Το ΤΑΙΠΕΔ «δωρίζει» την Εγνατία οδό για 100 εκατομμύρια ευρώ και για διάστημα 40 ετών

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Η Εγνατία Οδός που κόστισε στο ελληνικό δημόσιο 6.5 δισ. ευρώ πωλείται μέσω ΤΑΙΠΕΔ μόλις 100 εκατομμύρια ευρώ , ενώ η οδός θα παραχωρηθεί στον ιδιώτη που θα καταβάλλει το αντίτιμο, για 40 χρόνια.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Εφημερίδα των Συντακτών το δημόσιο ετοιμάζεται να πωλήσει ένα εθνικό δρόμο που αποφέρει σε ετήσια βάση στο κράτος μέσω των διοδίων το ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ. Δηλαδή ουσιαστικά η Εγνατία παραχωρείται με 100 εκατομμύρια

ευρώ για 40 χρόνια , ποσό που αποκομίζει το κράτος σε μόλις δύο χρόνια από την εκμετάλλευση των διοδίων.

Αν και στην εν λόγω σύμβαση προβλέπεται και ποσοστό που θα αποδίδεται στο δημόσιο, αυτό είναι ελάχιστο μπροστά στα δυνητικά έσοδα που θα μπορούσε να έχει το ελληνικό κράτος αν δεν παραχωρούσε την Εγνατία Οδό. Καθώς αν σε συνθήκες οικονομικής κρίσης τα ετήσια έσοδα της οδού ανέρχονται στα 50 εκατομμύρια ευρώ, μπορεί κανείς εύκολα να αντιληφθεί, ότι η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας θα εκτινάξει και τα δυνητικά έσοδα από την εκμετάλλευση της οδού. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που η συγκεκριμένη αγοραπωλησία είναι εξαιρετικά συμφέρουσα για τον δυνητικό αγοραστή αλλά όχι για τον πωλητή, που στην εν λόγω περίπτωση είναι το ελληνικό δημόσιο.

Η πώλησης της Εγνατία οδού σε ιδιώτη, είναι βέβαιο πως θα σημάνει επιπρόσθετα, τον πολλαπλασιασμό των σταθμών διοδίων από τους 7 στους 15 όπως άλλωστε προβλέπεται, με άμεσο αποτέλεσμα την περαιτέρω επιβάρυνση των πολιτών και χωρίς κανένα ουσιαστικό όφελος για το δημόσιο συμφέρον, καθώς ακόμη και το εξαιρετικά μικρό αντίτιμο των 100 εκατομμυρίων ευρώ θα περάσει μέσω ΤΑΙΠΕΔ, κατευθείαν στους δανειστές, για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.

Το άρθρο Το ΤΑΙΠΕΔ «δωρίζει» την Εγνατία οδό για 100 εκατομμύρια ευρώ και για διάστημα 40 ετών εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα