Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής πήρε ψήφισμα κατά του κλεισίματος της ΕΡΤ

Ψήφισμα κατά του κλεισίματος της ΕΡΤ πήρε κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Λευκό ψήφισε η παράταξη που πρόσκειται στη ΝΔ, ενώ το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου καταψήφισε η παράταξη που είχε εκλεγεί με ψηφοδέλτιο που ήταν προσκείμενο στο ΛΑΟΣ.

Το ψήφισμα, που συντάχθηκε με πρωτοβουλία του Γ. Μανουσαγιαννάκη (από την παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ), χαρακτηρίζει απαράδεκτη την απόφαση της κυβέρνησης και

απαιτεί να συνεχίσει η λειτουργία της ΕΡΤ χωρίς να απολυθούν οι εργαζόμενοι.

Ο Θ. Πλεύρης τάχθηκε υπέρ της απόφασης να κλείσει προσωρινά η ΕΡΤ, ώστε να «μην υπάρχει δημόσια τηλεόραση με αυτούς τους εργαζόμενους». Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ μιας «μικρής, ευέλικτης δημόσιας τηλεόρασης, όχι με όρους που δεν υπάρχουν σε κανένα ιδιωτικό μέσο».

Ο Κ. Διάκος (από την παράταξη που πρόσκειται στους Οικολόγους Πράσινους) τόνισε ότι θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να διαφυλαχτεί το αρχειακό, ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ που είναι το μεγαλύτερο της χώρας και ότι θα πρέπει να διασφαλισθεί πως θα συνιστά πάντα δημόσια περιουσία και θα υπόκειται σε δημόσια διαχείριση.

Ο Δ. Βαρελάς (από την παράταξη που πρόσκειται στη ΔΗΜΑΡ) δήλωσε ότι η δημόσια τηλεόραση δεν πρέπει να κλείσει ούτε μία ώρα. Κι αυτό παρόλο, όπως είπε, που είναι «χάλι, προϊόν κομματικών εναγκαλισμών, οικονομικών συμφερόντων, πελατειακών σχέσεων». Πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να γίνει προσπάθεια εξορθολογισμού και αναδιοργάνωσης» και πρότεινε «να δημιουργηθεί Επιτροπή που θα υποβάλει σχέδιο για τον εξορθολογισμό της».

Ο Γρ. Ζαφειρόπουλος (εκ μέρους της παράταξης που πρόσκειται στη ΝΔ) σημείωσε ότι υπάρχουν αιτίες για ό,τι συμβαίνει και χαρακτήρισε «νταβατζιλίκι» και «αθέμιτο ανταγωνισμό» το γεγονός ότι «μια επιχείρηση που είναι Α.Ε. παίρνει χρήματα μέσω της ΔΕΗ».

Ο Δ. Κατσικάρης (εκ μέρους της παράταξης που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ) σημείωσε ότι «σαφώς υπήρξε κομματικό κράτος και παρεμβάσεις στην ΕΡΤ, όμως δεν μπορεί να συγκρίνεται με τα ιδιωτικά κανάλια. Έχει άλλη ποιότητα». Και συμπλήρωσε: «Η δημόσια τηλεόραση δεν μπορεί να πάψει να λειτουργεί ούτε ένα λεπτό. Πρέπει να στηρίξουμε το δικαίωμα στην ενημέρωση».

Ο Χρ. Καπάταης (που αντικατέστησε στο Περιφερειακό Συμβούλιο τον Αλέκο Αλαβάνο) υποστήριξε: «Η ΕΡΤ κλείνει διότι πρέπει άμεσα να απολυθούν 2.000 εργαζόμενοι. Διότι είναι εμπόδιο στα ιδιωτικά κανάλια. Αύριο θα έρθουν να κλείσουν το Περιφερειακό Συμβούλιο. Έρχεται η σειρά όλων μας».

Η συζήτηση έκλεισε με τον περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Σγουρό, ο οποίος χαρακτήρισε «άγαρμπο αυτό που έγινε», σημειώνοντας: «Αυτοί που έλεγαν όχι στο μνημόνιο τώρα κάνουν τα περισσότερα. Είναι να τρελαίνεσαι».

Όσον αφορά στο αιφνίδιο του κλεισίματος, υποστήριξε ότι «έγινε με αυτόν τον τρόπο για να μην προλάβουν να οργανωθούν αντιδράσεις». Και πρόσθεσε: «Η δημόσια τηλεόραση, με όλα τα στραβά της, ήταν κατά το δυνατόν η πλέον αντικειμενική. Όμως πλέον το παραμύθι και τα ζικ-ζαγκ κτυπούν την πόρτα όλων μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα