Βενιζέλος: Και ένα μη πολιτικό πρόσωπο μπορεί να εκλεγεί πρόεδρος Δημοκρατίας

Ακόμη και ένα μη πολιτικό πρόσωπο μπορεί να προταθεί για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στο Reuters.

«Ο κατάλογος (των υποψηφίων) για τη θέση του Προέδρου είναι πολύ περιορισμένος. Υπάρχουν κάποια σενάρια, αλλά είμαστε απολύτως ανοιχτοί», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος

από τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει ονόματα υποψηφίων διαδόχων τού νυν Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

Σημειωτέον, πως αν η Βουλή εκλέξει για Πρόεδρο έναν μη πολιτικό πρόσωπο, θα είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο από το 1985, όταν ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, είχε προτείνει για τη θέση τον Χρήστο Σαρτζετάκη.

Εξάλλου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα βρεθούν τελικά οι 180 βουλευτές που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου. «Είμαι αισιόδοξος γιατί η κοινή γνώμη είναι κατά των πρόωρων εκλογών. Η μεγάλη πλειοψηφία καταλαβαίνει πολύ καλά την ανάγκη να προστατεύσουμε την πολιτική, κυβερνητική σταθερότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως επισημαίνει το Reuters, «οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κανένα κόμμα δεν θα μπορούσε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση αν πραγματοποιούνταν σήμερα εκλογές».

«Δεν είναι δυνατός ο σχηματισμός μονοκομματικής κυβέρνησης. Είναι απολύτως απαραίτητο να προετοιμάσουμε έναν συνασπισμό», σχολίασε σχετικά ο κ. Βενιζέλος. Ο ίδιος επεσήμανε την ανάγκη «να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις αρχές Φεβρουαρίου, ώστε να κατανοήσουν όλοι τη βαρύτητα τους ζητήματος». «Η εθνικά ορθή επιλογή είναι να προστατεύσουμε τη σταθερότητα και να εκλέξουμε νέο πρόεδρο ως αποτέλεσμα μιας συναινετικής διαδικασίας», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα