Το Facebook μας κρατάει «κολλημένους» με παλιές σχέσεις
Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου, δείχνει ότι οι χωρισμένοι που δεν διαγράφουν τους πρώην από «φίλους» τους, χρειάζονται μεγαλύτερο χρόνο για να απαλλαγούν από τη συναισθηματική φόρτιση του χωρισμού.
Σύμφωνα με τη μελέτη που αναφέρουν tanea.gr., φαίνεται ότι υπάρχει άφθονος, πρόσθετος πόνος για τον έναν στους τρεις από εμάς που συχνά-πυκνά παρακολουθούμε τις «κινήσεις» του ή της πρώην μας στο site κοινωνικής δικτύωσης.
Αν σκεφτούμε ότι οι χρήστες του Facebook ανέρχονται σε 900 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες ραγισμένες καρδιές σε όλο τον κόσμο βασανίζονται ατελείωτα έως ότου επουλωθούν, σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια δρα Τάρα Μάρσαλ, λέκτορα Ψυχολογίας στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Brunel. Η δρ Μάρσαλ και οι συνεργάτες της βασίζουν τα συμπεράσματά τους στις απαντήσεις 464 εθελοντών σε ερωτηματολόγια για τη χρήση του Facebook.
Οι ερευνητές ρώτησαν επίσης τους εθελοντές τους για την συναισθηματική τους ανάρρωση και την προσωπική τους προσαρμογή έπειτα από έναν χωρισμό με ερωτικό σύντροφο. Οι παράμετροι που αξιολογήθηκαν ήταν τα αρνητικά συναισθήματα, η ερωτική επιθυμία και η συναισθηματική λαχτάρα για τον πρώην σύντροφο, η έκταση της προσωπικής δυστυχίας, καθώς και τα συναισθήματα προσωπικής εξέλιξης και ικανότητας να συνεχίσουν τη ζωή τους.
Επιπλέον, καταγράφηκαν οι συνέπειες από τη συνεχιζόμενη επαφή μέσω Facebook με τους πρώην, καθώς και η παρακολούθηση μέσω Facebook, κατά την οποία δεν υπάρχει αληθινή διαδικτυακή επικοινωνία του πρώην ζεύγους αλλά ο ένας μπαίνει και ελέγχει τις αναρτήσεις και τα like του άλλου.
Βάσει των απαντήσεων σε όλα τα προαναφερθέντα, οι ερευνητές κατέληξαν στην εκτίμηση ότι ο ένας στους τρεις χρήστες του δικτύου, το χρησιμοποιούν για να ελέγχουν τις κινήσεις των πρώην τους και ότι η διαδικτυακή επαφή, δυσχεραίνει την επούλωση των ψυχικών τραυμάτων από τον χωρισμό.
«Η παρούσα μελέτη αποδεικνύει ότι η εικονική ζωή αντανακλά την πραγματική», σχολίασε η δρ Μπρέντα Γουάϊντερχολντ, αρχισυντάκτρια της επιστημονικής επιθεώρησης «Cyberpsychology, Behavior and Social Networking» όπου δημοσιεύεται η νέα μελέτη.
«Όπως ακριβώς στην αληθινή ζωή η επαφή με τους πρώην συντρόφους μπορεί να αναχαιτίσει την ανάρρωση, την εξέλιξη και την ευεξία, έτσι συμβαίνει και με την εικονική επαφή μέσω διαδικτύου», πρόσθεσε η δρ. Γουάϊντερχολντ, η οποία είναι καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ανάλογη μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα εφέτος και πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο, στον Καναδά, κατέληξε στο συμπέρασμα πως ποσοστό έως 90% των φρεσκοχωρισμένων, παρακολουθούν τους πρώην τους στο Facebook και παλεύουν για να αναρρώσουν συναισθηματικά μετά το χωρισμό τους.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο εφοπλιστής Ρέστης και η φοροδιαφυγή 31 εκατ. ευρώ
- Άφαντοι 150.000 συνταξιούχοι
- Κουμπάρα μου...θες να δεις την μπάρα μου; [video]
- Στα ύψη το θερμόμετρο τη Δευτέρα
- Συνέντευξη Νανά Καραγιάννη μέσα απο το Νοσοκομείο!(Nassos blog)
- Μουλάρια Αλβανών στα αζήτητα!
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ - Τώρα: Σοβαρά επεισόδια στα Κάτω Πατήσια
- Επιτέθηκαν σε αστυνομικούς της ΔΙ.ΑΣ.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Attiki Press
- Τελευταία Νέα Attiki Press
- Το Facebook μας κρατάει «κολλημένους» με παλιές σχέσεις
- Σύλληψη 2 Αλβανών για κατοχή και πώληση ηρωίνης
- Έγινε παππούς ο Παναγιώτης Γιαννάκης
- Σεισμός 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Κολομβία
- Προσοχή στις ασθένειες των παιδιών
- Κυριακή στο Μαξίμου με συνεχείς συσκέψεις
- Στο μηδέν όλα του Παναθηναϊκού
- Διαστάσεις θρίλερ με απαγωγή Kύπριων αστυνομικών
- Στην Alpha Bank, η Εμπορική Τράπεζα
- Στην Alpha Bank, η Εμπορική Τράπεζα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Επτά συλλήψεις για ναρκωτικά στα Τρίκαλα
- Επεισόδια με αντιεξουσιαστές στα Κάτω Πατήσια
- Συμπλοκή αντιεξουσιαστών και ακροδεξιών στον Άγιο Παντελεήμονα - Ένταση στα Εξάρχεια
- -Σούπερ Λίγκα (5η αγωνιστική): ΠΑΟΚ-Άρης 4-1
- 15 ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ ΓΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ
- ΠΓΔΜ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΑΠΟ ΤΟ SDSM ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΝΤΑΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
- ΤΩΡΑ: 15 προσαγωγές για τα επεισόδια στα Πατήσια- Εκτός κινδύνου οι τραυματίες
- Ήταν στραβό το...Κλήμα, το ΄φαγε κι ο πρώην υπουργός!
- ΣΤΟ ΟΑΚΑ Ο ΤΖΙΓΚΕΡ!
- Μόλις με 1 ευρώ φουλάρουν τα ρεζερβουάρ των Ι.Χ. στη Βενεζουέλα