Τρέχουν και δεν φτάνουν μαθητές και καθηγητές

Σε έναν «αγώνα δρόμου» έχουν επιδοθεί μαθητές και καθηγητές της Α’ Λυκείου, καθώς με το νέο σύστημα, δηλαδή το «Νέο Λύκειο» οι μαθητές θα δώσουν προαγωγικές εξετάσεις μέσω της νεοσύστατης τράπεζας θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας και ενώ έχουν χαθεί δεκάδες ώρες μαθημάτων λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων και καταλήψεων τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Από τον Κώστα Μοσχολιό ([email protected] )

Το σύστημα εξετάσεων και η βαθμολογία

Ως γνωστόν, αρχής γενομένης από τους μαθητές που φοιτούν φέτος στην

Α’ Λυκείου, προκειμένου να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το 2016 θα μετράει επιπλέον και ο μέσος όρος των βαθμών των τριών τάξεων του λυκείου, γεγονός που καθιστά κρίσιμη για το μέλλον το παιδιών τη βαθμολογία που θα λάβουν στο τέλος της χρονιάς.

Οι γραπτές προαγωγικές εξετάσεις στην Α ́ τάξη του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου διεξάγονται ενδοσχολικά και περιλαμβάνουν όλα τα διδασκόμενα μαθήματα εκτός των μαθημάτων της Ερευνητικής Εργασίας και της Φυσικής Αγωγής, με κοινά θέματα για όλα τα τμήματα του ίδιου σχολειού, που ορίζονται ως εξής:

α) κατά ποσοστό 50%, με κλήρωση, από τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας (τα θέματα θα επιλέξουν εκπαιδευτικοί κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του υπουργείου Παιδείας) και

β) κατά ποσοστό 50%, από τον διδάσκοντα ή τους διδάσκοντες, ενώ τα γραπτά διορθώνονται από τον οικείο διδάσκοντα.

Ο Μέσος Όρος της προφορικής βαθμολογίας των τετραμήνων και της γραπτής εξέτασης είναι ο Γενικός Βαθμός Προαγωγής από την Α ́ Λυκείου και υπολογίζεται ως ακολούθως: Για κάθε μάθημα, εφόσον αυτό εξετάζεται γραπτώς, υπολογίζεται ο μέσος όρος προφορικής και γραπτής εξέτασης. Στη συνέχεια αθροίζονται όλοι οι μέσοι όροι και το άθροισμα αυτό διαιρείται με το σύνολο των μαθημάτων (που εξετάζονται γραπτώς). Το πηλίκο αυτό αποτελεί τον Γενικό βαθμό προαγωγής από την Α ́ Τάξη, που θα παίξει ρόλο για την εισαγωγή του μαθητού σε ΑΕΙ- ΤΕΙ τη σχολική χρονιά 2015- 16.

Εξάλλου, όπως είπε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, «η εισαγωγή του φετινού μαθητή της Α' Λυκείου στο πανεπιστήμιο θα εξαρτηθεί 80% από το πώς θα γράψει στα τέσσερα μαθήματα που θα εξεταστεί. Το υπόλοιπο 20% θα εξαρτηθεί από τον μέσο όρο της βαθμολογίας του στα τρία χρόνια του Λυκείου, ο οποίος αντικειμενικοποιείται από την Τράπεζα Θεμάτων».

Αντιδράσεις καθηγητών και μαθητών για την ύλη

Οι περισσότεροι καθηγητές και μαθητές πίστευαν πως το νέο σύστημα δεν θα εφαρμοστεί κανονικά από τη φετινή χρονιά παρά μόνο δοκιμαστικά, καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι οποίοι είχαν απορίες σχετικά με την εφαρμογή του νέου νόμου, ενώ μετά και τις καταλήψεις- κινητοποιήσεις του Σεπτεμβρίου και συνακόλουθα τις «χαμένες» διδακτικές ώρες ήταν αδύνατον να καλυφθεί όλη η διδακτέα ύλη, που θα αποτελούσε παράλληλα και την εξεταστέα ύλη.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μέχρι πρότινος ο καθηγητής που δίδασκε στην Α’ Λυκείου επέλεγε ο ίδιος την εξεταστέα ύλη, σύμφωνα με όσα είχε διδάξει. Τώρα, όμως η γνωστοποίηση της ύλης για τις εξετάσεις έγινε μόλις στις 13 Φεβρουαρίου και για αυτό το λόγο εκπαιδευτικοί και μαθητές «τρέχουν» για να καλύψουν όλο τον όγκο των μαθημάτων βιαστικά, με ό, τι και αν αυτό συνεπάγεται στην κατανόηση της διδασκόμενης ύλης από τον μαθητή.

Όπως είναι φυσικό, οι καθηγητές, έχοντας ως προτεραιότητά τους να εξεταστούν όλοι οι μαθητές της Α΄ τάξης, έχοντας τα ίδια εφόδια και από την ίδια αφετηρία, αντιδρούν καθώς δεν είναι μόνο οι διδακτικές ώρες που έχουν χαθεί, αλλά σε πολλά σχολεία υπήρξαν μεγάλες ελλείψεις εκπαιδευτικών από την αρχή της χρονιάς, καθιστώντας δύσκολη την εύρυθμη λειτουργία της τάξης και συνεπώς την κάλυψη της ύλης. Το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός, πως το υπουργείο δεν παρακολούθησε την εξέλιξη της ύλης στα σχολεία, όπως κάνει για παράδειγμα στα μαθήματα της Γ΄ Λυκείου από την αρχή του σχολικού έτους και με αυτόν τον τρόπο δεν μπορεί να γνωρίζει την πορεία διδασκαλίας της ύλης.

Από την πλευρά της η ΟΛΜΕ ρίχνει την ευθύνη στο υπουργείο Παιδείας που δεν ενδιαφέρθηκε για τα κενά τουλάχιστον 2.000 εκπαιδευτικών, όπως ισχυρίζεται. «Είναι τουλάχιστον υποκριτικό το ενδιαφέρον του Υπουργείου Παιδείας να αναπληρωθούν, ακόμα και με λογιστικό τρόπο, τα μαθήματα που δεν πραγματοποιήθηκαν κατά τις ημέρες των μαθητικών καταλήψεων. Δεν ενδιαφέρεται όμως για τα μαθήματα που χάνονται λόγω της δικής του ευθύνης να μην καλύπτει τα κενά των εκπαιδευτικών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν απαντά πως θα αναπληρωθούν τα μαθήματα όταν το Δεκέμβρη του 2013 υπήρχαν πάνω από 2000 κενά εκπαιδευτικών», τονίζει η ΟΛΜΕ.

Σε κάθε περίπτωση, εξαιτίας των σφοδρών αντιδράσεων και για να μην «αμαυρωθεί» το «Νέο Λύκειο» φαίνεται πως το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται στο να μειώσει την εξεταστέα ύλη της Α΄ Λυκείου σε όλα τα μαθήματα, η οποία θα καλύπτει έως και τα 2/3 της διδακτέας.

Keywords
υπουργείο παιδείας, τραπεζες, τει, σχολεια, ολμε, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, τραπεζα της ανατολης, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, απεργια 26 σεπτεμβριου, κληρωση, καταληψεις, ολμε, υλη, υπουργείο παιδείας, αει, αθροισμα, τει, βαθμολογια, γεγονος, διαστημα, εγινε, ειπε, εκπαιδευση, εξετασεις, εξελιξη, ευθυνη, ιδια, υπηρχαν, λειτουργια, λογο, ορος, ρολο, συνεχεια, τρια, υπουργος παιδειας, φυσικο, κωνσταντινος, ωρες, εφαρμογη, υπουργειο, ογκο, πηλικο, τραπεζα, θεματα
Τυχαία Θέματα