Το “σύνδρομο του σοφού”: Η περίπτωση του Ντάνιελ Τάμμετ

Ο Βρετανός συγγραφέας Ντάνιελ Τάμμετ είναι μια σπάνια περίπτωση. Είναι αυτιστικός υψηλής λειτουργικότητας, με ένα γοητευτικό μυαλό και έναν πολύ εντυπωσιακό τρόπο να σκέφτεται και να επιλύει μαθηματικά προβλήματα, βλέποντας τη λύση σε σχήματα. Σε ένα από τα βιβλία του, το αυτοβιογραφικό “Γεννήθηκα μια γαλάζια μέρα”, μιλάει για το πώς βλέπει τους αριθμούς σαν σχήματα, χρώματα και υφές. Ο Ντάνιελ είναι σε θέση να πραγματοποιεί ασύλληπτους υπολογισμούς στο κεφάλι του, ενώ έχει την ικανότητα να μαθαίνει να μιλάει

άπταιστα ξένες γλώσσες μέσα σε μια βδομάδα. Αλλά ταυτόχρονα, δεν είναι σε θέση να κάνει πράγματα που κάθε νευροτυπικός άνθρωπος μπορεί να κάνει, όπως να οδηγήσει ένα αυτοκίνητο.

Το ρεκόρ του “π”

Το 2004 κατέγραψε ένα ιδιαίτερο ρεκόρ απαγγέλλοντας χωρίς λάθος, μετά από τρεις μήνες προετοιμασία, 22.514 δεκαδικά ψηφία του αριθμού π, σε πέντε ώρες και εννέα λεπτά σε μια αίθουσα του Μουσείου Ιστορίας των Επιστημών της Οξφόρδης, παρουσία κοινού. Ο Ντάνιελ Τάμμετ έχει διαγνωστεί με το σύνδρομο του σοφού, μια εξαιρετικά σπάνια κατάσταση η οποία του δίνει νοητικές δυνατότητες που είναι σχεδόν αδύνατο να φανταστεί κανείς, κάπως σαν τον ήρωα της ταινίας του 1988 “Rain Man”, τον οποίο υποδυόταν ο Ντάστιν Χόφμαν.

Ο Ντάνιελ έχει μια παρορμητική ανάγκη για τάξη και ρουτίνα. Τρώει καθημερινά ακριβώς την ίδια ποσότητα δημητριακών για πρωινό και δεν μπορεί να βγει από το σπίτι του αν δεν έχει μετρήσει πόσα ρούχα φοράει. Όταν αγχώνεται ή αισθάνεται δυστυχισμένος, κλείνει τα μάτια του και μετράει. Αλλά υπάρχει κάτι σημαντικό που κάνει τον Ντάνιελ να διαφέρει από τον Rain Man. Είναι ένας άνθρωπος που αν και έχει διαγνωστεί με σοβαρές διαταραχές του αυτιστικού φάσματος, είναι σε θέση να ζήσει τη ζωή του με πλήρη ανεξαρτησία. Από τους ειδικούς θεωρείται ότι έχει περάσει απέναντι, στην “άλλη όχθη” του αυτισμού, αφού μπορεί και λειτουργεί με επιτυχία. Είναι μάλιστα ικανός να εξηγήσει τι συμβαίνει μέσα στο κεφάλι του.

“Γεννήθηκα μία γαλάζια μέρα”

Το βιβλίο του “Γεννήθηκα μία γαλάζια μέρα” είναι μια ιστορία θριάμβου και ανάτασης που αρχίζει από την παιδική του ηλικία, όταν ο Ντάνιελ αδυνατούσε να αποκτήσει φίλους ενώ ήταν επιρρεπής σε εκρήξεις θυμού. Η προσωπική του αφήγηση φτάνει μέχρι την ενηλικίωσή του, όταν έμαθε πώς να ελέγχει τον εαυτό του και να ζει ανεξάρτητος, και τελικά ερωτεύτηκε αλλά και ασπάστηκε τον χριστιανισμό. Γεννημένος στο Μπάργκινγκ του ανατολικού Λονδίνου, ο Ντάνιελ είναι το μεγαλύτερο παιδί μεταξύ εννέα αδελφών. Ο πατέρας του, Κέβιν, ήταν εργάτης μεταλλουργίας και η μητέρα του, Τζένιφερ, εργαζόταν ως γραμματέας. Πράγματι, η περίπτωση του έχει πολλές ομοιότητες με αυτή του, Κιμ Πηκ, του ανθρώπου στη ζωή του οποίου βασίστηκε ο πρωταγωνιστικός χαρακτήρας Ρέιμοντ Μπάμπιτ, της ταινίας “Rain Man”.

Μάλιστα, ο Ντάνιελ και οι γονείς του συναντήθηκαν με τον Κιμ Πηκ το 2004. Πολύ πριν τη διάγνωση του γιου τους ήξεραν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, καθώς όταν ήταν μικρός είχε δυσκολίες με τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, όταν πιεζόταν χτυπούσε το κεφάλι του στον τοίχο και κατέφευγε σε επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές. Τη συνάντηση με τον Πηκ την περιγράφει ως μια από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής του, καθώς για πρώτη φορά ερχόταν σε επαφή με έναν άνθρωπο ίδιο με αυτόν.

Ο Ντάνιελ διαγνώστηκε στα 25 του. Κορυφαίοι νευροεπιστήμονες στον κόσμο έχουν μελετήσει την ικανότητα του Ντάνιελ να επιλύει πολύπλοκα μαθηματικά προβλήματα μονομιάς, βλέποντας σχήματα, παρά κάνοντας υπολογισμούς βήμα βήμα. Σήμερα, στα 44 χρόνια του, είναι πλέον διάσημος και ζει στο Παρίσι σε ένα υπέροχο διαμέρισμα με θέα τη Νοτρ Νταμ. Το μοιράζεται με τον Γάλλο σύζυγό του, Ζερόμ Ταμπέτ, που είναι φωτογράφος. Το ζευγάρι γνωρίστηκε το 2006 κατά την προώθηση του αυτοβιογραφικού βιβλίου του Τάμμετ.

Keywords
Τυχαία Θέματα