Βούτσης: Μειώνεται κατά 570 ευρώ το μήνα η αποζημίωση των βουλευτών – Όλα όσα είπε στους δημοσιογράφους για Κοινοβούλιο και πολυνομοσχέδιο

Αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου επί Ζωής Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε ο νέος Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, επισημαίνοντας ότι : «Θα λειτουργήσουμε όπως ή προ-προηγούμενη Βουλή». O κ. Βούτσης και προανήγγειλε ότι δεν θα υπάρξει σε αυτή τη Βουλή το φαινόμενο της παράλληλης διεξαγωγής συνεδριάσεων στην Ολομέλεια και στις κοινοβουλευτικές επιτροπές. Όσον αφορά στις συνεδριάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής

δεν θα μεταδίδονται πλέον ζωντανά από το Κανάλι της Βουλής αλλά θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών όπως συνέβαινε τα παλαιότερα χρόνια.

Ο κ. Βούτσης αποκάλυψε,ότι έχει αρχίσει να επεξεργάζεται σχέδιο για τη μείωση της αποζημίωσης των βουλευτών κατά 10% από την 1η Ιανουαρίου του 2016, χωρίς ωστόσο να έχει ζητήσει ακόμη τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Διευκρίνισε, πάντως, ότι η μείωση θα αφορά τον βασικό «μισθό» των βουλευτών (8.400 ευρώ) ο οποίος, όπως, παραδέχτηκε είναι ο μόνος μισθός που δεν μειώθηκε στα χρόνια των μνημονίων. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι η μείωση αυτή δεν πρόκειται να συμπαρασύρει τους μισθούς των ανώτατων δικαστικών καθώς εκείνοι λαμβάνουν υψηλότερη αποζημίωση. Σημείωσε, όμως, ότι θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια για να μην συμπαρασυρθούν οι αποζημιώσεις ανώτατων στελεχών στην τοπική αυτοδιοίκηση.Ο Πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε επίσης ότι το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τα προαπαιτούμενα της τρόικας έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή. Η συζήτηση του θα διεξαχθεί με επείγουσες διαδικασίες που θα αφορούν μόνο τη σύντμηση των προθεσμιών. Ειδικότερα, το πολυνομοσχέδιο θα συζητηθεί την Τρίτη και την Τετάρτη σε κοινή συνεδρίαση τριών κοινοβουλευτικών επιτροπών. Στην Ολομέλεια θα συζητηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή. Η έγκριση του πολυνομοσχεδίου θα γίνει όπως όλα δείχνουν με ονομαστική ψηφοφορία την Παρασκευή το βράδυ. «Όλα θα γίνουν όπως πρέπει. Θα υπάρχει άπλετος χρόνος το επείγον αφορά μόνο τη σύντμηση» δήλωσε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες και προανήγγειλε ότι θα έχουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν τουλάχιστον 20 παραγωγικοί φορείς στις συνεδριάσεις των αρμόδιων επιτροπών.Επίσης, ο κ. Βούτσης ανακοίνωσε ότι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος (επίκαιρες ερωτήσεις – επερωτήσεις) θα αρχίσει την άλλη Πέμπτη. Επίσης υπογράμμισε ότι θα ενεργοποιηθεί εκ νέου «η ώρα του πρωθυπουργού» όπως συνέβη και κατά την περίοδο της θητείας της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Τέλος σημείωσε ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα διεξαχθεί η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας υπό την προεδρεία της Γ’ Αντιπροέδρου, Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα