Τραπεζικοί λογαριασμοί παιδιά: Όλα ελέγχονται σε 24ωρη βάση

Οι καταθέσεις ελέγχονται σε 24ωρη βάση! Αυτό γίνεται από το Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών. Είναι το σύστημα, μέσω του οποίου αναζητούνται και βρίσκονται εύκολα οι τραπεζικοί λογαριασμοί καταθέσεων, τα δάνεια και οι θυρίδες των ελεγχόμενων φυσικών ή νομικών προσώπων. Αυτά διασταυρώνονται με εκείνα των φορολογικών δηλώσεων και αν προκύψει ότι οι καταθέσεις είναι δυσανάλογα υψηλές με τα δηλωθέντα εισοδήματα, τότε ο υπόχρεος καλείται για εξηγήσεις και αν δεν πείσει τις φορολογικές αρχές, του επιβάλλονται εξοντωτικοί φόροι

και πρόστιμα.

από τον Γιώργο Αυτιά

Οι φόροι και τα πρόστιμα είναι αναδρομικοί, από το έτος που διαπιστώθηκε ότι οι καταθέσεις προέρχονται από αδήλωτα εισοδήματα, με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά υψηλοί και να υπερβαίνουν το 60% του υπολοίπου των τραπεζικών λογαριασμών. Το Διοικητικό Πρωτοδικαίο Αθηνών, με την απόφασή του 3ου Τμήματος, ΔΠΑ 8001/2020, αποφάνθηκε για τις περιπτώσεις που δεν συνιστούν πρωτογενή κατάθεση. Δηλαδή, ένα ποσό που κατατίθεται στον τραπεζικό λογαριασμό του ελεγχόμενου, εάν το ποσό αυτό, δεν περιλαμβάνεται στα δηλωθέντα εισοδήματά του, ούτε αποδεικνύεται ότι προέρχεται από άλλη νόμιμη οδό, τότε το ποσό της κατάθεσης αντιμετωπίζεται ως προϊόν φοροδιαφυγής και φορολογείται αναλόγως, ως εισόδημα από ελευθέριο επάγγελμα.

Τραπεζικοί λογαριασμοί παιδιά: Κατάθεση από γονείς σε παιδιά

Όταν οι γονείς καταθέτουν ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παιδιών τους, θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα. Καθώς δεν υπάρχει καμιά συναλλαγή μεταξύ τους (αγοραπωλησία) σημασία έχει ο χρόνος της μεταφοράς, και αν αυτή φαίνεται στον τραπεζικό λογαριασμό του γονέα. Σύμφωνα με το διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, «Κατάθεση ποσού σε λογαριασμό που τηρεί από κοινού ο ελεγχόμενος με τους γονείς του, δεν συνιστά πρωτογενή κατάθεση, εφόσον ο πατέρας του προέβη την ίδια ημέρα σε ανάληψη από ατομικό του λογαριασμό ποσού που ταυτίζεται με το ποσό που κατατέθηκε στον εν λόγω κοινό λογαριασμό και, επομένως, δικαιολογείται λόγω μεταφοράς χρημάτων από άλλο λογαριασμό».

Δηλαδή, το ποσό που φαίνεται ότι κατατέθηκε στον λογαριασμό του Χ και υποστηρίζει ότι προέρχεται από τον πατέρα του, για να μην μπλέξει σε περιπέτειες, θα πρέπει το ίδιο ποσό να φαίνεται στα αποδεικτικά των τραπεζών, ότι «έφυγε» από τον λογαριασμό του πατέρα του, την ίδια μέρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα