«Βραδεία η επανεκκίνηση της οικονομίας της ευρωζώνης»

Η επανεκκίνηση της οικονομίας στην Ευρωζώνη θα είναι βραδεία το 2013, προειδοποίησε σήμερα από τη Μόσχα ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, ο οποίος επανέλαβε πως υπάρχει η πιθανότητα να δίδεται προθεσμία για τη μείωση των ελλειμμάτων.

Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές στην ευρωζώνη βελτιώνονται, παρόλο που οι προβλέψεις δείχνουν πως η επανεκκίνηση της οικονομίας θα γίνει στη διάρκεια του έτους σε βραδείς ρυθμούς δήλωσε ο κ. Ρεν λίγο πριν την σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των G20 στη ρωσική πρωτεύουσα.

«Αν η ανάπτυξη επιδεινώνεται με απροσδόκητο τρόπο, ενδέχεται να δίδεται στην ενδιαφερόμενη χώρα προθεσμία διόρθωσης του ελλείμματος». Ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπενθύμισε πως τέτοιες προθεσμίες δόθηκαν ήδη πέρυσι στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, η δραστηριότητα υποχώρησε στην ευρωζώνη περισσότερο από το προβλεπόμενο κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2012: -0,6% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο στο σύνολο της νομισματικής ένωσης, -0,6% στη Γερμανία και -0,3% στη Γαλλία. Επίσης οι προοπτικές είναι σκοτεινές για το 2013, πράγμα που ωθεί ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, να γνωστοποιούν πως δεν θα καταφέρουν να τηρήσουν φέτος τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις τους.

Ο Όλι Ρεν επανέλαβε συνεπώς αυτό που είχε ήδη πει σε μια επιστολή προς τις χώρες της ΕΕ που δημοσιοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα