«Βαραίνει» το ποτήρι της μπύρας

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Της Κωνσταντίνας Γιαννακοπούλου

Τις επιπτώσεις για την εγχώρια οικονομία, την τσέπη των καταναλωτών, αλλά και για τον κλάδο της ζυθοποιίας από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 100% από 1η Ιουνίου 2016, επισημαίνει η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ψηφισθέν πολυνομοσχέδιο: Αυξάνεται ο συντελεστής Ε.Φ.Κ. που επιβάλλεται στην μπύρα σε 5 ευρώ ανά βαθμό PLATO κατά όγκο και εκατόλιτρο μπύρας, από 2,60 ευρώ που είναι σήμερα

και σε 2,5 ευρώ ανά βαθμό PLATO κατά όγκο και εκατόλιτρο μπύρας, από 1,30 ευρώ που είναι σήμερα ο μειωμένος κατά πενήντα τοις εκατό (50%) συντελεστής Ε.Φ.Κ., έναντι του ισχύοντος κανονικού συντελεστή, που επιβάλλεται στην μπύρα που παράγεται στη χώρα μας ή στα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από ανεξάρτητα μικρά ζυθοποιεία, εφόσον η παραγωγή τους δεν υπερβαίνει τα 200.000 εκατόλιτρα μπύρας ετησίως.

«Καταστροφική η αύξηση του ΕΦΚ»

Ο κ. Καραφυλλίδης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών και CEO της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Alpha freepress» εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για τον διπλασιασμό του ΕΦΚ στον ζύθο, καθώς, όπως υπογραμμίζει, πλήττεται ένας αναπτυσσόμενος κλάδος της ελληνικής οικονομίας: «Από το 2009 έως σήμερα ο ΕΦΚ στην μπύρα έχει αυξηθεί κατά 130% με κόστος την απώλεια 100 εκατομμυρίων ευρώ από τον τζίρο του κλάδου. Τα τελευταία έξι χρόνια έχουμε υποστεί συρρίκνωση της τάξεως του 20% και τώρα έρχεται μια επιπλέον αύξηση που θα είναι καταστροφική, σε ένα κλάδο που συμβάλει ενεργά στην εθνική οικονομία».

«Τεράστιες επενδύσεις και θέσεις εργασίας στον αέρα»

Η ελληνική ζυθοποιία είναι ένας από τους στυλοβάτες της οικονομίας μας που τώρα τρίζει συθέμελα από τη δυσβάσταχτη φορολογία και όπως μας εξηγεί ο κ. Καραφυλλίδης: «Ο κλάδος μας αποτελείται από περισσότερες από 25 μονάδες παραγωγής σίτου σε όλη την Ελλάδα. Το 95% της κατανάλωσης μπύρας στην χώρα μας είναι από ελληνικές ζυθοποιίες στην Κρήτη, τη Σαντορίνη, τη Ρόδο, την Ηπειρωτική Ελλάδα και πολλές άλλες περιοχές. Η ελληνική ζυθοποιία προσφέρει 2.500 άμεσες θέσεις εργασίας, 70.000 έμμεσες θέσεις και έχει 5.000 χιλιάδες άμεσους προμηθευτές. Επίσης συνεργαζόμαστε με πάνω από 3.200 αγρότες συμβολαιακής καλλιέργειας κριθαριού. Πρόκειται για έναν κλάδο με μηδενική φοροδιαφυγή που φορολογείται από το πρώτο μπουκάλι και έχει 200 εκατ. ευρώ φορολογικές εισφορές σε ετήσια βάση. Για τα επόμενα χρόνια έχουμε κάνει επενδύσεις πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ. Επομένως είναι από τους λίγους κλάδους που παραμένουν στην Ελλάδα, παράγουν στην Ελλάδα και προσφέρουν και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

«Η ελληνική ζυθοποιία προσφέρει 2.500 άμεσες θέσεις εργασίας, 70.000 έμμεσες θέσεις και έχει 5.000 χιλιάδες άμεσους προμηθευτές»

«Αμφίβολο αν το ΥΠΟΙΚ θα καταφέρει τελικά να αυξήσει τα έσοδα»

Τις αμφιβολίες του για το αν θα καταφέρει τελικά το Υπουργείο Οικονομικών να αυξήσει τα έσοδά του από τον διπλασιασμό του ΕΦΚ διατύπωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών: «Αυτός ο φόρος που θα επιβληθεί από την 1η Ιουνίου θα επιβαρύνει αφενός τον κλάδο και αφετέρου την τσέπη του καταναλωτή. Οι τιμές των προϊόντων θα αυξηθούν από 15-20%, λαμβάνοντας υπόψη και όλους τους άμεσους και έμμεσους φόρους που θα μειώσουν το εισόδημα του καταναλωτή για αγορές προϊόντων, θα έχουμε μείωση της κατανάλωσης. Αυτή η πτώση στην κατανάλωση θα επιφέρει τη μείωση τζίρου των εταιρειών, τη μειωμένη κερδοφορία, άρα και τις μειωμένες επενδύσεις στον κλάδο», υπογραμμίζει ο κ. Καραφυλλίδης και συμπληρώνει: «Η αύξηση στον ειδικό φόρο και ο προϋπολογισμός που έχει το κράτος και το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάσει να κλείσει από αυτή την αύξηση δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα μπορέσει να επιτευχθεί. Όταν μειώνεται ο τζίρος και η κερδοφορία μιας επιχείρησης και ενός κλάδου, σαφώς μειώνονται και οι φόροι που μπορεί να πληρώσει».

Ικανοποιημένος ο ΣΜΑΖΕ από την κατάργηση του φόρου 3% επί του ζύθου

Στον αντίποδα είναι ο Σύνδεσμος Μικρών Ανεξάρτητων Ζυθοποιών Ελλάδος που εξέφρασε με ανακοίνωση του την ικανοποίηση του για την απόφαση κατάργησης του φόρου 3% επί του ζύθου. Όσο για την αύξηση του συντελεστή ΕΦΚ, επισημαίνει ότι η παράλληλη διατήρηση της έκπτωσης 50% για όλους ανεξαιρέτως του ανεξάρτητους Έλληνες μικροζυθοποιούς «επιμερίζει κατά τρόπο αναλογικό και δίκαιο τα πρόσθετα φορολογικά βάρη στα οποία καλείται να ανταποκριθεί ο κλάδος». «Με την εν λόγω ρύθμιση, οι δύο πολυεθνικές ζυθοποιίες που ελέγχουν άνω του 85% της ελληνικής αγοράς μπύρας θα κληθούν να επωμιστούν το μεγαλύτερο μέρος της νέας επιβάρυνσης, σε απόλυτη αναλογία με τις υψηλές κερδοφορίες που πραγματοποιούν στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες», τόνισε ο ΣΜΑΖΕ.

«Άδικος και πρωτοφανής ο διπλασιασμός του ΕΦΚ»

Την ανακοίνωση του ΣΜΑΖΕ σχολίασε ο Σοφοκλής Παναγιώτου, β’ αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών και συνιδρυτής της πρότυπης μικροζυθοποίας SEPTEM, ο οποίος υποστήριξε ότι το κείμενο εκφράζει τις προσωπικές απόψεις κάποιων ιδιοκτητών και όχι του συνόλου των ανεξάρτητων μικροζυθοποιών. Όπως αποσαφηνίζει ο ίδιος, μπορεί ο φόρος επί του ζύθου 3% να καταργήθηκε, αλλά η επικείμενη αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης θα οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης, ακύρωση των επενδύσεων που έχουν προγραμματίσει και τελικά απώλεια θέσεων εργασίας.

«Από το 2009 έως σήμερα ο ΕΦΚ στην μπύρα έχει αυξηθεί κατά 130%»

Ο κος Παναγιώτου χαρακτήρισε άδικο και πρωτοφανή τον διπλασιασμό του ΕΦΚ: «Από τους συνολικούς φόρους μπύρας, ούζου, τσίπουρου και σκληρού αλκοόλ το κράτος εισπράττει 280 εκατομμύρια ετησίως, εκ των οποίων τα 120 εκατομμύρια προέρχονται από τον κλάδο της μπύρας. Ζητούν, λοιπόν, αυτή τη στιγμή η ζυθοποιία και μόνο να συνεισφέρει άλλα 100 εκατομμύρια. Πρώτη φορά συμβαίνει κάτι τέτοιο, πάντα όταν άλλαζε ο ΕΦΚ σε ποτό αφορούσε όλα τα ποτά που έχουν ειδικό φόρο. Ο λόγος είναι προφανής, είμαστε ουσιαστικά ο μόνος κλάδος που δεν έχει «μαύρη» διακίνηση, καθώς ελεγχόμαστε από τη βύνη που εισάγεται στο ζυθοποιείο. Έτσι είναι πιο εύκολο να εισπράξουν από εμάς».

«Τα προϊόντα μας δεν θα είναι ανταγωνιστικά»

«Με τη νέα αύξηση δεν πρόκειται ο κλάδος μας να αντέξει», επισημαίνει ο κος Παναγιώτου και προσθέτει «είναι τόσο μεγάλη, που θα έχουμε συρρίκνωση της αγοράς και απώλειες θέσεων εργασίας. Επίσης θα ανοίξει την πόρτα σε αθρόες εισαγωγές μπύρας από μεσαίου μεγέθους ζυθοποιεία με χαμηλό κόστος παραγωγής, τα οποία στις χώρες τους είναι στο καθεστώς του μεγάλου ζυθοποιείου, άρα καταβάλλουν ολόκληρο ΕΦΚ, ενώ στην Ελλάδα θα θεωρούνται μικροζυθοποιία λόγω του γεγονότος ότι το όριο προκειμένου να έχεις 50% έκπτωση, είναι μεγάλο, δηλαδή 200.000 hl. Επομένως αποδυναμώνουμε την ντόπια παραγωγή, καθώς τα μικρά ζυθοποιεία που δημιουργούνται και έχουν μεγάλο κόστος παραγωγής, δεν θα μπορέσουν να είναι ανταγωνιστικά στα παραπάνω ξένα ζυθοποιεία. Φτάσαμε σαν χώρα να έχουμε τον τέταρτο υψηλότερο φόρο κατανάλωσης στην Ευρώπη μετά την Φιλανδία, Σουηδία και Αγγλία, οι οποίες λόγω του υψηλού αλκοολισμού έχουν επιλέξει την υψηλή φορολογία στο αλκοόλ γενικότερα». Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που η μικροζυθοποιία αναπτύσσεται, καθώς ο αριθμός των επιχειρήσεων τα τελευταία επτά χρόνια έχει τριπλασιασθεί και προσεγγίζει πλέον τις 30.

Το άρθρο «Βαραίνει» το ποτήρι της μπύρας εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα