Τοπική Αυτο-διοίκηση… τέλος

Σε «αργό θάνατο» φαίνεται να οδηγείται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, που οδηγεί σε απόλυση δημοτικούς υπαλλήλους και σε καθεστώς «ομηρίας» τους δήμους.

Αρχικά, άνοιξε η «κερκόπορτα» των απολύσεων δημοτικών υπαλλήλων και στη συνέχεια το έργο του «ευνουχισμού» των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) συνεχίστηκε με την εγκαθίδρυση του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ.

του Κώστα Μοσχολιού

[email protected]

Με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου καταργούνται άμεσα στους δήμους οι θέσεις των σχολικών φυλάκων και οι υπάλληλοι τίθενται σε διαθεσιμότητα, με εξαιρέσεις βέβαια για συγκεκριμένες κατηγορίες. Πρόκειται συνολικά για περίπου 2.200 υπαλλήλους. Παράλληλα, από τις 23 Σεπτεμβρίου του 2013 καταργείται στους δήμους η Δημοτική Αστυνομία και οι υπάλληλοί της, περίπου 3.500, εντάσσονται στο πρόγραμμα της κινητικότητας. Οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί θα ενταχθούν στην Ελληνική Αστυνομία, ως ιδιαίτερη κατηγορία προσωπικού και αφού προηγηθεί, όπως αποφάσισαν από κοινού τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών, «ξεσκόνισμα» των δικαιολογητικών τους, βάσει των οποίων πέτυχαν στον διαγωνισμό για την κάλυψη των θέσεων στη Δημοτική Αστυνομία. Όσον αφορά στις αρμοδιότητές τους, αυτές θα καθοριστούν σε μεταγενέστερο χρόνο.

Το Παρατηρητήριο σε ρόλο… μπαμπούλα

Η διάταξη όμως που αποτέλεσε «casus belli» μεταξύ δημάρχων και κυβέρνησης ήταν αυτή για το Παρατηρητήριο των ΟΤΑ, το οποίο θα στοχεύει στην κατάρτιση από τους δήμους ρεαλιστικών και ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και απολογισμών. Επιπρόσθετα, θα ελέγχει σε μηνιαία βάση τα οικονομικά των δήμων και των νομικών του προσώπων, σύμφωνα με το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης (ΟΠΔ). Στο ΟΠΔ θα συνοψίζονται όλα τα στοιχεία του ετήσιου προϋπολογισμού του εκάστοτε δήμου, όπως και οι απλήρωτες υποχρεώσεις. Το δημοτικό συμβούλιο οφείλει έως τις 15 Νοεμβρίου να ψηφίσει τον προϋπολογισμό και το ΟΠΔ και να τα αποστείλει για έλεγχο στο Παρατηρητήριο, το οποίο από την πλευρά του αξιολογεί τα στοιχεία των δήμων και προτείνει τροποποιήσεις, όπου κρίνεται αναγκαίο και όταν τα έσοδα εμφανίζονται υπερεκτιμημένα. Εν ολίγοις ο προϋπολογισμός των δήμων θα συντάσσεται εφεξής κατόπιν της σύμφωνης γνώμης του υπουργείου Εσωτερικών.

Στο ψηφισθέν πολυνομοσχέδιο προβλέπονται και «τιμωρίες» για τους δήμους που δεν συμμορφώνονται με τις διατάξεις του νόμου. Πιο συγκεκριμένα, σε περίπτωση που διαπιστωθεί απόκλιση από τους τριμηνιαίους δημοσιονομικούς στόχους άνω του 10%, ο γενικός διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών του υπουργείου Εσωτερικών υποδεικνύει στους ΟΤΑ τις αναγκαίες ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις. Όσον αφορά στο ενδεχόμενο να μην αποσταλεί από τους δήμους το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, αυτό θα σημάνει αυτόματα, κατόπιν σχετικής εισήγησης του Παρατηρητηρίου, την επιβολή παρακράτησης μέρους ή του συνόλου της μηνιαίας τακτικής επιχορήγησης του δήμου από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ).

Περί δημαρχιακών παραιτήσεων ο λόγος…

Όλα τα επιβληθέντα μέτρα έχουν δημιουργήσει ένα «έκρυθμο κλίμα στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», όπως παραδέχθηκε και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης. Μάλιστα, είχαμε την επιστολή παραίτησης 25 δημάρχων της Κεντρικής Μακεδονίας (βλέπε σελ.3). Ωστόσο, η θεωρία από την πράξη απέχει. Και αυτό διότι, οι δήμαρχοι δεν παραιτούνται με επιστολές ή «πύρινες» δηλώσεις που δημοσιεύονται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Σύμφωνα με τον νόμο, η παραίτηση του δημάρχου υποβάλλεται εγγράφως στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και οριστικοποιείται, αφότου εκείνος την αποδεχθεί ή μετά την παρέλευση ενός μηνός από την κατάθεση της σχετικής δήλωσης στο πρωτόκολλο. Εν συνεχεία η πλειοψηφούσα παράταξη εκλέγει με απόλυτη πλειοψηφία τον νέο δήμαρχο. Μόνο σε περίπτωση ομαδικής παραίτησης του δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων και όλων των επιλαχόντων αυτών, προκηρύσσονται δημοτικές εκλογές.

«Οργανωμένο σχέδιο διάλυσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»

«Δεν έγινε καμία συζήτηση κανένας διάλογος, πρόκειται για οριζόντια μέτρα που διαλύουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Χτυπιέται η αποκέντρωση», δήλωσε ο κ. Ασκούνης, με αφορμή τις καταιγιστικές εξελίξεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στην ίδια γραμμή κινούνται και άλλοι δήμαρχοι, που πιστεύουν πως «πρόκειται για οργανωμένο κυβερνητικό σχέδιο υποβάθμισης των ΟΤΑ».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσουν και την έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή για τη διαφθορά στους δήμους, αλλά και τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, που έκαναν λόγο για αναξιοποίητες, εκ μέρους των δήμων, μελέτες 173 έργων Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μάλιστα, όπως λένε στην «Αττική free press», «δεν είναι καθόλου τυχαία η επίθεση που δέχεται η αυτοδιοίκηση από τα ΜΜΕ, όπως επίσης, δεν είναι τυχαίος ο χρόνος που δημοσιοποιούνται οι εκθέσεις του κ. Ρακιντζή» και καταλήγουν: «O γδούπος που θα ακουστεί αν καταρρεύσει η αυτοδιοίκηση θα είναι πιο μεγάλος από την χρεοκοπία της χώρας».

Η διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των δήμων καταργείται, με την κεντρική εξουσία να μετατρέπει τους δήμους σε υποχείρια και να αναλαμβάνει έμμεσα τη διοίκηση αυτών. Σε λίγο καιρό είναι σχεδόν βέβαιο πως η Αυτοδιοίκηση θα μετατραπεί σε… Διοίκηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα