Ξεκάθαρο μήνυμα Ντράγκι για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης: Η Ελλάδα πρέπει να έχει μια αξιόπιστη στρατηγική για τα «κόκκινα» δάνεια

Με σαφήνεια έβαλε ο Μάριο Ντράγκι στο τραπέζι την ατζέντα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τις προϋποθέσεις ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, μπροστά στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ επεσήμανε πως είναι νωρίς να προσδιορίσουμε το πότε θα ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, ενώ τόνισε πως απαιτείται μεν ταχύτητα αλλά ταυτοχρόνως και

αξιοπιστία. Την ίδια στιγμή έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της στρατηγικής για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων όσο και στις προκλήσεις του συνταξιοδοτικού.

«Ο χρόνος είναι σημαντικός αλλά και η αξιοπιστία είναι επίσης σημαντική», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ και πρόσθεσε: Η Ελλάδα πρέπει να έχει μια αξιόπιστη στρατηγική στο θέμα των μη-εξυπηρετούμενων δανείων. Ο κ. Ντράγκι κάλεσε τις αρχές να κάνουν μια γνήσια προσπάθεια για την εφαρμογή του πλαισίου για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σημειώνοντας πως είναι σημαντική η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων γιατί εκτός των άλλων απελευθερώνει πόρους για την ανάκαμψη της οικονομίας και την υποστήριξη του ιδιωτικού τομέα.

Όπως ανέφερε ο κ. Ντράγκι, οι συζητήσεις συνεχίζονται, ενώ υπάρχουν βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες προκλήσεις παραμένουν στο θέμα των συντάξεων. Παράλληλα, όπως σημείωσε, υπάρχουν ακόμα ανοικτά θέματα αναφορικά με την είσπραξη φόρων.

Εν τω μεταξύ, αδιευκρίνιστο παραμένει πότε θα επιστρέψουν οι επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Στο οικονομικό επιτελείο αναμένουν ότι η επιστροφή του Κουαρτέτου θα μπορούσε να γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ωστόσο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μ. Σχοινάς ουσιαστικά είπε πως δεν γνωρίζει ακόμη πότε θα επιστρέψουν οι επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει τα πάντα έτσι ώστε να επιτευχθεί γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ωστόσο αυτό δεν εξαρτάται μόνο από μας» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ερωτηθείς για την ημερομηνίας επιστροφής των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα. Ο ίδιος επανέλαβε ότι οι συνομιλίες στην Αθήνα κατά τον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων ήταν «εποικοδομητικές», προσθέτοντας ότι «σημειώθηκε καλή πρόοδος σ” έναν αριθμό ζητημάτων». Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η εντατική εργασία σε τεχνικό επίπεδο συνεχίζεται έτσι ώστε να επιστρέψουν το «συντομότερο δυνατό» οι επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο «μέσα στις επόμενες εβδομάδες

Keywords
Τυχαία Θέματα