«Το τέρμα της διαδρομής, γίνεται επιτέλους ορατό» αναφέρει ο διοικητής της ΤτΕ

Αρκετά αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία εμφανίσθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, στην ετήσια Έκθεση που παρουσίασε σήμερα (Δευτέρα) στη Γενική Συνέλευση των μετόχων.

Το σημαντικότερο, κατά τον κ. Προβόπουλου, είναι ότι έχει απομακρυνθεί το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας της χώρας και της εξόδου από το ευρώ.

Σύμφωνα με το διοικητή της τράπεζας, είναι επιβεβλημένη η ανάγκη να συνεχιστεί η εφαρμογή του

προγράμματος προσαρμογής χωρίς αποκλίσεις και καθυστερήσεις.

Στο κλίμα αισιοδοξίας, σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο η διαπίστωση πως «διανύσαμε το μεγαλύτερο μέρος μιας μακράς, δύσβατης και επίπονης διαδρομής με υψηλό τίμημα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Το τμήμα που απομένει, παρότι μικρότερο, θα είναι εξίσου δύσκολο, καθώς η προσπάθεια θα πρέπει να καταβληθεί επιπλέον των θυσιών που ήδη έγιναν. Τώρα που το τέρμα της διαδρομής, γίνεται επιτέλους ορατό οφείλουμε να εντείνουμε την προσπάθεια, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι οι θυσίες των πολιτών δεν θα πάνε χαμένες».

Η έκθεση της ΤτΕ προβλέπει για το 2013 ύφεση της οικονομίας της τάξεως του 4,5% και διόγκωση της ανεργίας, με το ποσοστό της να φθάνει το 27%. Το ΑΕΠ της χώρας σωρευτικά την περίοδο 2008 - 2013 θα έχει υποχωρήσει κατά 24,6%.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η ΤτΕ στη δημιουργία προϋποθέσεων για μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των ήδη φορολογουμένων. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, στην αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος θα πρέπει να τεθεί ως κεντρική επιδίωξη η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής.

Προσπάθεια θα πρέπει να καταβληθεί, επίσης, στον εκσυγχρονισμό του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η φοροδιαφυγή.

Για τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα, ο κ. Προβόπουλος τόνισε ότι η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα αποτελεί το κλειδί για την αποκατάσταση ομαλών συνθηκών ρευστότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα