Βόρεια Ελλάδα κορονοϊός: Σε μεγάλη πίεση τα νοσοκομεία, εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη Πλεύρης – Γκάγκα

Σε επιφυλακή οι αρχές αναφορικά με τη διαφαινόμενη έξαρση της επιδημίας του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη και μια σειρά από περιφερειακές ενότητες στη βόρεια Ελλάδα. Τις τελευταίες ημέρες, η Θεσσαλονίκη καταγράφει σταθερά, σχεδόν τριπλάσιο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού σε σύγκριση με την Αθήνα (κεντρικός τομέας Αθηνών), ενώ η διάδοση

του ιού στη συμπρωτεύουσα παραμένει σταθερά πάνω από τα 300 περιστατικά ημερησίως. Η τελευταία ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του ΕΟΔΥ την Τρίτη, αναφέρει πως κατά το τελευταίο 24ωρο στη Θεσσαλονίκη καταγράφτηκαν 449 νέα κρούσματα κορωνοϊού. Την ίδια ώρα, το σύνολο των περιφερειακών ενοτήτων στην Αττική, κατέγραφε 544 κρούσματα, ενώ πλην του κέντρου της Αθήνας, καμία άλλη περιοχή της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας δεν κατέγραφε τριψήφιο αριθμό νέων διαγνώσεων.

Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνουν Πλεύρης και Γκάγκα

Υπό αυτό το πλαίσιο, στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνουν εκτάκτως σήμερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και η υφυπουργός Μίκα Γκάγκα προκειμένου να έχουν σύσκεψη με 14 δημάρχους και υγειονομικούς φορείς μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλά και των εισαγωγών ανεμβολίαστων στις ΜΕΘ των νοσοκομείων. Οπως δήλωσε μάλιστα την Κυριακή ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, παρά το γεγονός ότι την προηγούμενη εβδομάδα τα νούμερα έδειχναν μειούμενα, αυτή την εβδομάδα οι αριθμοί επανήλθαν και καταγράφεται «αύξηση 15% στα κρούσματα και τις νοσηλείες. Και δεδομένο ότι είχαμε συγκεντρώσεις, τη ΔΕΘ, ο κόσμος επέστρεψε από τις διακοπές, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί».

Πιεστική η κατάσταση στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής τίθεται ο κρατικός μηχανισμός λόγω της ανησυχητικής αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού στη βόρεια Ελλάδα. «Οι τελευταίες εισαγωγές τόσο στο δικό μας νοσοκομείο όσο και στα αλλά ανεβαίνουν επικίνδυνα ξεπερνούν τις 30 σε κάθε εφημερία ενώ ήταν 15-20» δήλωσε ο γιατρός του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», Χρήστος Παπαστεργίου σύμφωνα με την ΕΡΤ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας – Θράκης, στα νοσοκομεία της συγκεκριμένης ζώνης νοσηλεύονται 248 ασθενείς, εκ των οποίων οι 202 (81,5%) είναι ανεμβολίαστοι και 46 εμβολιασμένοι.

Τα στοιχεία από τις εισαγωγές στα νοσοκομεία της Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας Θράκης

Την αποτελεσματικότητα των εμβολίων επιβεβαιώνουν -ακόμη περισσότερο- τα στοιχεία για τις ΜΕΘ. Από τα δεδομένα που ανακοίνωσε η 4η ΥΠΕ προκύπτει ότι από τους 53 διασωληνωμένους, οι 51 (96,2%) είναι ανεμβολίαστοι και οι δύο εμβολιασμένοι. Επιπλέον, το 100% όσων νοσηλεύονται σε απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου (22 άτομα) είναι ανεμβολίαστοι. Άλλωστε, αυξημένη εμφανίζεται συγκριτικά με άλλες περιφερειακές ενότητες, η διάδοση του κορωνοϊού σε μια σειρά από περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα.

Ενδεικτικά, το τελευταίο 24ωρο σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, 61 κρούσματα κορωνοϊού καταγράφει η Δράμα, 50 ο Έβρος, 114 η Ημαθία, 65 η Καβάλα, 66 η Κοζάνη, 53 το Κιλκίς, 89 η Ξάνθη, 68 η Πέλλα και 79 η Πιερία. Οι περιφερειακές ενότητες Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας και Καβάλας έχουν ήδη περάσει σε επίπεδο 4 (κόκκινο), που σημαίνει πως έχει επιβληθεί mini lockdown με απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 1.00 το βράδυ ως τις 06.00 το πρωί και λειτουργία καταστημάτων χωρίς μουσική.

Στο επίπεδο 4 βρίσκεται επιπλέον από την υπόλοιπη Ελλάδα, η Ευρυτανία και η Αργολίδα. Η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο, η εβδομαδιαία αναφορά του ιικού φορτίου στα λύματα 12 μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας. Σύμφωνα με αυτή, όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη από τον ΕΟΔΥ, το ιικό φορτίο στα λύματα της Θεσσαλονίκη παρέμεινε αμετάβλητο. Συγκεκριμένα, σταθερό παρέμεινε ουσιαστικά το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων τόσο στην Περιφέρεια Αττικής (-9%), στη Θεσσαλονίκη (-8%) αλλά και στην Ξάνθη (+8%), την τελευταία εβδομάδα.

Γώγος: Σε μεγάλη πίεση τα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας -Τι είπε για το ενδεχόμενο λήψης έκτακτων μέτρων

Για την ανησυχητική πορεία της πανδημίας στην Θεσσαλονίκη και ευρύτερα στην Κεντρική Μακεδονία και τη βόρεια Ελλάδα μίλησε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA». Ερωτηθείς για τον αριθμό των κρουσμάτων στη βόρεια Ελλάδα, ο κ. Γώγος είπε ότι γενικά στη χώρα η πανδημία είναι σε ένα σχετικά ικανοποιητικό επίπεδο, με τον συντελεστή (θετικότητας) να είναι χαμηλός. «Στη Θεσσαλονίκη, όμως, και γενικά στην Κεντρική Μακεδονία και τη βόρεια Ελλάδα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Δεν πέφτουν οι καμπύλες, όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα και σταθεροποιήθηκαν σε υψηλό ποσοστό» σχολίασε ο κ. Γώγος.

Ο καθηγητής επισήμανε ότι «έχουμε την εμπειρία του προηγούμενου χειμώνα που είχαμε ταχεία διασπορά των κρουσμάτων. Υπάρχει χαμηλός βαθμός εμβολιαστικής κάλυψης σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Πολλές φορές πάει παράλληλα η όξυνση της πανδημίας με τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Επιπλέον, τα νοσοκομεία είναι μικρά, διεσπαρμένα και έχουν μικρή δυνατότητα νοσηλείας. Είναι μεγάλη η πίεση στις μονάδες της Θεσσαλονίκης» σημείωσε.

Υπάρχει περίπτωση λήψης μέτρων;

Ο Χαράλαμπος Γώγος ερωτήθηκε και για το ενδεχόμενο να ληφθούν οριζόντια μέτρα στη βόρεια Ελλάδα. «Εμείς κοιτάμε την επιδημιολογική καταγραφή και κυρίως τον βαθμό θετικότητας, τη διαθεσιμότητα σε κλίνες και βάζουμε μια περιοχή στο κόκκινο. Όπως γνωρίζετε έχουν ήδη μπει κάποιες περιοχές στο κόκκινο» ήταν η απάντηση που έδωσε. Ο καθηγητής στη συνέχεια εξήγησε ότι η πανδημία σε αυτή τη φάση δείχνει να «στοχεύει» στα παιδιά «καθώς τα παιδιά αποτελούν τον επίνοσο πληθυσμό, επειδή είναι ανεμβολίαστα. Όσο ο πληθυσμός είναι ανεμβολίαστος, τόσο αυξάνει η πιθανότητα νόσησης. Απειλεί και τους 30άρηδες και τους 40άρηδες που είναι ανεμβολίαστοι».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το 30% των καθημερινών κρουσμάτων αφορά παιδιά. «Η μετάλλαξη Δέλτα δεν κοιτά ηλικίες, τις χτυπά όλες, έχει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα» σχολίασε. Καταλήγοντας ο κ. Γώγος μίλησε και για το ζήτημα των επισκέψεων σε οδοντίατρο που «ξέσπασε» χθες:

«Στη φάση που βρισκόμαστε τώρα οι αποφάσεις έχουν να κάνουν και με τη διασπορά του ιού και την προστασία της νοσηλείας. Στις περιπτώσεις που γίνονται επεμβατικές πράξεις, δημιουργείται αερόλυμα, το οποίο έχει μεγάλη πιθανότητα μετάδοσης. Ο οδοντίατρος καθορίζει κατά πόσο η πράξη που θα πράξει μπορεί να δημιουργήσει αερόλυμα που δημιουργεί προβλήματα και αν αυτή η πράξη έχει δυνάμει δημιουργία αερολύματος πρέπει να γίνει rapid».

Keywords
Τυχαία Θέματα