Τσίπρας: Η δημοκρατία δεν είναι πραξικόπημα-Το «όχι» δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη

Με ένα «πύρινο διάγγελμα» κατά των επικριτών του δημοψηφίσματος (Ευρώπη και εγχώριους πολιτικούς) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάλεσε εκ νέου τον κόσμο να ψηφίσει «όχι», σύμφωνα με τον οποίο δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη, αλλά ισχυρό διαπραγματευτικό

χαρτί για την επόμενη ημέρα.

Αναλυτικά το διάγγελμα του πρωθυπουργού:

«Το δημοψήφισμα δεν αφορά την παραμονή της χώρας στο ευρώ, επιλέγουμε εάν θα αποδεχθούμε αυτή τη συμφωνία, με τα σκληρά μέτρα, και αν θα διεκδικήσουμε μία βιώσιμη λύση.

Σε κάθε περίπτωση η πρόταση της κυβέρνησης είναι η επίτευξη συμφωνίας με όρους βιωσιμότητας. Ήδη έπεσαν στο τραπέζι καλύτερες προτάσεις για το χρέος και την αναδιάρθρωσή τους. Εάν υπάρξει θετική κατάληξη στο eurogroup θα κινηθούμε άμεσα και η ελληνική κυβέρνηση θα είναι εκεί και τη Δευτέρα.

Πάντοτε η λαϊκή ετυμηγορία είναι ισχυρότερη από την κυβέρνηση, σε πολύ σημαντικές στιγμές της ιστορίας οι λαοί με δημοψηφίσματα έπαιρναν τις πιο σημαντικές αποφάσεις. Προσωπικά δεν περίμενα η δημοκρατική Ευρώπη να κρατήσει αυτή τη σκληρή στάση.

Έκλεισαν τις τράπεζες επειδή η κυβέρνηση δίνει τον λόγο στο λαό. Η επικράτηση ακραίων συντηρητικών κύκλων είχε ως συνέπεια την ασφυξία στις τράπεζες. Είναι απαράδεκτο σε μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και του σεβασμού να έχουμε αυτές τις εικόνες της ντροπής.

Δίνουμε μάχη για να διατηρήσουμε τις συντάξεις σε αξιοπρεπή επίπεδα. Μας εκδικούνται, μας έδωσαν τελεσίγραφο για την εφαρμογή των εκκρεμοτήτων του μνημονίου. Η κυβέρνηση φρόντισε η σύνταξή τους να καταβληθεί κανονικά.

Οι σειρήνες της καταστροφής οργιάζουν, σας καλούν να ψηφίσετε ναι σε όλα τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές, να πείτε ναι σε όλα, να γίνετε ένα με αυτούς συνένοχοι.

Το όχι δεν είναι ένα σύνθημα, επιλογή του λαού για το πώς θα ζήσει την επόμενη ημέρα, όχι δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη, αλλά ισχυρή πίεση για μια οικονομικά βιώσιμη συμφωνίας, όχι σημαίνει συμφωνία που δεν θα ρίξει τα βάρη στους συνταξιούχους και αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα για μια καλύτερη συμφωνία.

Έχω επίγνωση των δυσκολιών και θα κάνω ό, τι περνά από το χέρι μου να είναι προσωρινές.

Επιμένουν κάποιοι να συνδέουν το δημοψήφισμα με την παραμονή στο ευρώ, λένε πως έχω κρυφό σχέδιο για να πάω τη χώρα στη δραχμή.

Δεν είναι οραματιστές, είναι άτολμοι, που δεν σκέφτονται ως ευρωπαίοι και το εγχώριο πολιτικό σύστημα που σχεδιάζει να ρίξει τα βάρη σε εμάς και ονειρεύονται την ολική τους επαναφορά. Οι δοτές κυβερνήσει είναι πραξικόπημα όχι η δημοκρατία.

Εγώ προσωπικά αναλαμβάνω την ευθύνη της άμεσης λύσης μετά την Κυριακή, σας καλώ να πούμε όχι στις συνταγές των μνημονίων. Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη νηφαλιότητα και τη ψυχραιμία αυτέ στις δύσκολες ώρες, δεν θα χαθούν οι μισθοί και οι συντάξεις.

Την Κυριακή ψηφίζουμε «όχι» και λέμε «ναι» στη βιώσιμη λύση, είναι η ευθύνη μας, είναι το χρέος μας απέναντι στην ιστορία».

Keywords
Τυχαία Θέματα