Το εναλλακτικό νομοσχέδιο της κυπριακής κυβέρνησης

Σε πυρετώδεις διαδικασίες βρίσκεται η κυπριακή κυβέρνηση, συνειδητοποιώντας πως – σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις – δεν πρόκειται να περάσει από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο που συντάχθηκε με βάση την απόφαση του Eurogroup που προβλέπει «κούρεμα» καταθέσεων στις τράπεζες. Ήδη η κυβέρνηση έχει στα «σκαριά» ένα εναλλακτικό σχέδιο νόμου που προβλέπει τον διαχωρισμό των ασφαλισμένων καταθέσεων και των καλών στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών

από τις μη ασφαλισμένες καταθέσεις και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Οι «κακές» τράπεζες -που θα είναι πλέον οι παλιές τράπεζες- θα μπουν στη διαδικασία εκποίησης των στοιχείων ενεργητικού για να πληρώσουν τους ανασφάλιστους καταθέτες. «Το πρόβλημα με αυτήν τη λύση είναι ότι οι ανασφάλιστοι καταθέτες μπορεί να χάσουν και το 90% των χρημάτων τους», δήλωσε γνώστης του θέματος.

Τα υποκαταστήματα των μεγάλων τραπεζών θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και εκτιμάται ότι θα προστατευθούν οι περισσότερες θέσεις εργασίες στις δύο τράπεζες. Και σε αυτή την περίπτωση – όπως και στην περίπτωση που εγκριθεί το νομοσχέδιο – η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεσμεύεται να παραχωρήσει απεριόριστη ρευστότητα στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Θα απαιτηθεί ακόμα μία μέρα που θα είναι κλειστές οι τράπεζες μετά την απόφαση της Ολομέλειας της βουλής, για να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις. Δεν αποκλείεται να τεθεί ενώπιον του κοινοβουλίου και το νομοσχέδιο για εξυγίανση των δύο τραπεζών, έτσι ώστε να υπάρχει εναλλακτική λύση.

Τα άλλα σενάρια

Η κυπριακή κυβέρνηση επεξεργάζεται και τρίτο σενάριο, με την προσδοκία ότι το «κούρεμα» των καταθέσεων μπορεί να αποφευχθεί ή να περιοριστεί πιο κάτω από τα 5,8 δισ. ευρώ. Αυτό ήταν το αντικείμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Επίσης, εξετάζονται εισηγήσεις για δανεισμό του κράτους από τα ταμεία προνοίας των ημικρατικών- πρόταση που είχε τεθεί κατά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, με στόχο την άντληση 1,5 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, εκτός από τις συνομιλίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο, ο κ. Αναστασιάδης βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ευελπιστώντας πως ο τελευταίος θα παρέμβει έστω και την ύστατη ώρα, αναλαμβάνοντας το κόστος διάσωσης μίας κυπριακής τράπεζας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το θέμα των ανταλλαγμάτων και τη σχέση με την Ευρώπη.

Δεν «περνάει» η απόφαση του Eurogroup

Η έγκριση του νομοσχεδίου είναι αβέβαιη, αφού είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί η οριακή πλειοψηφία των 29 ψήφων. Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης προβληματίζεται ιδιαίτερα, γιατί και το συμπολιτευόμενο ΔΗΚΟ θέτει όρους για να δώσει θετική ψήφο.

Η ψηφοφορία αναμένεται να ξεκινήσει το απόγευμα της Τρίτης στις 18.00. Η αρχική συμφωνία προέβλεπε επιβολή φόρου 9,9% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ και 6,75% στις κάτω του ποσού αυτού, ωστόσο ο κίνδυνος να μην εγκριθεί από τη Βουλή προκάλεσε τη μερική αναδίπλωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκπροσώπους των κρατών μελών.

Ενώπιον αυτών των εξελίξεων συνεδρίασε εκτάκτως το βράδυ της Δευτέρας το Eurogroup, δίνοντας το «πράσινο φως» στην κυπριακή κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει σε τροποποιήσεις στο αρχικό σχέδιο.

Κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ζήτησαν τη διαφύλαξη των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ, και αντίστοιχα την αναπροσαρμογή του σχετικού συντελεστή επί του τέλους στις καταθέσεις υπεράνω του ποσού αυτού.

Με αυτόν τον τρόπο θα προστατευθούν οι μικροκαταθέτες και θα συγκεντρωθεί το ποσό που έχει αρχικώς αποφασιστεί στην τελευταία συνεδρίασή του συμβουλίου υπουργών στις Βρυξέλλες.

Λύσεις για περιορισμό «κουρέματος»

Η κυπριακή κυβέρνηση αναζητεί τρόπους να περιορίσει το κόστος από το «κούρεμα», τόσο για τους μικροκαταθέτες, όσο και στο επίπεδο του χρηματοπιστωτικού τομέα και της προοπτικής του.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, μιλώντας στο ΡΙΚ, είπε ότι υπάρχουν συνεχείς εξελίξεις και το υπουργικό συμβούλιο βρίσκεται ουσιαστικά σε μια μορφή συνεχούς συνεδρίασης. Διαφαίνεται, είπε ο κύριος Στυλιανίδης, ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αντιληφθει ότι «κούρεμα» για καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ είναι κάτι πολύ σοβαρό και πιθανόν να δημιουργεί κάποια νομικά προβλήματα. Αυτό το μήνυμα στέλνουμε στους εταίρους μας, τόνισε ο εκπρόσωπος, να βοηθήσουν την Κύπρο να διατηρήσει τη ζωτικότητα της και τον δυναμισμό της ως χρηματοπιστωτικό κέντρο.

Η βασική μας θέση, όπως την διατύπωσε και στο διάγγελμα του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης, είναι ότι εργαζόμαστε για να μην μπει η χώρα σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση και να αποφευχθεί μια άτακτη χρεοκοπία που θα προκαλέσει κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος.

Πολιτικές αντιδράσεις εντός της Κύπρου

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης δήλωσε ότι το κόμμα θα στηρίξει προσπάθειες του προέδρου Αναστασιάδη προς την κατεύθυνση λύσεων εκτός τρόικας. Εκτίμησε ότι δεν μπορεί να βρεθεί λύση μέσα στο πλαίσιο της τρόικα «και κατά συνέπεια η θέση μας παραμένει ότι κατά την απογευματινή συνεδρίαση της Βουλής, το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων».

Σε ερώτηση, γιατί το ΑΚΕΛ που ήταν κυβέρνηση δεν προσπάθησε να βρει λύση εκτός τρόικας, ο κ. Κατσουρίδης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Χριστόφια είχε συμφωνήσει καταρχήν ένα μνημόνιο «που δεν είχε καμία σχέση με αυτό που έχει διαμορφωθεί σήμερα με τις απαιτήσεις που έχουν προβληθεί μετά την εκλογή του κ. Αναστασιάδη στην προεδρία της χώρας».

Επίσης, υποστήριξε ότι ο τέως υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, είχε απορρίψει αυτή την πρόταση για «κούρεμα», που έθεσε το κλιμάκιο των πιστωτών.

«Εμείς παραδώσαμε ένα μνημόνιο πολύ πιο καλό, το οποίο δεν υπέγραφε η άλλη πλευρά και βλέπω μετά λύπης μου να συνεχίζουν οι αυταπάτες και σε πολιτικούς και σε μη πολιτικούς για το τι εστί τρόικα και ΕΕ. Ποιος εγγυάται ότι αυτό που συζητούμε τώρα θα είναι το τελικό μνημόνιο. Ποιος εγγυάται ότι κάθε τρεις μήνες δεν θα αλλάζουν τους όρους», ανέφερε.

Ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι «η κυβέρνηση ζήτησε γνωμάτευση για το κατά πόσο το κούρεμα είναι συνταγματικό ή όχι» και διερωτήθηκε: «Γιατί η κυβέρνηση ζήτησε μία τέτοια γνωμάτευση εάν δεν είχε ιδέα ότι θα κατατίθετο από τους ευρωπαίους μία τέτοια θέση;»

Διερωτήθηκε, ακόμα, εάν η κυπριακή κυβέρνηση θα πει στη Μόσχα ότι οι ρυθμίσεις για το κούρεμα των καταθέσεων των Ρώσων θα είναι στο πλαίσιο αυτής της απόφασης.

Δεν θα ανοίξουν την Τρίτη και την Τετάρτη οι τράπεζες

Κλειστές παραμένουν οι τράπεζες στην Κύπρο, την Τρίτη, 19 Μαρτίου και την Τετάρτη, 20,, λόγω τραπεζικής αργίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.

Κλειστά θα παραμείνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα υποκαταστήματα των τριών κυπριακών τραπεζών (Τράπεζα Κύπρου, Λαϊκή Τράπεζα, Ελληνική Τράπεζα), και στην Ελλάδα. Κανονικά θα τροφοδοτούνται και θα λειτουργούν, τα ΑΤΜ των τραπεζών αυτών.

Τι γράφει ο κυπριακός Τύπος

Η σημερινή συνεδρία της Βουλής και οι εναλλακτικές επιλογές της Λευκωσίας, απασχολούν τα πρωτοσέλιδα θέματα στον Τύπο.

Ο «Φιλελεύθερος», με τίτλο «Αναζητούν το σχέδιο Β», γράφει ότι στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται φόρμουλα εξασφάλισης των 5,8 δισ. ευρώ που απαιτεί το Eurogroup από τις κυπριακές καταθέσεις φυσικών και νομικών προσώπων και από θεσμικούς επενδυτές όπως τα ταμεία προνοίας. Επίσης, η εφημερίδα αναφέρεται στην εν εξελίξει διαδικασία για τα παραρτήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Όπως επισημαίνει, πρέπει να καλυφθούν τα νομοθετικά κενά, αφού με εξαίρεση τη Λαϊκή που είναι ήδη κρατική, η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική είναι ιδιωτικές και θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική απόφαση από κυπριακής πλευράς, που να καλύπτει την πώληση, χωρίς τη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων από το σώμα των μετόχων τους.

Ο «Πολίτης», με τίτλο «Μεσολάβηση Μέρκελ για να βρεθούν 2 δισ. ευρώ», γράφει ότι ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης ζήτησε τη μεσολάβηση της Γερμανίδας καγκελαρίου προκειμένου να μειωθεί το ποσό που πρέπει να εξασφαλίσει η κυπριακή κυβέρνηση. Σε τηλεφωνική επικοινωνία ο κ. Αναστασιάδης την ενημέρωσε ότι δεν υπάρχουν ελπίδες έγκρισης του μνημονίου από τη Βουλή.

Η «Σημερινή», με τίτλο «Αλλάζουν… στυλ στο κούρεμα των καταθέσεων», γράφει ότι το Eurogroup έδωσε τη συγκατάθεσή του στο αίτημα του υπουργού Οικονομικών να περιορισθεί το «κούρεμα» στις καταθέσεις κάτω των 100 χιλ. ευρώ. Ωστόσο, το Eurogroup και το ΔΝΤ ξεκαθαρίζουν πως μέσα από την αναδιάρθρωση του «κουρέματος» θα πρέπει να διασφαλίζεται η εξασφάλιση των 5,8 δισ. ευρώ, που ήταν ο αρχικός στόχος.

«Λύση εκτός τρόικας» είναι ο τίτλος της «Χαραυγής», σύμφωνα με την οποία το ΑΚΕΛ ετοίμασε ήδη σειρά προτάσεων για σωτηρία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και απεγκλωβισμό από τους δυσβάστακτους όρους των δανειστών.

Η «Αλήθεια» έχει τίτλο «Η επόμενη μέρα του όχι» και γράφει ότι σύμφωνα με άτυπο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι συνέπειες της απόρριψης από τη Βουλή του «κουρέματος» των καταθέσεων είναι χρεοκοπία των τραπεζών και του κράτους και έξοδος της Κύπρου από τη ζώνη του ευρώ και την ΕΕ.

Keywords
κουρεμα καταθεσεων, νίκος αναστασιάδης, λαικη τραπεζα, βουλη, κουρεμα, τραπεζες, λύση, μερκελ, τροικα, δηκο, ψηφοφορία, φως, υπουργοι, βρυξέλλες, ρικ, κυπρος, χρεοκοπια, ακελ, μνημονιο, ελλαδα, ατμ, στυλ, ΔΝΤ, αναδιαρθρωση, εφημεριδα δημοκρατια, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, καθαρα δευτερα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, μνημονιο 2, η ημέρα της γης, τραπεζα κυπρου, μνημονιο 3, θεμος αναστασιαδης, κυπρος εκλογες, το θεμα, δανεια, εξοδος, θεμα, κυπρου, πλαισιο, πρωτοσελιδα, ρικ, σημερινη, σωτηρια, υπουργειο οικονομικων, ωρα, ακελ, ατμ, βραδυ, βρισκεται, βρυξέλλες, δηκο, δωσει, εγγραφο, ευρω, ειπε, υπαρχει, επικοινωνια, ευρωπη, εφημεριδα, ζωνη, ιδεα, κυβερνηση, κομμα, ληψη, λύση, μηνες, μορφη, μοσχα, ουσιαστικα, πουτιν, προβληματα, ρυθμισεις, σεναριο, σειρα, σωμα, στυλ, σχεδιο, τεως, τυπος, τριτη, τιτλος, φορμουλα, χρηστος, ψηφοφορία, ενωση, χωρα, ιδιαιτερα, η εφημεριδα, υπουργειο, πληροφοριες, πωληση, τραπεζα, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα