«Βέτο» σε απολύσεις έθεσε ο Μανιτάκης στην τρόικα

Το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο τομέα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, με το κλιμάκιο της τρόικας που βρίσκεται στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση ο υπουργός φάνηκε αρνητικός στις πιέσεις των δανειστών για απολύσεις, παρουσιάζοντας παράλληλα το δικό του σχέδιο για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

Ταυτόχρονα, διεμύνησε ότι τυχόν επιμονή της τρόικας σε οριζόντιες απολύσεις θα μπορούσε να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα, αφενός λόγω του

κινδύνου αυτές να φτάσουν στις αίθουσες των δικαστηρίων και αφετέρου να προκαλέσουν ενδοκυβερνητικούς τριγμούς.

Το κυβερνητικό σχέδιο

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να ενταχθούν 12.700 υπάλληλοι σε καθεστώς διαθεσιμότητας έως τον Ιούνιο. Από αυτούς, 8.800 θα ενταχθούν άμεσα. Επιπλέον, το σχέδιο προβλέπει διαθεσιμότητα ακόμα 12.500 εργαζομένων στο Δημόσιο μέχρι τα τέλη του έτους.

Από τους 12.700 υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, οι 5.503 προέρχονται από τον στενό δημόσιο τομέα, οι 800 από οργανισμούς που καταργούνται, οι 2.500 από συγχωνεύσεις οργανισμών και οι 3.896 είναι επίορκοι.

Εξάλλου, ο κ. Μανιτάκης έχει αναφέρει πως θα απολυθούν με ταχύρρυθμες διαδικασίες, όσοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν δεχθούν τη μετάταξή τους, στο πλαίσιο της εφαρμογής του μέτρου της κινητικότητας.

Η συνάντηση τρόικας με Στουρνάρα

Απολογιστικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού και ζητήματα σχετικά με την επίτευξη των στόχων ορόσημων του προγράμματος, εξετάστηκαν στην πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας, την Κυριακή.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η συνάντηση εστιάσθηκε στην πορεία των εσόδων, στο ρυθμό εξόφλησης των ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου, στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ενώ εξετάσθηκαν και θέματα που αφορούν στη φορολογική διοίκηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα