θέματα