Τουρκία: Οργή και αγανάκτηση στην κηδεία του 15χρονου Μπερκίν

Σε κλίμα αγανάκτησης κηδεύεται ο 15χρονος Μπερκίν στην Κωνσταντινούπολη, που κατέληξε μετά από εννιά μήνες σε κώμα έπειτα από χτύπημα κατά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του περασμένου καλοκαιριού. Πολιτικοί της αντιπολίτευσης παρόντες στην κηδεία, «σήμερα πενθεί όλη η χώρα» λέει και η ίδια η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να προλάβει τις εντάσεις.

Περί τους 150 διαδηλωτές είχαν τεθεί υπό κράτηση μετά τα σοβαρά επεισόδια της περασμένης νύχτας σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα.

Η τελετή ξεκίνησε το μεσημέρι με χιλιάδες κόσμου που κρατούσαν πανό με συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης και πλακάτ με τη φωτογραφία του εφήβου.

Ορισμένες ομάδες είχαν στήσει, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, οδοφράγματα στους δρόμους που οδηγούν στο αλεβιτικό τζεμεβί που θα γινόταν η κηδεία. Το πλήθος είχε κατακλύσει την περιοχή Οκμεϊντανί, όπου γίνεται η κηδεία στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, αρκετές ώρες πριν την τελετή.

Μετά την τελετή, θα ξεκινήσει η πομπή μέχρι το τζαμί του Σισλί πριν φτάσει στο νεκροταφείο του Φερίκιοϊ, όπου και θα ταφεί ο 15χρονος.

Τότε κινδυνεύει περισσότερο να βγει εκτός ελέγχου η κατάσταση: Μετά την ταφή σχεδιάζεται πορεία προς το πάρκο Γκεζί, από όπου είχαν ξεκινήσει οι βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του καλοκαιριού.

Η αστυνομία, σύμφωνα με την Hurriyet, προτίθεται να επιτρέψει την πορεία μεταξύ της κηδείας και της ταφής αλλά όχι την συγκέντρωση προς το πάρκο Γκεζί.

Ο θάνατος του Μπερκίν ανεβάζει σε οκτώ τους επιβεβαιωμένους νεκρούς στο κύμα αντικυβερνητικών διαδήλωσεων, που είχαν πάρει διαστάσεις εξέγερσης και στις οποίες η αστυνομία απάντησε με πρωτοφανή ένταση.

Σε μία προσπάθεια να προλάβει τις εντάσεις, ο αντιπρόεδρος της τουκρικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τόνίζει πως πρόκειται «για πολύ λυπηρό περιστατικό, από χθες όλη η Τουρκία πενθεί».

Στην ίδια την κηδεία βρίσκονται υψηλόβαθμα στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένων και των υποψηφίων για την Κωνσταντινούπολη στις επικείμενες τοπικές εκλογές.

Πηγή: news.in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα