Το πλύσιμο στους 40 βαθμούς δεν «σκοτώνει» τα μικρόβια

Αν και είναι σωστό τουλάχιστον για το περιβάλλον και για εξοικονόμηση ενέργειας να πλένουμε τα ρούχα μας στους 40 βαθμούς Κελσίου, μια νέα μελέτη υποστηρίζει πως το πλύσιμο σε αυτούς τους βαθμούς δε «σκοτώνει» τα μικρόβια.

Όπως έδειξε η έρευνα, το μικροβιακό φορτίο τους είναι μετά το πλύσιμο κατά μόλις 14% μικρότερο από αυτό που έχουν όταν είναι άπλυτα.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Daily Mail», οι μικροβιολόγοι που πραγματοποίησαν τη μελέτη ανακάλυψαν επίσης ότι μετά από το πλύσιμο στους 40 βαθμούς το 1 στα 4 ρούχα

που εξέτασαν, είχαν ίχνη βακτηρίων που υπάρχουν στα κόπρανα…

Πως έκαναν το πείραμα οι ερευνητές; Πήραν δείγματα από περισσότερα από 100 παιδικά είδη και ρούχα. Τα μισά από τα ρούχα πλύθηκαν στους 40 βαθμούς, ενώ τα υπόλοιπα έμειναν άπλυτα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα περισσότερα βακτήρια που σχετίζονται με τα κόπρανα υπήρχαν στα πλυμένα παιχνίδια με τα οποία κοιμούνται αγκαλιά τα μικρά παιδιά, ενώ τα εσώρουχά τους είχαν το υψηλότερο βακτηριακό φορτίο.

Πάρα πολλά βακτήρια είχαν απομείνει μετά το πλύσιμο και στα Τ-shirt των παιδιών, ενώ οι μαξιλαροθήκες και τα παντελόνια τους είχαν τα λιγότερα.

«Τα βακτήρια δεν σκοτώνονται επειδή τα βάζουμε στο πλυντήριο, ούτε τα ρούχα είναι αυτομάτως καθαρά επειδή μυρίζουν καθαριότητα και φαίνονται καθαρά. Οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να είναι καλές για τα ρούχα και το περιβάλλον, αλλά όχι κατ’ ανάγκην για την υγεία μας», επισημαίνουν οι ερευνητές.

Οι ειδικοί λένε πως πρέπει να πλένουμε τα ρούχα σε τουλάχιστον 60 βαθμούς Κελσίου. Όσοι, όμως, δεν το θέλουν, θα πρέπει τουλάχιστον να τα απλώνουν στον ήλιο, διότι μελέτες έχουν δείξει ότι η υπεριώδης ακτινοβολία του σκοτώνει τα περισσότερα βακτήρια.

Πηγή: greenweek.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα