Το Μαρόκο γίνεται σοβαρός ανταγωνιστής στην αγορά ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς

Η χάραξη εθνικής στρατηγικής για την ελαιοκαλλιέργεια, η αναδιάρθρωση και ο εκσυχρονισμός του ελαιοκομικού τομέα μετατρέπουν το Μαρόκο σε ισχυρό παγκόσμιο παράγοντα της αγοράς ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς. Από τις πλέον αναπτυσσόμενες περιοχές είναι το ανατολικό Μαρόκο, η "Ανδαλουσία της Βόρειας Αφρικής" όπως αποκαλείται από τα διεθνή ενημερωτικά μέσα, που είναι εξειδικευμένα στον ελαιοκομικό τομέα.

Στη συγκεκριμένη επαρχία του Μαρόκου η ελαιοκαλλιέργεια,

κάλυπτε 570.000 στρέμματα το 2007 και έφτασε στα 910.000 στρέμματα το 2013, σημειώνοντας αύξηση 60% .

Η παραγωγή ελαιόκαρπου αναμένεται να αγγίξει φέτος τους 111.000 τόνους, αυξημένη κατά 10% σε σχέση με πέρυσι.

Αυτή η άνοδος της παραγωγής οφείλεται στην αύξηση της αποδοτικότητας των ελαιώνων που έφτασε τα 298 κιλά ανά στρέμμα στους αρδευόμενους και τα 60 κιλά ανά στρέμμα στους ξερικούς. Την περυσινή ελαιοκομική περίοδο οι αποδόσεις ήταν της τάξης των 240 κιλών ελαιόκαρπου ανά στρέμμα στους αρδευόμενους και 50 κιλών ελαιόκαρπου ανά στρέμμα στους ξερικούς.

Το 67% της εσοδείας στο ανατολικό Μαρόκο προορίζεται στην παραγωγή ελαιολάδου και μόνο το 9% είναι για εσωτερική κατανάλωση.

Ο αριθμός των ελαιοτριβείων είναι δυσανάλογα μεγάλος. Υπάρχουν 478 παλαιάς τεχνολογίας- που θυμίζουν συνθήκες περασμένου αιώνα- και μόνο 82 είναι σύγχρονα φυγοκεντρικά.

Ωστόσο πρόοδοι επιτυγχάνονται χάρη σε σημαντικές κρατικές επενδύσεις. Με την εφαρμογή «Πράσινης πολιτικής» η κυβέρνηση του Μαρόκου κατευθύνει τον τομέα στην απόκτηση νέας τεχνολογίας και τεχνογνωσίας με στόχο την παραγωγή ενός προϊόντος που σέβεται τις διεθνείς προδιαγραφές. Παράλληλα αυξάνονται και τα έσοδα λόγω της μεγαλύτερης απόδοσης της έκθλιψης στα σύγχρονα ελαιοτριβεία.

Στόχος της κυβερνητικής πολιτικής και όραμα του βασιλιά του Μαρόκου Μοχάμεντ ΣΤ΄ είναι η αναδιάρθρωση του ελαιοκομικού τομέα ώστε η εθνική παραγωγή να ξεπεράσει τους 300.000 τόνους ελαιολάδου έως το 2020.

Για την επιτραπέζια ελιά, προϊόν στο οποίο το Μαρόκο αποτελεί παγκόσμια δύναμη, ο υπουργός Γεωργίας, Aziz Akhannouch, δήλωσε πως ο στόχος είναι οι εξαγωγές να φτάσουν τους 150.000 τόνους μέχρι το 2020.

Για να αποκτήσει πρόσβαση στη διεθνή αγορά το Μαρόκο χαράζει πολιτική βελτίωσης της ποιότητας των προϊόντων του, ακολουθώντας τα ευρωπαϊκά κριτήρια, όπως π.χ. προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ.

Το περιοδικό «Ελιά & Ελαιόλαδο», έπειτα από οδοιπορικό των συνεργατών του στο Μαρόκο-που έγινε στο πλαίσιο εκπαιδευτικής επίσκεψης συνεταιριστών που είχε οργανώσει η ΑΞΙΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ, στο πλαίσιο του προγράμματος των ΟΕΦ Καν. 2080/05- είχε δημοσιεύσει ένα πολυσέλιδο λεπτομερές αφιέρωμα για την ελαιοκαλλιέργεια στη χώρα.

Keywords
Αναζητήσεις
μαροκο παραγει ελιες
Τυχαία Θέματα