Τσίπρας – Ζάεφ: «Φωτιά» πήραν τα τηλέφωνα για το Σκοπιανό

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Μετά τις συνομιλίες Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη υπό τον Μάθιου Νίμιτς, ο Αλέξης Τσίπρας παλεύει να σώσει την κατάσταση.

Τα Σκόπια θέλουν να λήξει το θέμα με το ονοματολογικό πριν την σύνοδο Κορυφής της ΕΕ του Ιουνίου

και να πάρει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, τον Ιούλιο.

Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ επικοινώνησαν μία ή δύο φορές από το περασμένο Σάββατο. Παράλληλα, σε συνεχή επικοινωνία είναι και τα δυο πρωθυπουργικά γραφεία, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ.

Οι δυο πλευρές θέλουν να ξεπεραστεί το μεγάλο αγκάθι, που είναι το erga omnes. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο σκοπιανός ΥΠΕΞ είχε αποδεχθεί στη Νέα Υόρκη την ενιαία ονομασία μόνο για το «Μακεδονία του Ιλιντεν», κάτι που απέρριψε ο Έλληνας ομόλογός του.

Σκοπιανό: Νέο αδιέξοδο, ποιο το επικρατέστερο όνομα

Οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από τα τέσσερα ονόματα που έχει προτείνει ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, με επικρατέστερα το Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) και το Nova Mekedonija (Νέα Μακεδονία).

Πάντως οι δύο ΥΠΕΞ κ.κ. Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ θα έχουν νέα συνάντηση στις Βρυξέλλες, όπου ο Έλληνας υπουργός θα βρεθεί τη Δευτέρα για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, έχει προγραμματιστεί πρόγευμα εργασίας του κ. Κοτζιά με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Σκοπιανό: Παραίτηση Πυλαρινού – «Μήνυμα οργής ενός Έλληνα»

Το άρθρο Τσίπρας – Ζάεφ: «Φωτιά» πήραν τα τηλέφωνα για το Σκοπιανό εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα