Τουρκία φοιτητές διαδηλώσεις: Ο ποιητής Ναζίμ Χικμέτ στη φαρέτρα των φοιτητών

Η Τουρκία τον τελευταίο μήνα βρίσκεται σε αναβρασμό, καθώς η επονομαζόμενη «γενιά Ζ» των Τούρκων φοιτητών στρέφεται ανοιχτά κατά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αφορμή ο αυθαίρετος διορισμός του Μελίχ Μπουλού, του πρώτου εξωακαδημαϊκού σε θέση πρύτανη μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980. Οι φοιτητές αντέδρασαν με έντονες κινητοποιήσεις, ενώ η τουρκική αστυνομία απάντησε με βία και περισσότερες από 600 συλλήψεις. Για τις ενέργειες αυτές ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος επικαλέστηκε αφενός λόγους

παραβίασης των μέτρων για τη πανδημία και αφετέρου προσπάθεια τρομοκρατικών εξτρεμιστικών οργανώσεων να εισβάλουν στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

«Αγνοώντας φοιτητές και διδακτικό προσωπικό διορίσατε στο πανεπιστήμιο μας έναν νέο Πρύτανη. (…) Εμάς μη μας μπερδεύετε με αυτούς που σας υπακούουν τυφλά. Δεν είστε σουλτάνος και δεν είμαστε υπήκοοι σας. Αλλά αφού μιλήσατε για θάρρος, ας απαντήσουμε εν συντομία. Εμείς δεν έχουμε καμία ασυλία! Εσείς επί 19 χρόνια βρυχάσθε πίσω από μια πανοπλία ασυλίας», αναφέρουν μεταξύ άλλων σε ανοιχτή επιστολή τους προς τον πρόεδρο Ερντογάν φοιτητές του πανεπιστημίου του Βοσπόρου

Τουρκία φοιτητές διαδηλώσεις: Στήριξη από Τούρκους συγγραφείς

Στο μεταξύ στήριξη στους φοιτητές του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου παρείχαν 147 Τούρκοι συγγραφείς συμπεριλαμβανομένων των Ζουλφού Λιβανελί, Ετσέ Τεμέλκουραν, Φερχάν Σενσόι, δημοσιεύοντας κείμενο στο οποίο αναφέρεται ότι «στηρίζουμε την αντίσταση στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου. Δεν θα υποκύψουμε στη δίωξη και την καταπίεση».

Τουρκία φοιτητές διαδηλώσεις: Στη μάχη και η ποίηση του Ναζίμ Χικμέτ

Επίσης, απόφοιτοι του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου ετοίμασαν βίντεο κλιπ με το μελοποιημένο ποίημα του Ναζίμ Χικμέτ «Σε φιλώ παιδί μου από τα μέρη της κακουχίας», εκφράζοντας τη στήριξή τους στον αγώνα των φοιτητών. Στο τουίτερ έγινε Trennding Topic (ΤΤ) το hashtag #Cumhurbaşkanistıfa, δηλαδή «Πρόεδρε Παραιτήσου»

Keywords
Τυχαία Θέματα