Το προφίλ των ξένων τουριστών στην Ελλάδα

Ελαφρά υπεροχή των γυναικών έναντι των ανδρών παρουσιάζεται στους ξένους τουρίστες οι οποίοι επισκέπτονται την Αττική, όπως προκύπτει απο την έρευνα «Καταναλωτικά πρότυπα Τουριστών στην εμπορική αγορά της Αθήνας και του Πειραιά», την οποία διεξήγε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ (ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ).

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανδρών να εμφανίζεται στους Ολλανδούς (62%) και το αντίστοιχο των γυναικών στα άτομα που δήλωσαν ως χώρα διαμονής της Γαλλία

(63%). Όσον αφορά στην ηλικία των τουριστών, η πολυπληθέστερη ηλικιακή ομάδα τουριστών είναι «25 – 34». Αναφορικά με το μορφωτικό επίπεδο, στην πλειονότητά τους (9 στους 10) οι τουρίστες δήλωσαν ότι ανήκουν στο υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο (ανώτερη/ ανώτατη εκπαίδευση). Σχετικά με το ετήσιο εισόδημα των τουριστών, παρουσιάζεται μια σχετικά ισομερής κατανομή των τουριστών στις κατηγορίες οικονομικού εισοδήματος από κάτω των 15.000 ευρώ έως άνω των 70.000 ευρώ, με μία σχετικά μεγαλύτερη συγκέντρωση στις χαμηλές εισοδηματικές κατηγορίες.

Κρουαζιέρα

Αναφορικά με τους επισκέπτες της κρουαζιέρας και τα δημογραφικά τους χαρακτηριστικά, παρουσιάζονται κάποιες διαφοροποιήσεις σε σύγκριση με τον κύριο όγκο τουριστών στην Αθήνα.

Η υπεροχή των γυναικών είναι οριακή, ενώ οι ηλικιακές κατηγορίες παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές, με το μεγαλύτερο ποσοστό των επισκεπτών να συγκεντρώνεται σε μεγαλύτερη ηλικιακή κατηγορία από ό,τι καταγράφηκε στους τουρίστες.

Η πολυπληθέστερη ηλικιακή ομάδα επισκεπτών είναι η «45 – 54» ενώ η πλειονότητα των τουριστών και συγκεκριμένα εννέα σους δέκα δήλωσε ότι ανήκει στο υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο.

Η κατανομή ανά ετήσιο οικονομικό εισόδημα είναι ενδεικτική των επισκεπτών κρουαζιέρας με τον μεγαλύτερο αριθμό των επισκεπτών να συγκεντρώνεται στις κατηγορίες μεταξύ 30.000 έως 70.000 ευρώ.

Ημερήσιες δαπάνες

Οι συνολικές ημερήσιες δαπάνες του τουρίστα χωρίς τη δαπάνη μεταφορικών και διαμονής διαμορφώνονται στα 64,1 ευρώ.

Η συνολική ημερήσια δαπάνη περιλαμβάνει δαπάνες σε εστιατόρια, διατροφή, καφέ μπαρ, αγορές προϊόντων, εισιτήρια μετακίνησης, είσοδος σε πολιτιστικούς χώρους κα.

Στη συνέχεια απομονώθηκαν οι δαπάνες σε επιχειρήσεις εστίασης και σε εμπορικές επιχειρήσεις.

Όπως φαίνεται οι τουρίστες καταναλώνουν μέσο όρο την ημέρα 30,1 ευρώ σε επιχειρήσεις εστίασης και 29,8 ευρώ σε εμπορικές επιχειρήσεις.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα αποτελέσματα για την συνολική ημερήσια ατομική δαπάνη στους επισκέπτες της κρουαζιέρας.

Η υψηλότερη συγκέντρωση των επισκεπτών σε υψηλές εισοδηματικές κατηγορίες σε σύγκριση με τους τουρίστες, φαίνεται ότι επηρεάζει την ατομική δαπάνη, δεδομένου του ότι πρόκειται για επισκέπτες οι οποίοι παραμένουν εκτός του κρουαζιεροπλοίου κατά μέσο όρο 6,5 ώρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο επισκέπτης της κρουαζιέρας στη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα ξοδεύει συνολικά 67,2 ευρώ, 15,5 ευρώ σε επιχειρήσεις εστίασης και 44,3 ευρώ σε εμπορικές επιχειρήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα