Τουρκία – ΕΟΚΑ: Επίθεση στην Κυπριακή Δημοκρατία

Σε μια νέα προκλητική δήλωση και σε ευθεία επίθεση προς την Κυπριακή Δημοκρατία προέβη το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτηρίζοντας την ΕΟΚΑ ως τρομοκρατική οργάνωση. Συγκεκριμένα, σε γραπτή δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρεται ότι «Η ΕΟΚΑ, την οποία η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου γιόρτασε την

66η επέτειό της με τελετές μνήμης, είναι μια τρομοκρατική οργάνωση στα μάτια μας και των Τουρκοκυπρίων αδελφών μας. Δεν ξεχνιέται ο πόνος των απάνθρωπων σφαγών που πραγματοποίησε αυτός ο οργανισμός μεταξύ του 1963-1974 για να εξαλείψει την τουρκοκυπριακή παρουσία στο νησί».

Στο ίδιο πνεύμα, ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ είχε αναφέρει ότι «πολλοί Τουρκοκύπριοι απήχθησαν από τα σπίτια τους ή χάθηκαν πηγαίνοντας στη δουλειά τους ή απήχθησαν από τους χώρους εργασίας τους από μέλη της ΕΟΚΑ, πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν».

Ποια ήταν η ΕΟΚΑ

Η Εθνική Οργάνωσις Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ) ήταν ελληνοκυπριακή, αντάρτικη οργάνωση που έδρασε κατά τη χρονική περίοδο 1955-1959 στην Κύπρο, με διακηρυγμένο σκοπό την αυτοδιάθεση της Κύπρου, την απαλλαγή από τη βρετανική αποικιοκρατία και τελικά την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Αρχηγός της ΕΟΚΑ ήταν ο Γεώργιος Γρίβας, ο οποίος πήρε το κωδικό όνομα Διγενής. Ο Γρίβας καταγόταν από την Κύπρο, αλλά είχε ζήσει αρκετά χρόνια ως στρατιωτικός και αργότερα πολιτικός στην Ελλάδα. Μετά την απελευθέρωση της Κύπρου έλαβε το όνομα ΕΟΚΑ Β και στόχο είχε την ανατροπή του Μακαρίου, που επεδίωκε αυτόνομη πορεία για τη νήσο, και την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα