Τσίπρας: Eκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό – Δημοψήφισμα

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Τις απόψεις του για τη Συνταγματική Αναθεώρηση μετά την ψήφιση του εκλογικού νόμου εξέφρασε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Αλέξη Παπαχελά και στον ΣΚΑΙ. Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε σε απαντήσεις για όλα τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας ενώ σήμερα βρίσκεται στη Σαντορίνη για να εγκαινιάσει στις 11 το πρωί το νοσοκομείο της Θήρας

Η εκλογή του

Προέδρου της Δημοκρατίας

Ο πρωθυπουργός θεωρεί «ώριμη» την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από το λαό ενώ επισήμανε ότι θα πρέπει να εξεταστούν σε αυτό το ενδεχόμενο ζητήματα δυαρχίας. Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το στίγμα των προθέσεών του για την αναθεώρηση του Συντάγματος, για την οποία αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα της προτάσεις του στις 24 Ιουλίου. Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι το ζήτημα της απευθείας εκλογής του ΠτΔ από τον λαό θα προκαλέσει εσωτερικές τριβές στη Νέα Δημοκρατίας δεδομένου ότι έχουν εκφραστεί ανοιχτά αντικρουόμενες απόψεις στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ωστόσο, προβλήματα δημιουργούνται και στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς η ομάδα των «53+» τάσσεται κατά μίας τέτοιας θεσμικής αλλαγής.

Η «βόμβα» ήρθε με το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για το ζήτημα που άφησε ανοικτό ο Αλέξης Τσίπρας που υπογράμμισε τον συμβουλευτικό χαρακτήρα που θα έχει. Στη συνέχεια προανήγγειλε αλλαγές του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ενεργότερη συμμετοχή του λαού για αμεσότερη δημοκρατία μέσα από την αναβάθμιση του θεσμού των δημοψηφισμάτων, ενώ μίλησε για σταθερές κυβερνήσεις τετραετίας με «εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας», δηλαδή να μην πέφτει η κυβέρνηση αν δεν έχει σχηματιστεί νέα πλειοψηφία.

Οι εξελίξεις για τον εκλογικό νόμο

Για το «καυτό» θέμα του εκλογικού νόμου ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι πολιτικά απομονωμένη αφού μόνο αυτή δεν συζητά την απλή αναλογική. Άσκησε κριτική στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η στάση τους είναι αδικαιολόγητη, η αναλογική τους βάζει στο πολιτικό σύστημα. Θέλουμε να πείσουμε τα κόμματα του δημοκρατικού χώρου. Αν δεν ψηφίσουν θα είναι ιστορικός αυτοχειριασμός και δημοκρατικό ατόπημα. Το ίδιο λάθος έκανε η Aριστερά το 1989».

Όσον αφορά στη μείωση του ορίου εισόδου στη Βουλή επισήμανε ότι «δεν έχουμε δογματική προσέγγιση για το κατώφλι. Στην Ελλάδα δεν υπήρχε πάντοτε κατώφλι. Ο Κύρκος, ο Στεφανόπουλος, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, εξελέγησαν βουλευτές με πολύ χαμηλό ποσοστό. Αν συμφωνούσαν και άλλοι μπορεί να το καταργούσαμε. Αλλά δεν το θεωρώ πιθανόν να αλλάξει».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η απλή αναλογική αποτελεί πάγιο αίτημα της Αριστεράς και όχι κάποιο τακτικισμό, απαντώντας στις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Δεν ξέρουμε αν θα πάρουμε 200. Εμείς κάνουμε το καθήκον μας. Αν δεν ψηφιστεί, θα πάρουμε τις 50 έδρες. Δεν κάνουμε μικροϋπολογισμούς,. Πάμε με τον κοινό παρονομαστή των συζητήσεων που κάναμε με τα άλλα κόμματα. Κατάργηση μπόνους και ψήφο στα 17. Συζητάμε και τα ανοιχτά θέματα όπως οι ομογενείς. Δεν έχουμε δογματική προσέγγιση για το κατώφλι. Στην Ελλάδα δεν υπήρχε πάντοτε κατώφλι. Ο Κύρκος, ο Στεφανόπουλος, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, εξελέγησαν βουλευτές με πολύ χαμηλό ποσοστό. Αν συμφωνούσαν και άλλοι μπορεί να το καταργούσαμε. Αλλά δεν το θεωρώ πιθανόν να αλλάξει. Δεν συνυπολογίζουμε τις ψήφους της ΧΑ».

Σκληρή κριτική για τη Siemens

Σε αυστηρό ύφος ήταν τα σχόλια του Αλέξη Τσίπρα για την υπόθεση της Siemens όπου μίλησε για «επίορκους δικαστικούς», μετά τις κυβερνητικές ονομαστικές διαρροές για τον ρόλο του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών, Ισίδωρου Ντογιάκου, αλλά και την πρωτοβουλία για άμεση επανέναρξη της εκδίκασης της υπόθεσης κατόπιν παρέμβασης Παρασκευόπουλου. Όπως σημείωσε στόχος της κυβέρνησης είναι «η ισότητα, η δικαιοσύνη, η αντιμετώπιση της διαφθοράς, κάτι το οποίο ο κόσμος καταλαβαίνει, έκανε λόγο για άδικο κάποιοι να περνάνε ζάχαρη, έχοντάς τα κάνει πλακάκια με επίορκους δικαστικούς. Η Siemens πλήρωσε σε όλες τις χώρες. Στην Ελλάδα δεν πλήρωσε κανείς. Σεβόμαστε την δικαιοσύνη αλλά όχι τους επίορκους δικαστικούς. Υπάρχει ανάγκη για αυτοκάθαρση στην δικαιοσύνη».

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα και στη συμφωνία του καλοκαιριού, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως «δεν έχουμε αλλάξει τους στόχους μας. Διαχειριζόμαστε προβλήματα και αναζητούμε λύσεις. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης αφορούν το μέλλον της χώρας και τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Το 2007 αγωνιζόμασταν για κοινωνική δικαιοσύνη. Σήμερα, Αριστερός και προοδευτικός στόχος είναι η ανάκαμψη της οικονομίας και οι θέσεις εργασίας».

Τι είπε για το περιβόητο plan B

Απαντώντας σε ερώτηση για το plan B δήλωσε ότι «προφανώς είχαμε Plan Β. Είχαμε ζητήσει εικόνα για το τι θα γινόταν σε περίπτωση Grexit. Οι επιπτώσεις θα ήταν οδυνηρές για τους πιο αδύναμους. Όχι για αυτούς που έχουν τα λεφτά τους έξω, τους πλούσιους με φτωχές επιχειρήσεις. Δεν υπήρχε προετοιμασία για παράλληλο νόμισμα. Τι θα συνέβαινε με τους εγκλωβισμένους στις τράπεζες; Θα γινόμασταν failed state. Μας βοήθησε το ότι είχαμε επίγνωση. Για την αναγκαιότητα του Plan Β έχει μιλήσει και ο Μεϊμαράκης».

«Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε σχεδιάσει την αριστερή παρένθεση. Άφησαν την χώρα αθωράκιστη για να πέσουμε και να γίνουν εκλογές. Άφησαν άδεια ταμεία και έκαναν εκκλήσεις για φυγή κεφαλαίων. Εμείς είχαμε εντολή για διαπραγμάτευση και την φτάσαμε μέχρι τα όριά της. Η μεγάλη πλειοψηφία είχε επίγνωση ότι θα δίναμε τη μάχη και θα πηγαίναμε σε κάποιον συμβιβασμό. Σε πολλά σημεία το πετύχαμε. Εξοικονομήσαμε 20 δις από τα πλεονάσματα. Σε άλλα ο συμβιβασμός είναι επώδυνος. Η μετάβαση στην κανονικότητα θα είναι αργή. Ο στόχος είναι ανταγωνιστική οικονομία και δίκαιη κοινωνία. Να κρατήσουμε τους νέους στην χώρα. Σε 5 χρόνια, στα 200 χρόνια από την επανάσταση, θα στεκόμαστε στα πόδια μας. Με κανονικότητα, χαμηλή ανεργία, αισιοδοξία για το μέλλον»

Δείτε το βίντεο

Το άρθρο Τσίπρας: Eκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό – Δημοψήφισμα εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τσίπρας, Eκλογή, Προέδρου, Δημοκρατίας, – Δημοψήφισμα,tsipras, Eklogi, proedrou, dimokratias, – dimopsifisma