«Βόμβα μεγατόνων» από Financial Times: Στο τραπέζι των «28» της Ε.Ε. η προσωρινή αναστολή της ζώνης Σένγκεν – Τι απαντά ο Μουζάλας

Σάλο έχει προκαλέσει η αποκάλυψη ότι οι υπουργοί Εσωτερικών των 28 χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν την Παρασκευή το ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας της ζώνης ελεύθερων μετακινήσεων Σένγκεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκεπτικό είναι ότι η κατάσταση στα ελληνικά εξωτερικά σύνορα θέτει σε κίνδυνο όλη την ήπειρο.

Το προσχέδιο στο οποίο γίνεται αναφορά στη συγκεκριμένη λύση διέρρευσε στους Financial Times.

Η είσοδος στην Ε.Ε. τουλάχιστον 1,2 εκατ. μεταναστών και προσφύγων το 2015 έχει φέρει την ένωση μπροστά σε δομικά προβλήματα.

Εάν οι υπουργοί εγκρίνουν την πρόταση της προσωρινής αναστολής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορεί να «κλείσει» τα σύνορα μίας ή περισσότερων χωρών εντός της Σένγκεν για διάστημα έως και δύο ετών.

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πρακτικά την επανέναρξη ελέγχων διαβατηρίων μεταξύ χωρών που συμμετέχουν στη ζώνη Σένγκεν.

Στη ζώνη συμμετέχουν οι 22 από τις 28 χώρες – μέλη της Ε.Ε. (δεν συμμετέχουν η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Κροατία, η Μεγάλη Βρετανία και η Ιρλανδία), ενώ μέρος της αποτελούν και τέσσερις χώρες οι οποίες δεν ανήκουν στην Ε.Ε. (Ελβετία, Νορβηγία, Λιχτενστάιν, Ισλανδία).

Το προσχέδιο έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία η Ε.Ε. ασκεί πιέσεις στην Ελλάδα να εντείνει τις ενέργειές της για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, αλλιώς θα κινδυνεύσει να βρεθεί εκτός της ζώνης.

Μουζάλας : Διαστρεβλώθηκαν οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων

Σε πλήρη διαστρέβλωση των δηλώσεων διαφόρων αξιωματούχων απέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας τον σάλο που δημιουργήθηκε για τη συνθήκη Σένγκεν, εκφράζοντας την λύπη του «γιατί μια σοβαρή εφημερίδα αντέγραψε τους Financial Times, η οποία είναι επίσης μια σοβαρή εφημερίδα, αλλά έγραψε ψέματα».

Σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια, ο αναπληρωτής υπουργός, χρησιμοποίησε τη φράση «για να δείτε τι θα πει διαστρέβλωση» παραθέτοντας τις δηλώσεις των αξιωματούχων για το θέμα, οι οποίες και παραποιήθηκαν με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αυτός ο θόρυβος.

Όπως είπε ο Γιάννης Μουζάλας, ο επίτροπος Υγείας της ΕΕ, ενώ εμφανίζεται να μας καθυβρίζει, στο γράμμα που απέστειλε στο Κολέγιο των Επιτρόπων, από όπου και ξεκίνησε όλος ο σάλος, περιγράφει υπαρκτές αδυναμίες της χώρας μας στην οργάνωση της υγειονομικής περίθαλψης των προσφύγων μόλις βγαίνουν από τη θάλασσα, προτείνει στην ΕΕ μέτρα που πρέπει να λάβει για να μας βοηθήσει.

«Όχι μόνον δεν μας καθυβρίζει αλλά θέλει και να μας βοηθήσει. Ο ίδιος δε, έχει δηλώσει στη Μυτιλήνη, στην επίσκεψή του, ότι η προσφορά του προσωπικού είναι πραγματικά αξιέπαινη κι αν κάποιος θέλει να δει την Ευρώπη της αλληλεγγύης να έρθει εδώ» πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο Γιάννης Μουζάλας ανέφερε:

Ενώ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος παρουσιάζεται σαν να λέει ότι θα μας διώξουν από την Σένγκεν, ως επίτροπος, στο πλαίσιο του διττού του ρόλου, έχει κάνει μάλλον μια θετική δήλωση που μας βοηθάει.

Η δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λέει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα Σένγκεν και ότι η προσπάθεια της είναι να διατηρηθεί η Συνθήκη άθικτη.
Η δήλωση του Ζαν Άσελμπορν αναφέρει ότι «πρέπει να καταπολεμήσουμε κάθε ιδέα για αποβολή από την Σένγκεν και επιπλέον πρέπει να αποφύγουμε να τεθεί υπό αμφισβήτηση η Συνθήκη».

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφέρθηκε στα Κέντρα Ταυτοποίησης (τα λεγόμενα hot spots), επισημαίνοντας πως υπάρχει με ευθύνη της κυβέρνησης και του ιδίου ως υπουργού καθυστέρηση, ωστόσο αν όλα πάνε καλά, όπως φαίνεται, έως το τέλος Δεκεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί στο μεγάλο μέρος τους.

Περιέγραψε αναλυτικά ότι στη Μυτιλήνη το Κέντρο Ταυτοποίησης είναι έτοιμο, και μάλιστα έχουμε πάρει καλή έκθεση για αυτό από την ΕΕ, στη Χίο το προσωρινό Κέντρο έλαβε επίσης καλά λόγια από την ΕΕ, και στην Κω και στη Λέρο θα έχουν ολοκληρωθεί τα Κέντρα Ταυτοποίησης μέχρι το τέλος του χρόνου, εφόσον όλα πάνε καλά.

Ο κ. Μουζάλας, διευκρίνισε, πως θα αναλάβει ο στρατός να τα χτίσει, «γιατί μέσα από τη γραφειοκρατία και ίσως από τον δικό μου κακό χειρισμό, υπήρξε καθυστέρηση, η οποία θα μπορούσε να λείπει».

Στη Χίο η συνεργασία με τον δήμαρχο είναι άριστη και μέχρι τέλος Γενάρη θα έχει τελειώσει το Κέντρο Ταυτοποίησης.

Στη Σάμο, υπάρχουν παραπάνω δυσκολίες, παρότι και εκεί με τον δήμαρχο είναι εξαιρετική η συνεργασία αλλά δεν είναι έτοιμο ακόμη. «Αυτά εάν γίνουν έως το τέλος Δεκεμβρίου είναι μια πολύ καλή εμφάνιση στην ΕΕ» κατέληξε ο κ. Μουζάλας. Επισήμανε, πάντως, ότι τον κύριο λόγο για τον οποίο έγιναν τα Κέντρα

Keywords
Τυχαία Θέματα