Τρίτο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα αν…

Επιφυλακτικός σχετικά με τα αν η Ελλάδα είναι σε θέση να αποκτήσει επαρκή πρόσβαση στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2014, εμφανίσθηκε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γεργκ Άσμουσεν.

Αν κάτι τέτοιο δε γίνει τότε θα χρειαστεί και νέα βοήθεια, δήλωσε ο Άσμουσεν και επισήμανε ότι οι εκλογές

και η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας στη Γερμανία έχουν προκαλέσει καθυστέρηση σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό για δημοσιονομική συνοχή στην ευρωζώνη.

«Ένας ταχύς σχηματισμός κυβέρνησης ασφαλώς θα βοηθούσε από ευρωπαϊκή άποψη, καθώς υπάρχουν στην Ευρώπη σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν, όπως η τραπεζική ένωση» δήλωσε ο κ. Άσμουσεν στο πρακτορείο Reuters αναφέροντας ότι δεν απομένει πολύς χρόνος έως τις Ευρωεκλογές.

Σε ό,τι αφορά πάντως το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει τη συμφωνία, μέχρι τον Δεκέμβριο, για έναν μηχανισμό εκκαθάρισης ή αναδιάρθρωσης των τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ο Γερμανός τραπεζίτης κάνει λόγο για «φιλόδοξο, αλλά εφικτό» σχέδιο και προσθέτει ότι θα ήταν προτιμητέο εάν ο εν λόγω μηχανισμός ήταν έτοιμος να λειτουργήσει μαζί με τον μηχανισμό τραπεζικής εποπτείας, ως το τέλος του 2014.

Ο κ. Άσμουσεν τονίζει ακόμη πως οι διεθνείς εταίροι της Γερμανίας αναγνωρίζουν ότι η ευρωζώνη έχει σημειώσει πρόοδο σε ό,τι αφορά την έξοδο από την κρίση και αναφέρει ενδεικτικά την περίπτωση της Ισπανίας, η οποία -όπως λέει- προβλέπεται να ολοκληρώσει το πρόγραμμα διάσωσης ως το τέλος του χρόνου, αλλά και της Ιρλανδίας, η οποία, επισημαίνει, θα επιτύχει, πιθανότατα, το ίδιο. «Εάν η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να αποκτήσει επαρκή πρόσβαση στις αγορές ως το δεύτερο μισό του επόμενου έτους, θα χρειαστεί πρόσθετη βοήθεια, όπως συμφωνήθηκε τον Νοέμβριο» αναφέρει ο ίδιος.

Keywords
Τυχαία Θέματα