«Τριμερή» για το Eurogroup ζήτησε ο Βενιζέλος

Πρωτοβουλία για εκ του σύνεγγυς ανταλλαγή απόψεων της «τριμερούς» έλαβε -με σχετικό τηλεφωνικό αίτημα- ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, κος Ευάγγελος Βενιζέλος, στοχεύοντας σε συμφωνία για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές μας.

Η εν λόγω σύσκεψη -των πολιτικών αρχηγών των

3 κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση- θα λάβει χώρα στις 7 το απόγευμα -είτε στο Μέγαρο Μαξίμου είτε στο πρωθυπουργικό γραφείο της Βουλής- και με την συμμετοχή του -άρτι αφιχθέντα από τις Βρυξέλλες- υπουργού Οικονομικών, κου Γιάννη Στουρνάρα.

Στην κρίσιμη αυτή συνάντηση -μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών, των κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη- θα συζητηθούν τα λεχθέντα στο Eurogroup, κι εξ αυτού του ζητήματος αναμένεται να προκύψουν οι πρώτοι τριγμοί στους κόλπους της κυβέρνησης.

Επίσης, εκτός από το ότι ο κος Στουρνάρας θα ενημερώσει τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς για τα του Eurogroup, θα επιχειρηθεί η χάραξη ενός σχεδίου για τις επόμενες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας.

Ο κος Ευάγγελος Βενιζέλος φέρεται να αντιστρατευθεί στην τακτική «βήμα-βήμα» που υιοθετεί κος Στουρνάρας, δηλαδή, «πρώτα υλοποιούμε και σταδιακά διαπραγματευόμαστε», κρατώντας εκ των προτέρων αποστάσεις ή -κατ' άλλους- αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον χειρισμό των θεμάτων στο Eurogroup από τον υπουργό Οικονομικών.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ φέρεται να είναι δυσαρεστημένος από την στάση του υπ. Οικονομικών, ο οποίος δεν έθεσε το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου και ειδικά το ζήτημα της παράτασης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ωστόσο, ο κος Βενιζέλος και ο κος Κουβέλης φαίνεται να θέλουν να διατηρήσουν στο τραπέζι το σχέδιο της διαπραγμάτευσης. Ειδικά ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θεωρεί -αναφέρουν συνεργάτες του- ότι βασικά σημεία της συμφωνίας των τριών πρέπει να τεθούν από τώρα προς διαπραγμάτευση με τους εταίρους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς τους δανειστές της χώρας μας.

Είναι πλέον προφανές το ότι από τον κο Ευάγγελο Βενιζέλο θα τεθεί επί τάπητος συνολικά η εκπροσώπηση της Ελλάδας στο Eurogroup της Δευτέρας.

Αναφερόμενη στην ομιλία του στις πρόσφατες προγραμματικές δηλώσεις, η κυρία Γεννηματά υποστήριξε ότι «ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε μία ολοκληρωμένη στρατηγική για τη δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης και την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης, που αρχίζει από την εκτίμηση των νέων μακροοικονομικών δεδομένων και την ανάγκη να συμφωνηθεί η -ει δυνατόν- κατά τρία έτη και πάντως για όχι λιγότερα από δύο έτη παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής».

Keywords
Τυχαία Θέματα