Τσουνάμι φόρων αποκάλυψε η Κομισιόν–Βενζίνη, τσιγάρα, ποτά, ΦΠΑ

Νέα ψυχρολουσία περιμένει τους Έλληνες πολίτες καθώς το εισόδημά τους να μειώνεται δραστικά μετά τις αυξήσεις στη φορολογία που έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση. Μάλιστα, αίσθηση, προκαλούν οι δυσμενείς αλλαγές στην έμμεση φορολογία, που πλήττει εξίσου πλούσιους και φτωχούς φορολογούμενους, προκειμένου να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση.

Οι αυξήσεις στους έμμεσους φόρους

Η δημοσιοποίηση της έκθεσης της Κομισιόν για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών φανέρωσε ποιοι φόροι θα πάρουν την… ανιούσα.

– Αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα. Η βενζίνη θα ανέβει μέχρι και 8 λεπτά ανά λίτρο ενώ είναι πολύ πιθανό να σημειωθεί αύξηση και στο πετρέλαιο κίνησης. Πιο ακριβά θα γίνουν, επίσης, το υγραέριο κίνησης, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης.

– Αυξάνεται ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ από το 23% στο 24%. Το νέο «χαστούκι» θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2016 και θα προκαλέσει αλυσιδωτές αυξήσεις. Το οικονομικό επιτελείο προσδοκά από την αναπροσαρμογή του συντελεστή να εισπραχθούν 450 εκατομμύρια ευρώ.

–Αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα οινοπνευματώδη ποτά.

–Αυξάνεται ο φόρος στα καπνικά προϊόντα.

–Αυξάνεται το τέλος ταξινόμησης των εισαγόμενων αυτοκινήτων και των τελών κυκλοφορίας.

Τα έσοδα από τη φορο-καταιγίδα

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι επιβαρύνσεις στην έμμεση φορολογία που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές θα αποφέρουν έως το 2018 πρόσθετα φορολογικά έσοδα της τάξης του 0,9% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί, πώς στην έκθεση της Κομισιόν δεν περιλαμβάνονται ορισμένα συμφωνηθέντα μέτρα όπως η επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση, η χρήση ίντερνετ, τέλος στις τραπεζικές συναλλαγές καθώς και στη διαμονή στα ξενοδοχεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα