Τριπλό ουράνιο τόξο Αθήνα: Εντυπωσιακές εικόνες

Το απόγευμα της Δευτέρας (13/5), μετά την νεροποντή, ένα τριπλό ουράνιο τόξο εμφανίστηκε στο Ολυμπιακό Συγκρότημα στο Γουδί. Όπως εξήγησε σε ανάρτησή του στο «Χ» ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο. Σχολιάζοντας την εικόνα με το τριπλό ουράνιο τόξο που απαθανάτισε με τον φωτογραφικό του φακό ο Βαγγέλης Μουχάκης, ο Θοδωρής Κολυδάς αναφέρει στην ανάρτησή του ότι από πίσω φαίνεται ο

Υμηττός και πως το εντυπωσιακό φαινόμενο εμφανίστηκε νοτιοανατολικά από τις 17:58 έως τις 18:02. Υπενθυμίζεται ότι και στις 28 Μαρτίου του 2023 ένα τεράστιο και ιδιαίτερα έντονο ουράνιο τόξο, διπλό όμως τότε, είχε κάνει την εμφάνισή του στην Αττική εντυπωσιάζοντας τους πάντες, ωστόσο η εικόνα με το χθεσινό, τριπλό ουράνιο τόξο, είχε ένα λόγο παραπάνω να τραβήξει πάνω της τα βλέμματα.

Η εξήγηση Κολυδά για το τριπλό ουράνιο τόξο

«Όλοι γνωρίζουμε οτι το ουράνιο τόξο είναι ένα οπτικό φαινόμενο το οποίο δημιουργείται από τη διάθλαση και την αντανάκλαση του φωτός στα σταγονίδια του νερού. Για να συμβεί αυτό πρέπει να έχουμε βροχή και ήλιο μαζί. Ο ήλιος πρέπει να βρίσκεται πίσω από εμάς και οι σταγόνες βροχής μπροστά μας. Σε περίπτωση που κάποιος βρίσκεται στην κορυφή ενός βουνού ή σε ένα ψηλό κτίριο μπορεί να δει και ολόκληρο τον κύκλο», σημειώνει στη ανάρτησή του ο διευθυντής της ΕΜΥ.

«Τα ουράνια τόξα τρίτης τάξης ή τριτοβάθμιας προέρχονται από τρεις αντανακλάσεις μέσα στο σταγονίδιο. Σε αντίθεση με τα πρωτεύοντα στα οποία το κόκκινο φως διαθλάται λιγότερο από το μπλε φως με αποτέλεσμα το κόκκινο να φαίνεται στο εξωτερικό χείλος και το μπλε στο εσωτερικό, και τα δευτερεύοντα τόξα όπου οι ακτίνες αντανακλώνται δύο φορές μέσα στο σταγονίδιο με αποτέλεσμα λόγω της διπλής ανάκλασης η ένταση του τόξου να είναι μικρότερη και η σειρά του χώματος να αντιστρέφεται, στα τριτοβάθμια ουράνια τόξα οι ακτίνες αφήνουν το σταγονίδιο να κατευθύνεται μακριά από τον ήλιο. Ως εκ τούτου για να δει κανείς ένα τριτογενές ουράνιο τόξο πρέπει να κοιτάξει προς τον ήλιο, ωστόσο σε μια ένταση μόνο στο ένα τέταρτο του πρωτεύοντος τόξου το έντονο ηλιακό φως κάνει το ουράνιο τόξο σχεδόν αδύνατο να εντοπιστεί, όπως πολύ δύσκολα θα εντοπιστεί και στην παραπάνω φωτογραφία καθώς φαίνεται πολύ αχνά μετά από ανάλυση», καταλήγει.

ΕΝΑ ΣΠΑΝΙΟ ΤΡΙΠΛΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ
Ένα άκρως εντυπωσιακό και σπάνιο φαινόμενο κατέγραψε με τον φακό του ο Vangelis Mouchakis που απαθανάτισε ένα τριπλό ουράνιο τόξο στο Ολυμπιακό Συγκρότημα στο Γουδί . Στη φωτογραφία φαίνεται πίσω ο Υμηττός , δηλαδή το τριπλό ουράνιο τόξο… pic.twitter.com/NhzvkU6t4e

— Theodoros Kolydas (@KolydasT) May 13, 2024

O καιρός τις επόμενες ημέρεςΟ καιρός την Τρίτη 14/5

Στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τα βόρεια τμήματα της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας και γρήγορα στη Θράκη παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Το βράδυ οι βροχές θα περιοριστούν στα βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται αραιές νεφώσεις, οι οποίες γρήγορα στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και αργότερα στο Αιγαίο θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά και στα ορεινά της Κρήτης τοπικοί όμβροι. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες κυρίως στα δυτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 2 με 4 και πρόσκαιρα τοπικά έως 5 μποφόρ, στα βόρεια από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις με την ίδια ένταση και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά και θα φτάσει τους 25 με 26 και τοπικά τους 27 βαθμούς, στα βόρεια και τη νησιωτική χώρα τους 22 με 23 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και την Κρήτη τους 23 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Τετάρτη 15/5

Στη Θράκη, τη Μακεδονία και το βορειοανατολικό Αιγαίο προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή όμβρους. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πιο πυκνές κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες, οπότε στα ορεινά Ηπείρου, Θεσσαλίας και Στερεάς θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι. Οι άνεμοι στα δυτικά και τη Μακεδονία θα πνέουν νοτιοανατολικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο έως 6 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 και τοπικά στο βόρειο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά, κεντρικά και νότια και θα φτάσει τους 25 με 28 βαθμούς Κελσίου. Στη βόρεια Ελλάδα η θερμοκρασία δε θα μεταβληθεί και θα φτάσει έως τους 23 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Πέμπτη 16/5

Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις μεσημβρινές ώρες στα βόρεια και τα κεντρικά μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα δυτικά και νότια. Οι άνεμοι στα δυτικά και τη Μακεδονία θα πνέουν νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο 6 με 8 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Στα δυτικά και νότια θα φτάσει κατά τόπους τους 30 βαθμούς, στα βόρεια τους 22 με 24 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Παρασκευή 17/5

Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις, με τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο 6 με 8 μποφόρ και μόνο στη βορειοανατολική χώρα θα πνέουν ανατολικοί άνεμοι 4 με 5 μποφόρ. Το απόγευμα οι άνεμοι θα εξασθενήσουν σε όλη τη χώρα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα φτάσει στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια έως τους 31 με 32 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός το Σάββατο 18/5

Γενικά αίθριος καιρός με παροδικές νεφώσεις στα νότια. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στο Αιγαίο βόρειοι 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα βόρεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τριπλό, Αθήνα, Εντυπωσιακές,triplo, athina, entyposiakes