«Βουνό» τα προαπαιτούμενα και πιέσεις από την Τρόικα

Ένα «βουνό» υποχρεώσεις και προαπαιτούμενα περιμένουν την νέα κυβέρνηση από την πρώτη κιόλας ημέρα, με δεδομένο ότι οι δανειστές δεν δίνουν ούτε μία μέρα ανοχής και απαιτούν την υλοποίηση όλων των συμφωνηθέντων του 3ου Μνημονίου για να δώσουν θετική αξιολόγηση και να εκταμιευθούν τα 3 δισ. € από την πρώτη δόση.

Έτσι, το «κουαρτέτο» αναμένεται να φθάσει στην Αθήνα

το πρώτο 15νθήμερο του Οκτωβρίου για τον έλεγχο της οικονομίας, δηλαδή αμέσως μετά το Eurogroupπου έχει προγραμματιστεί για τις 5 Οκτωβρίου.Το νέο οικονομικό επιτελείοπρέπει να παράσχει διαβεβαιώσεις στους δανειστές ότι όχι μόνο θα ψηφίσει τα προαπαιτούμενα, αλλά και ότι θα τα υλοποιήσει μέχρι κεραίας και μάλιστα εντός χρονοδιαγραμμάτων.

Βέβαια το πρώτο δείγμα των διαθέσεων των δανειστών αναμένεται να το λάβει η ελληνική πλευρά την Πέμπτη, που συνεδριάζει το πανίσχυρο EuroWorkingGroup (οι βοηθοί των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης), αφού η Ελλάδα πρέπει να εξηγήσει με κάθε λεπτομέρεια ποιες είναι οι προτεραιότητές της και ποιος είναι ο σχεδιασμός από εδώ και στο εξής. Ωστόσο, εικόνα υπήρχε συνεχώς σε επίπεδο υπηρεσιακής κυβέρνησης από τα «μόνιμα» κλιμάκια των δανειστών στην Αθήνα, από εκπροσώπους της νέας «Ομάδας Δράσης» για ειδικά θέματα, αλλά και μέσω εξ αποστάσεως επικοινωνίας με στελέχη των θεσμών, αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

Τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης

– Πλήρης αναθεώρηση του Ασφαλιστικού συστήματος έως τέλος Οκτωβρίου

– Ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος

– Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, που πρέπει να εφαρμοστεί από 1/1/2016

– Επίλυση του θέματος των κόκκινων δανείων & «απελευθέρωση» των πλειστηριασμώνφυσικών προσώπων

– Το νέο φορολογικό πακέτο με φόρους σε αγρότες και επιχειρήσεις

– Η εφαρμογή των «εργαλειοθηκών» του ΟΟΣΑ

-Μεταρρύθμιση στον ΕΟΠΥΥ

Οι δανειστές δίνουν μεγάλη σημασία στο αν θα προωθηθούν πλέον οι μεταρρυθμίσεις, που περιλαμβάνονται στο εξαιρετικά εμπροσθοβαρές μνημόνιο. Άλλωστε υπάρχουν και οι «εκκρεμότητες» στην συμφωνία με τους δανειστές, με την οριστικοποίηση του πεδίου ενασχόλησης της νέας Ομάδα Δράσης, της λεγόμενηςTaskForce, την κατανομή των 3 δισ. ευρώ των υποδόσεων που δεν έχει συνδεθεί ρητά με προαπαιτούμενα, τη δομή του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, την συμμετοχήτου ΔΝΤ, αλλά και την κυβερνητικήπρόθεση για επαναδιαπραγμάτευση φορολογικών μέτρων, του εργασιακού και άλλων πεδίων.

Οι δανειστές θέλουν να δουν από κοντά την δημοσιονομική κατάσταση, καθώς στα μέσα Οκτωβρίου θα πρέπει να κατατεθεί το Μεσοπρόθεσμο με τα νέα μέτρα 7 δισ. ευρώ περίπου και αφού θα έχουν ήδη κατατεθεί στη Βουλή από τις 5 Οκτωβρίου το προσχέδιο προϋπολογισμού 2016 και ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός 2015.

Keywords
Τυχαία Θέματα