Βραχνάς για 8 στους 10 το δάνειό τους

Συντριπτικός είναι ο αριθμός των νοικοκυριών που βρίσκονται σε δυσκολία ή και αδυναμία να αποπληρώσουν το δάνειό τους, αγγίζοντας το 84%, σύμφωνα με έρευνα της Public Issue. Τα ευρήματα της δημοσκόπησης για το 2012, εμφανίζουν επίσης πως τα 4 στα 10 νοικοκυριά στην Ελλάδα (41%) έχουν λάβει κάποιο δάνειο από τράπεζα.

Η προβολή του ποσοστού αυτού στον πληθυσμό

των νοικοκυριών της χώρας, αντιστοιχεί περίπου σε 1,5 εκατ. νοικοκυριά.

Κατά κύριο λόγο πρόκειται για στεγαστικά δάνεια (25%) και ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά τα καταναλωτικά (10%), τα δάνεια για αγορά αυτοκινήτου (4%), τα επαγγελματικά (4%) και τα επισκευαστικά (3%).

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στο ζήτημα της κανονικής εξυπηρέτησης των δανείων, σχεδόν 3 στα 4 νοικοκυριά (78%) αναφέρουν ότι πληρώνουν με δυσκολία τις μηνιαίες δόσεις, ενώ ένα επιπλέον ποσοστό 6% εμφανίζει πλήρη αδυναμία αποπληρωμής. Το συνολικό ποσοστό, που αγγίζει το 84%, είναι ιδιαίτερα αυξημένο σε σχέση με το παρελθόν: ήταν 60% το 2009 και 65% το 2008. Η δυσκολία εξυπηρέτησης των δανείων ανέρχεται στο 86% στα στεγαστικά, σε 86% στα καταναλωτικά, στο 79% στα δάνεια αγοράς αυτοκινήτου, στο 90% στα επαγγελματικά και στο 82% στα επισκευαστικά.

Και ενώ τα δάνεια έχουν γίνει βραχνάς για τους έλληνες, με φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό απειλείται το 31% του πληθυσμού της χώρας, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. είναι 24,2%, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Keywords
Τυχαία Θέματα