Βrexit: Η ιστορική αντίστροφη μέτρηση, ξεκίνησε (pics- video)

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Η αντίστροφη μέτρηση για την ιστορική έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ ξεκίνησε και η μέρα αυτή καταγράφεται στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Τερέζα Μέι, υπέγραψε τα μεσάνυχτα της Τρίτης την επιστολή, που παρέδωσε ο Βρετανός πρέσβης στην ΕΕ, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Με αυτή την επιστολή, ενεργοποιείται το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας και αρχίζει η διετής περίοδος διαπραγματεύσεων για να καθοριστούν οι όροι για την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση.

«Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή

από την οποία δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή».

«Η διαδικασία του άρθρου 50 έχει ξεκινήσει και, σύμφωνα με τις επιθυμίες του βρετανικού λαού, το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την ΕΕ».δήλωσε η Μέι.

Με ανάρτηση στο Twitter ο Τουσκ επιβεβαιώνει πως παρέλαβε την επιστολή γράφοντας πως «μετά από εννέα μήνες το ΗΒ τήρησε την υπόσχεσή του».

Σε δεύτερο μήνυμα ανάρτησε μια φωτογραφία από την παράδοση της επιστολής.

Οι πρώτες δηλώσεις του Τουσκ

«Μας λείπετε ήδη. Σας ευχαριστούμε και αντίο».

«Έλαβα μία εξασέλιδη επιστολή για την έναρξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 και πρόσθεσε:

«Δεν υπάρχει λόγος να υποκριθούμε ότι είναι μία ευχάριστη μέρα για τις Βρυξέλλες ή το Λονδίνο. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι, εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί Βρετανοί, θα ήθελαν να παραμείνουν ενωμένοι και να μην χωρίσουν».

Μέχρι να αποχωρήσει επισήμως η Βρετανία, το 2019, παραμένει μέλος της ΕΕ και όσα ισχύουν στις χώρες της ΕΕ εφαρμόζονται και στη Βρετανία.

Τερέζα Μέι

«Όταν καθίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τους προσεχείς μήνες, θα εκπροσωπώ κάθε άτομο σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο – μικρούς και μεγάλους, πλούσιους και φτωχούς, κάθε πόλη και κάθε χωριό».

«Όλοι θέλουμε να δούμε μια Βρετανία που να είναι ισχυρότερη από ότι είναι σήμερα. Όλοι θέλουμε μια χώρα που να είναι πιο δίκαιη έτσι ώστε ο καθένας να έχει την ευκαιρία να πετύχει» δήλωσε η Μέι και συμπλήρωσε: «Όλοι θέλουμε ένα έθνος που να είναι ασφαλές για τα παιδιά και τα εγγόνια μας».

«Όλοι θέλουμε να ζήσουμε σε μια αληθινά παγκόσμια Βρετανία που να χτίζει σχέσεις με τους παλιούς φίλους και τους νέους συμμάχους σε όλο τον κόσμο. Αυτές είναι οι φιλοδοξίες του σχεδίου αυτού της βρετανικής κυβέρνησης. Φιλοδοξίες που μας ενώνουν και πηγάζουν από την αποφασιστικότητά μας για την επιτυχία του αποτελέσματος. Είμαστε μια μεγάλη ένωση ανθρώπων και εθνών με μια περήφανη ιστορία και λαμπρό μέλλον. Και, τώρα που αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε από την ΕΕ, είναι καιρός να ενωθούμε».

Ζίγκμαρ Γκάμπριελ

«Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να έχουμε καλές και φιλικές σχέσεις με τη Βρετανία στο μέλλον. Χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο», δήλωσε ο υπουργός στο Βερολίνο. «Ας μείνουμε φίλοι!»

Ολάντ

«Το Brexit θα είναι οδυνηρό για τους πολίτες της Βρετανίας», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ και πρόσθεσε: «To Brexit υποχρεώνει την Ευρώπη να πάει μπροστά, χωρίς αμφιβολία με διαφορετικές ταχύτητες».

Σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα δράσει με ενιαίο τρόπο και θα διαφυλάξει τα συμφέροντά της» στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρώπη.

«Εκφράζουμε τη λύπη μας για το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείπει την ΕΕ, αλλά είμαστε έτοιμοι για τη διαδικασία που οφείλουμε πλέον να ακολουθήσουμε», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση αυτή που συντάχθηκε εξ ονόματος των 27 ηγετών των κρατών μελών.

Το άρθρο Βrexit: Η ιστορική αντίστροφη μέτρηση, ξεκίνησε (pics- video) εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα