Το μεγάλο σχέδιο του Ομπάμα για τον έλεγχο των όπλων

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πρότεινε σήμερα (Τετάρτη) ένα νέο σχέδιο για την απαγόρευση όπλων και για υποχρεωτικούς ελέγχους σε όλους τους αγοραστές όπλων, σε μια προσπάθεια να κατευναστούν οι βάσιμες ανησυχίες από τα σοβαρά περιστατικά βίας που έχουν συμβεί ακόμα και σε σχολεία των ΗΠΑ.

Παρουσιάζοντας ένα ευρύ σχέδιο που βασίζεται σε εκτελεστική και νομοθετική δράση

για τον περιορισμό της ένοπλης βίας, ο Ομπάμα ήρθε σε σύγκρουση με το ισχυρό λόμπι που συνιστά η αγορά όπλων και τους υποστηρικτές του στο Κογκρέσο, το οποίο αναμένεται να αντισταθεί στα σχέδιο Ομπάμα, έχοντας ως αιτιολογία την καταπάτηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της οπλοκατοχής.

Ο Ομπάμα παρουσίασε το σχέδιό του σε μια εκδήλωση στον Λευκό Οίκο μπροστά σε ένα ακροατήριο που περιλάμβανε παιδιά από όλη τη χώρα.

«Τη στιγμή που η μείωση της ένοπλης βίας είναι μια περίπλοκη πρόκληση, η προστασία των παιδιών μας δεν θα πρέπει να διχάζει», είπε ο Ομπάμα.

Το σχέδιο του Ομπάμα που θα εξετάσει το Κογκρέσο περιλαμβάνει την ανανέωση της απαγόρευσης των πωλήσεων επιθετικών όπλων (η οποία έληξε το 2004), τους ελέγχους για όλες τις αγορές όπλων και ένα νέο ομοσπονδιακό νόμο διακίνησης όπλων.

Παράλληλα, ανήγγειλε 23 μέτρα που προτίθεται να λάβει αμέσως χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου. Αυτά περιλαμβάνουν βελτιώσεις στο υφιστάμενο σύστημα για τους ελέγχους πωλήσεων όπλων, τη εξέταση της χρήσης βίας στα σχολεία με παροχή χρημάτων και συμβούλων, καθώς και τη βελτίωση της πρόσβασης σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Πληροφορίες από: Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα