Τουρκική πρόκληση – Γαύδος: Σε επιφυλακή το Πολεμικό Ναυτικό – Αλιευτικά της γείτονος χώρας στο νησί

Ανήμερα της επετείου της γενοκτονίας των Ποντίων, η χώρα μας δέχθηκε νέα πρόκληση από την Τουρκία. Συγκεκριμένα, τουρκικά αλιευτικά εντοπίστηκαν νότια της Γαύδου, τη στιγμή που υπάρχουν σενάρια για μορατόριουμ στο Αιγαίο μέχρι το φθινόπωρο. Την παραβίαση, όπως αποκαλύπτει η «Καθημερινή», ανέλαβε να διαχειριστεί το Λιμενικό Σώμα ενώ την ίδια στιγμή τέθηκε σε επιφυλακή

και το Πολεμικό Ναυτικό. Πρόκειται για την πρώτη φορά που τουρκικά αλιευτικά φθάνουν τόσο δυτικά στα νότια της Κρήτης και μάλιστα εντός αιγιαλίτιδας ζώνης.

Παραβίαση των ελληνικών δικαιωμάτων στην ΑΟΖ

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, η συγκεκριμένη τουρκική κίνηση -εκτός από ευθεία παραβίαση των ελληνικών δικαιωμάτων στην ΑΟΖ- αποτελεί κίνδυνο για δύο λόγους:

1) Επειδή πρόκειται για ενέργεια που αποσκοπεί σε επίδειξη αρμοδιότητας σε μία περιοχή που η Ελλάδα έχει αναμφίβολη αρμοδιότητα. Δεν πρόκειται εν ολίγοις για περιοχή που βρίσκεται εντός του τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο ούτως ή άλλως η Αθήνα απορρίπτει.

2) Διότι η εμφάνιση των τουρκικών αλιευτικών εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης στη Γαύδο συνεπάγεται κίνηση αμφισβήτησης στη δυνατότητα της Γαύδου να έχει δικαίωμα σε θαλάσσιες ζώνες.

Τα σενάρια για μορατόριουμ στο Αιγαίο

Σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», αυτές τις μέρες στην Αθήνα αναμένεται η άφιξη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε μία επίσκεψη που σύμφωνα με τουρκικές πηγές δεν σχεδιάζεται ως «ρεβάνς». Με την Αγκυρα να επιμένει σαφώς ότι η Αθήνα ήταν αυτή που δημιουργούσε τα κωλύματα στον διάλογο μέχρι πρόσφατα και αυτός κατέστη δυνατόν να προχωρήσει όταν η ελληνική πλευρά αποφάσισε να καθίσει στο τραπέζι, παρά να αναζητεί το «Ορούτς Ρέις» στον χάρτη, η Τουρκία δείχνει μια διάθεση αποκλιμάκωσης των εντάσεων. Φαίνεται να είναι διατεθειμένη να μην προχωρήσει σε κινήσεις που θα εκτροχιάσουν τις συνομιλίες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Τουλάχιστον αυτό δείχνει μέχρι ώρας. Η άφιξη Τσαβούσογλου στην Αθήνα θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει» και μία συνάντηση του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον Ιούνιο, υπό όρους και προϋποθέσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα