Το τσιγάρο σκοτώνει 700.000 Ευρωπαίους κάθε χρόνο

Προβληματισμό και παράλληλα ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία για το κάπνισμα στη Γηραιά Ήπειρο, όπου 1 στους 8 θανάτους ετησίως προέρχεται από ασθένειες του αναπνευστικού και εξ αυτών πάνω από το 50% συνδέονται με το κάπνισμα! Επιπλέον, από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι κάθε χρόνο γίνονται στην Ε.Ε. περισσότερες από 6 εκατομμύρια εισαγωγές σε νοσοκομεία λόγω ασθενειών του αναπνευστικού με συνολική δαπάνη 380 εκατομμύρια ευρώ. Και κάθε χρόνο 700.000 Ευρωπαίοι πεθαίνουν από ασθένειες που σχετίζονται με την κατανάλωση προϊόντων καπνού.

Πρόκειται για στοιχεία, που παρουσιάστηκαν την Πέμπτη από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS), καθηγητή και επικεφαλής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Imperial College του Λονδίνου κ. Peter Barnes κατά την πρώτη παρουσίαση της ιστοσελίδας www.smokehaz.eu της ERS που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Ο κ. Barnes, οι καθηγητές και ακαδημαϊκοί κ. Χαράλαμπος Ρούσσος και Δημήτρης Τριχόπουλος, και η πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου του καπνού της ΕRS κα Χριστίνα Γκρατσίου, αναφέρθηκαν στις επιπτώσεις του ενεργητικού και παθητικού καπνίσματος στην υγεία.

«Τα Ταμεία θα αποζημιώνουν τα σκευάσματα για τη διακοπή του καπνίσματος»

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έδωσε το «παρών», δήλωσε ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο «έχουν πόλεμο με το κάπνισμα». Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το τελευταίο τρίμηνο έχουν επιβληθεί περισσότερα πρόστιμα σε παραβάτες του νόμου κατά του καπνίσματος απ’ ότι τα προηγούμενα τρία χρόνια. Ανακοίνωσε επίσης ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα αποζημιώνουν τα σκευάσματα για τη διακοπή του καπνίσματος. Σύμφωνα πάντως με τον κ. Γεωργιάδη, το βασικό πρόβλημα στη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου είναι η νοοτροπία των Ελλήνων: «έχουμε μείνει πολύ πίσω σε αυτόν τον τομέα, κυρίως λόγω νοοτροπίας».

Στο παθητικό κάπνισμα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Γιάννης Τούντας. Συγκριτική μελέτη που παρουσίασε έδειξε ότι μέσα σε ένα έτος -από το 2010 έως το 2011- αυξήθηκε κατά 13% - από 29% σε 41%- το ποσοστό του πληθυσμού που εκτίθεται σε παθητικό κάπνισμα στην εργασία του. Στα εστιατόρια το ποσοστό των παθητικών καπνιστών τετραπλασιάστηκε –από 9% που ήταν το 2009 έφτασε στο 38% το 2013. Στα μπαρ/ καφετέριες, το 60% δήλωσε υψηλό παθητικό κάπνισμα το 2013, έναντι του 16% το 2010.

Keywords
Τυχαία Θέματα