Τσίπρας – ήττα ΣΥΡΙΖΑ 2023: Παρά τη συντριβή, δεν εγκαταλείπει

Αν πολλοί αναλυτές προέβλεπαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας σε περίπτωση ήττας θα άφηνε τα ηνία του ΣΥΡΙΖΑ, διαψεύστηκαν παταγωδώς. Με τη χθεσινή του δήλωση ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφές, ότι δεν προτίθεται να εγκαταλείψει την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

και θα παραμείνει επικεφαλής του κόμματος τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές. Για την ακρίβεια, θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με πολύ ισχυρές πιθανότητες να ξανακερδίσει μια νέα εκλογή από τη βάση, αφού όπως είπε τα “μέλη του κόμματος θα κληθούν να μας κρίνουν όλους και να χαράξουν τη στρατηγική που ανταποκρίνεται σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Είναι αυτονόητο, πως σε αυτήν τη δημιουργική συλλογική διεργασία ανασυγκρότησης, πρώτος εγώ θα θέσω τον εαυτό μου στη κρίση των μελών του κόμματος”, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

… Αισιοδοξία

Ο κ. Τσίπρας άλλωστε εξήγησε, ότι παρά τη βαριά ήττα, υπάρχουν στοιχεία στα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών, που δημιουργούν μια κάποια αισιοδοξία. Ο κίνδυνος της κατάρρευσης, είπε, αποφεύχθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση. Και αυτό δεν ήταν αυτονόητο, πρόσθεσε. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου, ότι παρά την διπλή ήττα, κανένα από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έθεσε θέμα ηγεσίας. Και αυτό γιατί, αν και με τον Αλέξη Τσίπρα πολύ δύσκολα ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει ξανά εκλογές, χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα το κόμμα δεν υπάρχει.  Αν και δεν επεκτάθηκε, ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε χθες στην πρώτη του δήλωση μετά τη διπλή ήττα, μεγάλες αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό σημαίνει, όπως είπε, ανανέωση στο στελεχιακό δυναμικό από την κορυφή μέχρι τη βάση και αλλαγή νοοτροπίας. Ηδη άλλωστε η παλιά φουρνιά του κόμματος είναι εκτός Βουλής, με βαριά ονόματα όπως ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Νίκος Φίλης να εγκαταλείπουν τα βουλευτικά έδρανα και να επιστρέφουν στα κομματικά γραφεία. Δεν θα είναι εύκολη η μάχη αυτή και θα υπάρξουν αντιδράσεις, αφού τα κόμματα της Αριστεράς έχουν παράδοση στις εσωκομματικές έριδες, αλλά ο κ. Τσίπρας ξέρει ότι μόνο μια διεύρυνση του κόμματος προς την κεντροαριστερά μπορεί να του επιτρέψει να ανακάμψει.

Αλέξης Τσίπρας: Να ανακοπεί η άνοδος της ακροδεξιάς

Στην προσπάθειά του να παραμείνει στην πρώτη γραμμή, ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε και έναν ακόμα στόχο. Να ανακοπεί η άνοδος της ακροδεξιάς, μάχη στην οποία θεωρεί ότι έχει ειδικό βάρος. Και για την οποία κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι έχει ευθύνες. “Η ανάδειξη στη Βουλή τριών ακροδεξιών κομμάτων, ενός εκ των οποίων με φασιστικές προεκτάσεις και διασυνδέσεις, σε συνδυασμό με την πλειοψηφία της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη, αποτελεί αρνητική εξέλιξη.

Ποτέ στα χρόνια της Μεταπολίτευσης δεν υπήρξαν συσχετισμοί τόσο αρνητικοί για το προοδευτικό χώρο”, είπε ο κ. Τσίπρας στη δήλωσή του. “Κι αυτό εκπέμπει ένα σήμα κινδύνου για κάθε δημοκρατικό πολίτη. Δυστυχώς για αυτή την εξέλιξη έχει ευθύνη και η ηγεσία της ΝΔ που μετέφερε το πεδίο της προεκλογικής αναμέτρησης σε ευαίσθητα εθνικά ζητήματα διολισθαίνοντας μάλιστα σε έναν ακραίο εθνικιστικό και διχαστικό λόγο. Ενώ η νομοθετική της παρέμβαση για το κόμμα Κασιδιάρη όχι μόνο αποδείχθηκε κενό γράμμα, αλλά τελικά όπως προβλέψαμε διόγκωσε την Ακροδεξιά.

Σε κάθε περίπτωση όταν Δεξιά και Ακροδεξιά προελαύνουν, οι δυνάμεις της προόδου και της δημοκρατίας οφείλουν να οργανώσουν τις αντιστάσεις τους. Και σε ό,τι μας αφορά αυτό αποτελεί προτεραιότητα. Αυτή η νέα κατάσταση απαιτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ σωστή και νηφάλια εκτίμηση, δημοκρατική εγρήγορση, ενότητα, αλλά και γρήγορες αποφάσεις για τις αναγκαίες αλλαγές.” Στις πρώτες συνεδριάσεις των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ θα διαπιστώσουμε αν οι αλλαγές που οραματίζεται ο κ. Τσίπρας μπορούν να “περάσουν” από τα κομματικά μέλη χωρίς απώλειες και αν η πρόθεσή του να μην εγκαταλείψει την ηγεσία θα συναντήσει αντιδράσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα