Το ΜΙΤ συλλέγει ομίχλη και τη μετατρέπει σε νερό

Το κλίμα είναι τόσο ξηρό σε κάποιες γωνιές του πλανήτη που σχεδόν οποιαδήποτε πηγή νερού είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση.
Ακόμη και η ομίχλη πάνω από τους λόφους θα μπορούσε να κάνει μια μεγάλη διαφορά.

Το MIT γνωρίζει πολύ καλά αυτό και έχει δοκιμάσει μια προηγμένη μορφή συγκομιδής ομίχλης στην έρημο Atacama της Χιλής (μία από τις ξηρότερες περιοχές του πλανήτη) για να ανακαλύψει πώς η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τις κοινότητες σε πολύ σκληρές περιοχές. Με το να πάρει έμπνευση από οργανισμούς όπως τα σκαθάρια και το γρασίδι,

οι ερευνητές κατασκευάζουν μεγάλα πλέγματα που είναι 500 τοις εκατό πιο αποτελεσματικά στη μετατροπή της ομίχλης σε πόσιμο νερό από ό,τι τα προηγούμενα συστήματα.

Στο πείραμα Atacama, κατάφεραν να παράξουν μισό γαλόνι νερού την ημέρα για κάθε 10 τετραγωνικά πόδια πλέγματος.
Δεν είναι πολλά, αλλά είναι αρκετά για το πότισμα των κήπων και των βρώσιμων φυτών όπως η αλόη βέρα .

Αυτή είναι μόνο η αρχή. Με τον καιρό το MIT ελπίζει να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα σε σημείο που ένα πλέγμα να μπορεί να συλλέξει τρία γαλόνια νερού στην ίδια επιφάνεια. Το πιο σημαντικό είναι οτι αυτή η τεχνολογία είναι ήδη φτηνή και εύκολο να συντηρηθεί.


Αν η τεχνολογία πλέγματος φτάσει τη μαζική παραγωγή, θα μπορούσε να βελτιώσει γρήγορα την ποιότητα της ζωής για μερικούς κάτοικους της ερήμου που δεν θα πρέπει να ανησυχούν τόσο πολύ για τα βασικά όπως το καθαρό νερό και οι υγιείς καλλιέργειες.

Keywords
Τυχαία Θέματα