Το «φάντασμα» της Κύπρου στις ευρωπαϊκές τράπεζες

Ασφυκτικός γίνεται ολοένα και περισσότερος ο κλοιός γύρω από τους καταθέτες. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών φέρεται να έχουν καταλήξει στη βάση για μια συμφωνία για την εκκαθάριση τραπεζών και για το πώς θα μοιραστεί το κόστος.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο CNBC ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες,

προωθείται με μια διαδικασία bail-in τύπου Κύπρου, στο πλαίσιο της οποίας οι μεγαλοκαταθέτες προβληματικών τραπεζών θα είναι αυτοί που θα καλούνται πρώτοι να στηρίξουν την τράπεζα. Στη συνέχεια, και εφόσον χρειαστεί περισσότερο ρευστό, θα χρησιμοποιηθούν πόροι από τα εθνικά ταμεία εκκαθάρισης και εάν απαιτηθούν και περαιτέρω πόροι, τότε αυτοί θα δοθούν από όλες τις χώρες της ευρωζώνης μέσω του μηχανισμού ESM.

«Θα έχουμε ένα ευρωπαϊκό ταμείο, απ' όσο γνωρίζω, όμως, ειδικά τα πρώτα χρόνια, θα υπάρξει κάποια ευθύνη σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.
«Και αν αυτό προκαλέσει πρόβλημα, τότε θα έχουμε τον ESM, με βάση τους συμφωνημένους κανόνες. Έτσι, νομίζω πως το περίγραμμα γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο», πρόσθεσε.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως η αρχιτεκτονική ενός κοινού ταμείου διάσωσης για τις ευρωπαϊκές τράπεζες θα συζητηθεί περαιτέρω -η συζήτηση αυτή αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Τετάρτη-, ενώ δήλωσε αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης πριν από τα Χριστούγεννα.

«Νομίζω πως όλοι θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα είναι αξιόπιστο, ότι τα κεφάλαια θα είναι διαθέσιμα εάν χρειαστεί να εκκαθαριστούν οι τράπεζες, ευτυχώς όμως διαθέτουμε ισχυρούς κανόνες για bail in. Αυτοί θα δεχθούν το πρώτο πλήγμα, θα αντιμετωπίσουν τις πρώτες ζημίες και στη συνέχεια, εάν υπάρχουν περισσότερες απώλειες, μπορούμε να στραφούμε στο ταμείο», δήλωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα