Ξανά στο προσκήνιο το Γκουαντάναμο, μετά τα επεισόδια με κρατουμένους

Τα δημοσιεύματα για κρατούμενους οι οποίοι αντιστάθηκαν σε φρουρούς με σκουπόξυλα, για τη χρήση δακρυγόνων για την αποκατάσταση της τάξης και τη συνεχιζόμενη απεργία πείνας των φυλακισμένων, θύμισαν στους Αμερικανούς ένα θέμα που είχε πάψει να απασχολεί τον Τύπο το τελευταίο διάστημα: τη φυλακή του αμερικανικού στρατού στον Κόλπο Γκουαντάναμο στην Κούβα.

Ο Λευκός Οίκος αντέδρασε στα γεγονότα του Σαββάτου απλά με μια λιτή ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις. Η λακωνική αυτή

δήλωση δεν ήταν τόσο μια ένδειξη αδιαφορίας, όσο αδυναμίας.

Ύποπτοι ως μέλη της αλ Κάιντα και κατηγορούμενοι για τρομοκρατία κρατούνται στις φυλακές από το 2002, όταν δημιουργήθηκε. Σήμερα σε αυτήν παραμένουν 166 κρατούμενοι και αρκετοί εξ αυτών πραγματοποιούν απεργία πείνας μετά τις ‘επιθετικές’, σύμφωνα με τους ίδιους, έρευνες στα κελιά τους την 6η Φεβρουαρίου.

Σπάνια αναφορά της φυλακής από τα ΜΜΕ

Η φυλακή σπάνια αναφέρεται από τα ΜΜΕ τώρα πια, αλλά όταν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναλάμβανε τα καθήκοντά του πριν από τέσσερα χρόνια, δεσμεύτηκε ότι θα την έκλεινε μέσα σε ένα χρόνο. Σύντομα όμως ο Ομπάμα ανακάλυψε ότι είχε υποτιμήσει τις αντιδράσεις του Κογκρέσου στην μεταφορά υπόπτων για τρομοκρατία στο έδαφος των ΗΠΑ και την καταβολή σημαντικών κονδυλίων για εναλλακτικές εγκαταστάσεις κράτησής τους στο αμερικάνικο έδαφος.

Η αποτυχία της κυβέρνησής του να κλείσει τη φυλακή και ο λάθος υπολογισμός που έκανε ο Ομπάμα αποτελεί ένα από τα ‘αγκάθια’ της προεδρίας του. Αυτό γίνεται ακόμα πιο εμφανές από το γεγονός ότι ο πρόεδρος απέφυγε να χρησιμοποιήσει τη λέξη Γκουαντάναμο όταν ερωτήθηκε σχετικά με τη φυλακή.

Καταγγελίες κρατουμένων

Αλλά το κύμα των απεργιών πείνας και τα γεγονότα που σημειώθηκαν το Σάββατο έφεραν ξανά το ζήτημα της φυλακής στο Γκουαντάναμο στην επικαιρότητα. Οι κρατούμενοι κατήγγειλαν ότι σε έρευνες την 6η Φεβρουαρίου οι φύλακες χειρίστηκαν με ασεβή τρόπο τα αντίτυπα του Κορανίου που είχαν και αυτό φέρεται ότι πυροδότησε τις διαμαρτυρίες τους και την απεργία πείνας. Συνήγοροι υπεράσπισης των κρατουμένων επισημαίνουν ότι ο λόγος των απεργιών πείνας και των διαμαρτυριών τους είναι βαθύτερος.

Όπως λένε, η απόγνωσή τους έχει γίνει ακόμα πιο έντονη, έπειτα από 10 χρόνια στη φυλακή, χωρίς να τους έχουν ακόμα απαγγελθεί ούτε καν κατηγορίες, πόσο μάλλον να έχουν προσαχθεί σε δίκη.

Η αντίδραση του στρατού των ΗΠΑ στην απεργία πείνας ήταν η βίαιη μεταγωγή κρατουμένων εκτός των κοινών κελιών, σε ατομικά. Υπήρξαν μικροτραυματισμοί φυλακισμένων και φυλάκων, χρησιμοποιήθηκαν σφαίρες με επικάλυψη από καουτσούκ, και τα επεισόδια ενδέχεται να επιδείνωσαν ακόμα περισσότερο την κατάσταση, σύμφωνα με τους συνηγόρους των κρατουμένων.

Οι κρατούμενοι πλέον βρίσκονται σε κελιά υψίστης ασφαλείας, όπως όταν είχαν μεταφερθεί για πρώτη φορά στο Γκουαντάναμο: μια κατάσταση που έχουν καταγγείλει επανειλημμένα οργανώσεις όπως το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).

Η Μαϊάμι Χέραλντ επισήμανε σε άρθρο της για τα επεισόδια πως η μεταφορά των κρατουμένων στα νέα κελιά έγινε μετά την αποχώρηση της αποστολής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου στις εγκαταστάσεις και ότι δεν βρισκόταν κανένας παρών στο Στρατόπεδο 6, μια πτέρυγα που χρησιμοποιείται συχνά για να ‘επιδεικνύονται’ οι εγκαταστάσεις της φυλακής στους εργαζομένους στα ΜΜΕ. Σε αυτή βρίσκονται τηλεοράσεις, βιβλία και μέσα αναψυχής των φυλακισμένων.

Ο στρατός υποσχέθηκε ότι οι κρατούμενοι θα επιτραπεί να επιστρέψουν σε κοινούς χώρους κράτησης μόλις συμμορφωθούν προς τον κανονισμό λειτουργίας της φυλακής. Όμως επικριτές του στρατού των ΗΠΑ λένε ότι ακόμα κι αν συμβεί, δεν επιλύονται τα θεμελιώδη προβλήματα που οι απεργίες πείνας και τα επεισόδια του Σαββάτου θίγουν.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ είπε ότι ο Ομπάμα ελπίζει ακόμα να κλείσει τη φυλακή. Αλλά σήμερα δεν υπάρχει ουδεμία ένδειξη ότι καταβάλλονται προσπάθειες σε αυτή την κατεύθυνση.

Keywords
ξανα, γκουανταναμο, επεισοδια, απεργια, μμε, ηπα, watch, hrw, νέα, σταυροι, στρατος, απεργιες, βιβλια, απεργια μμμ, απεργια υπα, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, απεργια μμε, απεργια ταξι, Καλή Χρονιά, ομπαμα, εκλογες ηπα, ηπα, θεμα, μμε, αρθρο, απλα, γεγονοτα, γεγονος, γινει, γινεται, διαστημα, δηλωση, δικη, εγινε, εδαφος, ειπε, υπαρχει, ερευνες, καουτσουκ, κυμα, κουβα, λαθος, οικος, προβληματα, σαββατο, συντομα, φυλακη, φορα, φυλακες, watch, τηλεορασεις, υπολογισμος
Τυχαία Θέματα