Βία και χάος στη Βαλτιμόρη- Απαγόρευση κυκλοφορίας και στρατός στους δρόμους

Πάνω από 140 οχήματα και περισσότερα από 15 δημόσια κτίρια παραδόθηκαν στη φωτιά από το βράδυ της Δευτέρας στη Βαλτιμόρη, μετά το ξέσπασμα ταραχών για τις διαδηλώσεις για το θάνατο του 25χρονου μαύρου Φρέντι Γκρέι από αστυνομικούς. Οι ταραχές συνοδεύτηκαν από λεηλασίες καταστημάτων, ενώ 15 αστυνομικοί τραυματίστηκαν και 200 άτομα συνελήφθησαν.

Μετά από τις βίαιες αντιδράσεις των εξεγερμένων κατοίκων, ο ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Μέριλαντ Λάρι Χόγκαν, κήρυξε τη Βαλτιμόρη σε κατάσταση

εκτάκτου ανάγκης. Έτσι, λοιπόν, η απαγόρευση βραδινής κυκλοφορίας, από τις 22.00 έως τις 05.00 τα ξημερώματα, με εξαιρέσεις για ιατρική ανάγκη, θα εφαρμοστεί για μία εβδομάδα.

Εξάλλου, η εθνοφρουρά, η αστυνομία και ο στρατός περιπολούσαν χθες τους δρόμους της πόλης με την ελπίδα να αποτρέψουν επανάληψη των προχθεσινών ταραχών. Τα σχολεία έμειναν χθες κλειστά, προκειμένου να μη συγκεντρωθούν οι μαθητές μετά τη λήξη της σχολικής ημέρας, όπως έγινε προχθές, ενώ ο αγώνας μπέιζμπολ της τοπικής ομάδας Οριολς εναντίον των Σικάγο Γουάιτ Σοξ, που είχε μετατεθεί λόγω εκτάκτων συνθηκών από τη Δευτέρα για την Τρίτη, δεν θεωρήθηκε ασφαλές να διεξαχθεί ούτε χθες.

Υπενθυμίζεται, πως στις 11/4, ο 25χρονος Φρέντι Γκρέι έτρεξε να ξεφύγει, άγνωστο για ποιο λόγο, όταν τον σταμάτησαν αστυνομικοί για έλεγχο. Τον συνέλαβαν και στις 19/4 άφησε την τελευταία του πνοή. Σε βίντεο της σύλληψής του, το οποίο τράβηξε περαστικός, ο Γκρέι ακούγεται να ουρλιάζει από πόνο, ενώ οι αστυνομικοί εμφανίζονται να τον σέρνουν αναίσθητο μέσα στο αστυνομικό όχημα. Σύμφωνα με τον συνήγορο της οικογένειάς του, ο θάνατος επήλθε λόγω τραύματος στη σπονδυλική στήλη, η οποία ήταν κατά 80% σπασμένη στο ύψος του λαιμού.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα καταδίκασε κατηγορηματικά τα όσα συνέβησαν στη Βαλτιμόρη, η οποία απέχει μόλις 60 χλμ. από την αμερικανική πρωτεύουσα. «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη βία που ξέσπασε στη Βαλτιμόρη», είπε ο Ομπάμα, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «υπάρχει κρίση στην αστυνόμευση».

Σημειώνεται, τέλος, ότι τους τελευταίους μήνες έχουν ξεσπάσει διαμαρτυρίες για ανάλογα περιστατικά μεταξύ άλλων στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, στο Στέιτεν Αϊλαντ της Νέας Υόρκης, στο Κλίβελαντ του Οχάιο και στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα