Το σύνδρομο του κοντού: Έχει κόμπλεξ με το… ανάστημά του ο Πούτιν;

Επίθεση κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν εξαπέλυσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, χαρακτηρίζοντας «παρανοϊκό» τον Ρώσο πρόεδρο και υποστηρίζοντας ότι πάσχει από «σύνδρομο κοντού». Νωρίτερα, ο Μπόρις Τζόνσον υποστήριξε ότι αν ήταν μια γυναίκα στο τιμόνι της Ρωσίας, δεν θα έκανε το ίδιο λάθος. «Αν ο Πούτιν ήταν γυναίκα, κάτι που προφανώς δεν είναι, αλλά αν ήταν, πραγματικά δεν νομίζω ότι θα είχε ξεκινήσει έναν τρελό, φαύλο πόλεμο και βίας… Αν θέλετε ένα τέλειο παράδειγμα τοξικής αρρενωπότητας, είναι αυτό που κάνει στην Ουκρανία», είπε χαρακτηριστικά ο Βρετανός.

«Σίγουρα

θεωρώ ότι η άποψη του προέδρου Πούτιν για τον εαυτό του και τον κόσμο επηρεάζεται από ένα σύνδρομο κοντού άνδρα, έχει μια macho άποψη», είπε ο Βρετανός ΥΠ ΑΜ, Μπεν Γουάλας στο ραδιοφωνικό σταθμό LBC. Και πρόσθεσε: «σπάνια ακούει κανείς για σύνδρομο κοντής γυναίκας, πάντα ακούμε για σύνδρομο κοντού άνδρα και πιστεύω ότι ο Πούτιν σίγουρα πάσχει απ’ αυτό. Αλλά θεωρώ ότι η μεγαλύτερη πρόκληση εν προκειμένω είναι η άποψη του συστήματος στη Ρωσία ότι κατά κάποιο τρόπο ορισμένες χώρες δεν έχουν την ίδια αξία με άλλες, ότι τα δικαιώματά τους δεν μετρούν. Και επιδιώκοντας να εγγραφούν σε μια νέα ιστορία, φαίνεται ότι πιστεύουν πώς ο κατάλληλος τρόπος για αυτό είναι με τη βία και την εισβολή. Και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι ανησυχητικό», σημείωσε.

Γουάλας: «Παράφρων και η Ζαχάροβα»

Ο Γουάλας έστρεψε στη συνέχεια τα βέλη του στην εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα: «Για να είμαστε δίκαιοι, υπάρχει κι αυτή η κυρία, η εκπρόσωπός του υπουργείου Εξωτερικών, που είναι σαν κωμικός, κάθε εβδομάδα κάνει τη δήλωσή της απειλώντας με πυρηνική επίθεση τους πάντες ή κάνει το ένα ή το άλλο (…) Είναι παράφρων όπως κι αυτός ο Πούτιν, δεν θα πω τίποτε άλλο».

Το σύνδρομο του κοντού

O Ναπολέων, ο Στάλιν και ο Φράνκο δεν είχαν κοινό χαρακτηριστικό μόνο το ότι υπήρξαν στυγνοί δικτάτορες. Ηταν επίσης όλοι τους κοντοί. Με τον τρόπο αυτό βοήθησαν στην εδραίωση της άποψης ότι οι κοντοί άνδρες εκδηλώνουν πιο έντονη επιθετικότητα σε σύγκριση με τους ψηλούς. Πρόκειται για τον όρο «ναπολεόντειο σύνδρομο» ή «σύνδρομο του κοντού άνδρα», ο οποίος είναι επινόηση του ψυχολόγου Αλφρεντ Αντλερ που μελέτησε σε βάθος τη συμπεριφορά του Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Η πεποίθηση αυτή ωστόσο, την οποία διαπιστωμένα ασπάζεται το 80% του πληθυσμού, αποδεικνύεται εσφαλμένη, χάρη σε μια έρευνα με την οποία αποδείχθηκε επιστημονικώς ότι οι ψηλοί και όχι οι κοντοί παρουσιάζουν μεγαλύτερη επιθετικότητα σε περιπτώσεις σύγκρουσης. Ψηλοί που θεωρούνται γνωστοί για την επιθετικότητά τους είναι μεταξύ άλλων ο πρώην δικτάτορας της Ουγκάντας Ιντι Αμίν, ο Σαντάμ Χουσεΐν ή ο Οσάμα μπιν Λάντεν.

Στην έρευνα που έκανε το Πανεπιστήμιο του Σέντραλ Λάνγκσαϊρ για λογαριασμό της ειδικής εκπομπής του ΒΒC 3 υπό τον εύγλωττο τίτλο «Fuck Οff, Ι΄m Small» ερευνήθηκαν δέκα άνδρες ύψους από 1,50 και κάτω και άλλοι δέκα κανονικού αναστήματος. Μετρήθηκαν οι σωματικές τους ικανότητες, ο χρόνος αντίδρασής τους και ο βαθμός συντονισμού ματιού- χεριού. Πήραν μέρος σε ένα πείραμα γνωστό στον επιστημονικό κόσμο ως Chopstick Game με το οποίο ελέγχεται αν κάποιος πάσχει από το γνωστό σύνδρομο.

Ειδικοί αισθητήρες, συνδεδεμένοι με τους «ανταγωνιστές» (ένας ψηλός και ένας κοντός σε κάθε ζευγάρι) έδειξαν ότι οι ψηλότεροι έδειχναν μεγαλύτερη επιθετικότητα στις «ζαβολιές» του αντιπάλου. Ο επικεφαλής του πειράματος δρ Μάικλ Εσλι δήλωσε: «Αποδείξαμε ότι το σύνδρομο του κοντού είναι ένας μύθος. Και όσοι αποδίδουν την επιθετικότητα ενός κοντού στο ανάστημά του, το κάνουν επειδή ακριβώς αυτό το χαρακτηριστικό του χτυπάει στο μάτι».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έχει, Πούτιν,echei, poutin