Το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης κάνει αφιέρωμα στον Φεντερίκο Φελίνι

Mε τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων από το θάνατο του Federico Fellini, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας, την Cinecittà Luce και την Cinemazero (Pordenone) διοργανώνουν ένα αφιέρωμα για το έργο του.

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, στις 20:00

ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΡΕΤΡΟΣΠΕΚΤΙΒΑΣ ΓΙΑ ΤΟ FEDERICO FELLINI

Γιάννη

Ζουμπουλάκη [κριτικό κινηματογράφου και δημοσιογράφο]

και Andrea Crozzoli, [συνιδρυτή της Cinemazero]& ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ "ROMΑ"

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ - Απαραίτητη η κράτηση θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Πληροφορίες/ Κρατήσεις: 210 3418579, Δευτ – Παρ 11:00 – 14:00

Αίθουσα: Κινηματογράφος

Εισιτήρια: 3€, ενιαίο

Η Έκθεση Φωτογραφίας "8 ½: το ταξίδι του Φελίνι" του Gideon Bachmann

13 - 24 Νοεμβρίου 2013

Από τις 13 έως τις 24 Νοεμβρίου 2013 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης θα πραγματοποιηθεί η Έκθεση Φωτογραφίας "8 ½: το ταξίδι του Φελίνι" στην οποία, μέσα από το φακό του δημοσιογράφου και φωτογράφου Gideon Bachmann, αφοσιωμένου φίλου του Φελίνι, σκιαγραφείται ο σκηνοθέτης την ώρα της δουλειάς του, πάνω στο πλατό και πίσω από τις κουίντες. Οι φωτογραφίες είναι ευγενική παραχώρηση του Φωτογραφικού Αρχείου Cinemazero Images του Pordenone. Η αθηναϊκή εκδοχή της έκθεσης «8 ½: το ταξίδι του Φελίνι» περιλαμβάνει 96 φωτογραφίες του Gideon Bachmann στο πλατό της ταινίας 8 ½ του Φ. Φελίνι.

Το αφιέρωμα του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου στον Federico Fellini εμπλουτίζεται με το βλέμμα και τα λόγια του δημοσιογράφου, ο οποίος από το 1956 ήταν στο πλευρό του σκηνοθέτη μέχρι το θάνατό του, απαθανατίζοντας τις εμφανίσεις και τις εξομολογήσεις ενός δασκάλου που ανέδειξε την αυτοαφήγηση σε ανεξάντλητο πεδίο για εμβάθυνση. Οι φωτογραφίες προέρχονται από το Αρχείο του Bachmann που αποκτήθηκε από το Φωτογραφικό Αρχείο Cinemazero Images, το 1994, και αποτελείται από το υλικό που συνέλεξε ο Gideon Bachmann κατά την πολυετή του δραστηριότητα ως δημοσιογράφος και φωτογράφος στο χώρο του κινηματογράφου. Χάρη ακριβώς σε αυτά τα πλάνα και την ευαισθησία του δημιουργού τους κατέστη εφικτή η ανασύνθεση σε ένα πρωτότυπο ντοκιμαντέρ του δεύτερου φινάλε της ταινίας 8 ½ που ο Φελίνι αποφάσισε να αλλάξει την τελευταία στιγμή.

Εκθεσιακός Χώρος -1ου & 2ου ορόφου

Ώρες λειτουργίας: Δευ - Κυρ 18:00-22:00

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Προβολή Ντοκιμαντέρ "L’ultima sequenza" του Mario Sesti

13 - 24 Νοεμβρίου 2013

Η έκθεση συμπληρώνεται από το ντοκιμαντέρ “L’ultima sequenza” (50’) του Mario Sesti, ο οποίος ανασυνθέτει το ένα από τα δύο φινάλε που γύρισε ο Φελίνι για την ταινία «Οκτώμισι» (διαδραματίζεται στο πολυτελές βαγκόν-ρεστοράν ενός τρένου όπου συγκεντρώνονται όλοι οι χαρακτήρες της ταινίας), το οποίο ο Φελίνι αντικατέστησε με το φινάλε του κυκλικού χορού.

Ο Mario Sesti το κατόρθωσε αυτό χάρη στις μαρτυρίες όσων συνεργάστηκαν στη συγγραφή του (Τ. Pinelli), συμμετείχαν σε αυτό (Α. Aimée, S. Milo, R. Falk, C. Cardinale), εργάστηκαν (L. Wertmüller ως βοηθός σκηνοθέτη), του Luciano Ricceri και της Orietta Nasalli Rocca (βοηθοί σκηνογράφου) ή όσων είχαν την τύχη να δουν την προβολή του (Tullio Kezich και Marina Ceratti, κόρη της ηθοποιού Caterina Boratto). Από αυτή τη μυστηριώδη σεκάνς απομένουν οι φωτογραφίες που τράβηξε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ο δημοσιογράφος Gideon Bachman και κάποιες ώρες συζητήσεων στα ιταλικά και στα αγγλικά με τον Φελίνι, που δεν είχαν αναπαραχθεί και χρησιμοποιηθεί ποτέ πριν.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα προβολών του αφιερώματος

18-24 Νοεμβρίου 2013

ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013, στις 20:00

Παρουσίαση από τον Γιάννη Ζουμπουλάκη, κριτικό κινηματογράφου και δημοσιογράφο και τον Αndrea Crozzoli της Ένωσης Cinemazero

Στις 21:00 ακολουθεί η προβολή της ταινίας: ROMA/ Ρώμη

Αίθουσα: Θέατρο

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ - Απαραίτητη η κράτηση θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

ΤΡΙΤΗ 19 NOEMBΡΙΟΥ 2013, στις 21:00

GINGER E FRED/ Τζίντζερ και Φρεντ

• ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013, στις 21:00

Ι CLOWNS/Οι Κλόουν

ΠΕΜΠΤΗ 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013, στις 21:00

LO SCEICCO BIANCO /Ο Λευκός Σεΐχης

• ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013, στις 21:00

LA DOLCE VITA/ Η Γλυκειά Ζωή

ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013, στις 20:00

LE TENTAZIONI DEL DOTTOR ANTONIO/ Οι Πειρασμοί του Ντοτόρ Αντόνιο

ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013, στις 21:00

GIULIETTA DEGLI SPIRITI/ Η Ιουλιέτα των Πνευμάτων

ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013, στις 21:00

Ι VITELLONI/ Οι Βιτελόνι

Keywords
Τυχαία Θέματα