Βήμα πίσω δεν κάνει η Α. Μέρκελ

Με «μικρό καλάθι» επιστρέφει από το Βερολίνο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που συνάντησε την Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. «Έχουν γίνει πάρα πολλά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπαναχωρούμε από θέσεις που έχουν αναληφθεί» δήλωσε μεταξύ άλλων η ισχυρή κυρία της Γερμανίας στέλνοντας μήνυμα συνέχισης της λιτότητας.

Η κ. Μέρκελ

αναφέρθηκε στο πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας χαρακτηρίζοντάς το «πιο εντυπωσιακό επίτευγμα» συμπληρώνοντας πως «αυτό ήταν μόνο μία από τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί». Περιγράφοντας την παρούσα κατάσταση είπε πως η Ελλάδα διαπραγματεύεται με την τρόικα ώστε να αποδεσμευτεί η δόση, επισημαίνοντας πως υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να τακτοποιηθούν.

«Υπάρχουν θέματα που δεν έχουν επιλυθεί πλήρως και ο προϋπολογισμός του 2014 είναι ένα πρόβλημα» συμπλήρωσε η καγκελάριος, ωστόσο, είπε ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός μου είπε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να ανταποκριθεί σε αυτές τις δεσμεύσεις». Συμπλήρωσε ότι «γνωρίζει καλά τις θυσίες που έχουν κάνει οι Έλληνες» αλλά σημείωσε ότι «για να δούνε καλύτερες μέρες θα πρέπει να επιτευχθεί ισοσκελισμός του προϋπολογισμού και διαρθρωτικές αλλαγές».

Η γερμανίδα καγκελάριος ουσιαστικά συμπαρατάχθηκε με τη δήλωση Ρεν ότι ο προϋπολογισμός είναι υπό αίρεση, αφού δεν έχει ακόμη πάρει το πράσινο φως από την τρόικα.

Για την ελληνική προεδρία τόνισε ότι έχει σημαντική ατζέντα, όπως η ανεργία, οι αναπτυξιακές ωθήσεις, αλλά και το θέμα της παράνομης μετανάστευσης λόγω και της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας.

Αντώνης Σαμαράς: Δεν θα παρθούν άλλα μέτρα

Ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλα μέτρα για μισθούς και συντάξεις, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι «δεν θα χρειαστεί καινούργιο μνημόνιο ή νέα ποσά για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014. Θα παραμείνουμε στο πλαίσιο των συμφωνιών που ήδη ισχύουν».

Ο κ. Σαμαράς στάθηκε ιδιαίτερα στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, σημειώνοντας ότι ο στόχος αυτός είχε τεθεί για το 2014, αλλά επετεύχθη από φέτος.

Μιλώντας για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, είπε ότι «έχουμε καλύψει μεγάλη απόσταση και θα καλύψουμε κι άλλη».

Ο κ. Σαμαράς, αναφέρθηκε στις θυσίες και τους κόπους του ελληνικού λαού, σημειώνοντας ότι «πρέπει να γίνουν κι άλλα, πρέπει να συνεχίσουμε». «Μπαίνουμε σε εποχή ανάκαμψης μετά από επτά χρόνια οδυνηρότατης ύφεσης. Η ανάκαμψη θα ενισχύσει την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού» υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στη δημιουργία της τράπεζας επενδύσεων με αποθεματικό 500 εκατ. ευρώ (100 από την KfW) για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τέλος, ευχαρίστησε τη γερμανίδα καγκελάριο για τη συνεχή στήριξη, όπως κι όλους τους ευρωπαίους εταίρους. «Θυμηθείτε πώς ήταν η Ελλάδα 15 μήνες πριν. Αυτό το ταξίδι θα το ολοκληρώσουμε και θα είναι επιτυχημένο τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα